Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

Bratr 

všechny recenze uživatele

Okolnosti projekce: 1. Letní kino v Karlíně v neuvěřitelně charizmatické zahradě se secesním altánem a kioskem 2. krásná přítelkyně a taška plná dobrot na vedlejší židli 3. čtyři piva zakoupená ve výše zmíněném kiosku 4. vstupné 25,- Kč _ Dojmy z projekce: Nejednou jsem se zamál (velmi upřímně) a spousta scének byla podle mého velmi pěkně zahrána. Velice romantickou postavou byl Jiří Menzel, který mě takovou tou elegantní bodrostí úplně okouzlil. Moc se mi líbilo takové to polsko české spojení, protože jsem podobných koprodukčních filmů mnoho neviděl. Pointa filmu byla na druhou stranu velmi slabá, některé postavy zbytečné, myšlenka mi tak nějak v hlavě do druhého dne zpitomněla a hlavně!! - vývoj všech postav se naprosto nelogicky a bez sebemenšího důvodu otočí o sto osmdesát stupňů (no fuj). Když k závěrečnému hodnocení připočtu velmi pozitivní okolnosti projekce, odráží se film z hlubokého podprůměru na hezkých ***. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Z těch hodnocení to vypadá, jak kdybychom se dívali na jiný film? Nevím - samozřejmě fakt je ten, že jsa po otci Polák a matce Čech, užil jsem si tuhle komedii asi trochu jinak, než většina diváků... Co vytknout? Ploché charaktery, které se nechovají logicky ani se samozřejmým přihlédnutím k tomu, že se jedná o komedii/frašku, nikoliv psychlogický film. Proměna polských vojáků i zamilování se místních slečen nejde tak úplně zkousnout ;) Nicméně - já se bavil a jako komedie to rozhodně není odpad. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Neválečně válečný debut polského režiséra Jaceka Glomba, který se netají obdivem k české tvorbě, zejména panů Hřebejka a Menzela (jaká musela být jeho radost, když se mu jednoho z nich podařilo obsadit), inspirovaný jeho vlastní divadelní inscenací o zabloudivší osádce třicetitunového kolosu T-34, jejíž misi za osvobození Čechů trpících následky kontrarevoluce zastaví až zdi poklidné vesnické hospody. Hospody, jejíž osazenstvu se touto událostí převrátí životy, stejně tak jako polské čtveřici obsluhující tank poeticky přezdívaný Beruška. Polská herecká smetánka (Zamachowski, Stuhr, Bluszcz, Grzeszczak) kooperující v této koprodukční komedii s českou hereckou smetánkou (Polívka, Holubová, Dušek, Issová) se netají nemalými ambicemi. Bohužel výsledkem je spíše nenávratně utopených padesát miliónů korun :( ()

Hepy13 odpad!

všechny recenze uživatele

Vážně se nepamatuji kdy jsem naposledy viděl takovou blbost po všech stránkách. Děj tu prakticky neexistuje, nic zajímavého se tu neděje, film je prostě o ničem! Nechápu jak tolik výborných herců může hrát v takovém braku. Je to doslova devastace a výsměch filmům zabývajících se válečnou tématikou. Kdyby to bylo alespoň nějaké drama, komedie a nebo třeba i parodie tak O.K. Vlastně ani nevím do jakého žánru tento film zařadit, možná by bylo potřeba vytvořit novou kategorii - "Trapárny " Odpad moc často nedávám ale tady nemohu jinak. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Viete čo je neúcta k vtedajším udalostiam? Toto! Už na začiatku som mal pochybnosti, veď okupácia, ktorá spôsobila smrť mnohým ľuďom, či zničila ich vyhliadky na lepšiu budúcnosť v akomsi reformovanom socializme, ktorý Dubček so spolupracovníkmi tvoril, vtedy sa o žiadnej demokracii až tak nechyrovalo, to až teraz sa s tými slovíčkami operuje, nebola nič zábavné. Je pochopiteľné, že Poliaci, ktorí sú teraz v EÚ s Čechmi a majú konflikty s Rusmi sa chceli asi nejakou formou dištancovať od vtedajších udalostí, no to je menenie histórie, tak ako sovietsky a poľský tank, ktoré so sebou súperili. Dievčatá tých okupantov, teda mnohí vojaci ani nevedeli vlastne, čo robili, veruže tak radostne nevítali. Čakal som, kedy bude niečo vtipné, no za celý film akosi nič nebolo a bol to len suchý príbeh s občasným sexom a pre mňa Slováka mixu češtiny a poľštiny. Hlavná vec, že televízie na každé výročie týchto udalostí chrlia na ľudí, čo strašné nám tí Rusi, často ani nepovedia, že Sovieti a krajiny Varšavskej zmluvy okrem Rumunov, najmä kvôli súčasným politickým manipuláciám, vyviedli. No a potom celé udalosti zosmiešnia, veď sa treba radovať, aj keď vám práve zobrali slobodu, veď všetko vyrieši emigrácia na západ. Neviem, čo sa honilo hlavou Jacekovi Glombovi pri tomto jeho veľkom debute, no nedomyslel to. Hej, jasné, tragikomédia, vravte inému, nuda a zneváženie Pražskej jari to bolo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama