Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Formou i obsahem čuročirý H N U S ! ! ! . . . A dle sdělení v úvodních i závěrečných (více je více, že...) titulcích - "umělecká supervize" (sic!) - Jiří Menzel. Tož super, pane Oscar'67! . . . Tak tím se to zase jednou všechno vysvětluje. Král je nahý, křičí kritičtí a soudní diváci, zatímco stádo kdesi pobekává, pomalu vedeno na kulturní jatka... Za připomínku pak stojí i celá ta zbylá naše >elitní< zasloužileúdmělecká čudlárna - polské mistry přicmrndávače nevyjímaje, co se v téhle sračce >za korunu złoty šekel< zjevně tak ráda namočila. Ani se netřeba divit, proč ty naše pisskultůry kinomatopatické bratrské jsou dnes tam kde jsou... Dziękuję kurwa, nigdy nie zapomnę! - - - - - (Poprvé a naposledy viděno na novácké chcankovizi v předvečer "výročí", hodnocení 777., pakomentář zde zhnusený symboligicky jako osmašedesátý - 20.8.2011) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Polská produkce se známými českými herci. Jejich žádné extra výkony jsme neviděl, protože jsem vydržel "pouze" do první reklamy, ale nic moc bych nečekal. Dramatická hudba, jakoby šlo o nějaký velkofilm nebo scény z parodie. Trapnej humor a asi pod dohledem pana Menzela rádoby intelektuálně hospodské pindy. Fakt otřesný. Po třech letech jsem na film opět narazil a docela to šlo. Za české obsazení můžu říct, že nebylo špatné a mělo své světlejší chvilky. Ale i za polskou stranu by se nějaká pozitiva našla. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Přicházíme v míru... nedovolíme bratrskému Československu, aby se zk**vilo!" Ou, tak to byl šílený mazec! Osobitý pohled na vážné události mi ve filmech nevadí, ze "studijních" důvodů snesu jak ideologickou propagandu, tak parodii, zčásti jsem ocenil dokonce i takový absurdní kousek jako Ztraceni v Mnichově. Já vím, zde to točili především Poláci, kteří se na 21. srpen '68 dívají z jiné strany, ale stejně to už bylo hodně na hraně, jak ze strany šíleného příběhu (vytlačení jednoho tanku do opačné strany jako vítězství s oslavou a pak vzhůru emigrace na dalším ukradeném tanku? ... asi jsem to moc nepochopil), tak ale především ze stran humoru plného vulgarismů, který i navzdory historickému pozadí hodně připomíná různé ty Kameňáky. Možná se to chtělo podobat na balkánské filmy, kde mají ve filmu dlouholetou tradici bláznivých komedií (nejen) z tamnějších válek s poměrně ujetým humorem a obyčejně i dechovkovým doprovodem (viz. filmy Emira Kusturici), zde bohužel chybí myšlenka. Nápad originální, leč kontroverzní, zpracování hodně slabé či místy přímo tristní. ()

standsiller odpad!

všechny recenze uživatele

Od obsadenia, ktoré bolo do filmu vtesnané som čakal omnoho viac. Čo však pomôžu herci, keď tu zlyhal iný faktor? Až na pár úsmevných momentov tento film nevypovedá o ničom. Niekto prišiel, ostal, zavadzal a do všetkého hrala jazyková bariéra a situovanie ku koncu známych 60-tych rokov. Pravdy sa človek v tomto filme nedočká. Ospravedlňuje to jedine titulovanie "komédia" ale tá dráma, ktorá sa tomu pripisuje tiež. Nerozumiem prečo. Len tam pichli niekoho kto príde o život aby človeka na chvíľu odpútal od "uvoľnenej atmosféry" . Pričom z tohto celého pri troche šťastie mohol vzniknúť zaujímavý snímok v štýle " Pelíšky" . ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Člověk si říká,jak je možné udělat s tolika dobrými herci tak špatný film.Toto sme byli zvyklí si neustále opakovat u Bollových filmů a v poslední době to čím dal častěji platí i v české kinematografii.Operace Dunaj sice není absolutní sračka (chvilku sem měl tendenci dát i dvě hvězdy) a pár opravdu vtipných momentů se v ní najde,ovšem její potenciál,který tu bezpochyby byl zůstal tradičně nevyužit.A aby toho nebylo málo,vše je degradováno (alespoň pro mě) naprosto debilním koncem...suma sumárum za první půlku bych byl ochoten Dunaji dát i tři hvězdy,ovšem za tu druhou si zaslouží zatracení...25% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama