Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Platnéřský mistr Tomáš má mladou ženu Alenu, na kterou velmi žárlí. Jednoho dne Alenu spatří pán města a rozhodne se, že ji získá pro sebe. Aby měl volnou ruku k milostným pletkám, pošle mistra Tomáše na zkušenou do Flander. Žárlivý manžel si neví rady jak zajistit počestnost půvabné manželky po dobu své nepřítomnosti a nakonec přijme pomoc čerta, kterému za odměnu upíše duši. Čert v podobě mistra Ondřeje pracuje v Tomášově dílně a pilně hlídá Alenu před různými nápadníky a před pánem města. Nakonec se však do Aleny zamiluje sám a stane se jejím milencem. Za svou lásku je potrestán ztrátou nadpřirozených schopností, a proto Alenu přestane zajímat. A když se po třech měsících Tomáš vrátí, Alena přísahá, že dala čertovi tělo a duši jen proto, aby zachránila vlastního muže. Tímto přiznáním osvobodí Tomáše od smlouvy s ďáblem, ale zároveň se sama odsoudí do pekla. Ďábel získal její duši náhradou za Tomášovu a může se vrátit mezi pekelníky. Po paní Aleně zůstala jen černá díra ve stropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděná historická veselohra ve zcela jiném duchu navazuje na výjimečné výlety českého filmu do středověku. Poprvé v zestátněném filmu (připravovaná ještě za války) to byla Rozina sebranec, roce 1946 Nezbedný bakalář, a nyní společně Jan Roháč z Dubé a Alena; v obou shodou okolností hrála Miluše Zoubková. Nijak zvlášť jsem si ovšem nikdy nelebedila u příběhu s ďábelsky neotesaným Vejražkou a nevýraznou hlavní hrdinkou, jejíž výkon i půvab hravě předstihly hlavní devízy celého projektu, výprava a kostýmy architekta Štěpána Kopeckého a návrháře Josefa Matěje Gottlieba. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Skvěle zahraný příběh, který jako by vypadl z Balzacových Šprýmovných povídaček. Jen zábavný příběh ze středověku, který nemá žádné sociální či vlastenecké podtexty je v čs. kinematografii raritou, která měla své následovníky až v uvolněných šedesátých letech. Takže vlastně není divu, že vznikl v tom krátkém mezidobí mezi koncem okupace a převratem v r. 1948. A k tomu ta výprava laděná do burgundské módy. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Oficiálněje považována Pyšná princezna za první filmovou pohádku. Pro mě je jí o pár let starší tato historická čertovina. Nejen, že tu máme ještě mladého krále Miroslava, tedy Vladimíra Ráže, ale máme tu u hudbu Dalibora Vačkaře. Navíc tu zazní některé hudební motivy, které později byly použity právě v Pyšné princezně. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Alena je poriadna nevernica a chudák žiarlivý manžel má plné ruky práce, aby od nej odháňal toľkých nápadníkov. Rozhodne sa preto najať čerta (uzavrie zmluvu s diablom), aby tento v jeho neprítomnosti dával pozor na počestnosť jeho ženy. Kto nakoniec zvíťazí, čert alebo žena? Bavilo ma sledovať vynaliezavosť čerta, ako sa celý čas snažil sabotovať neveru ženy a odháňať od nej nápadníkov. Rozprávky síce nie sú moja šálka kávy, ale toto bolo fajn. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně dávám plný počet hvězdiček. Alena s Vejražkou byli oba spravedlivě potrestáni za svůj jeden velký hřích. Vejražka ztratí svou kouzelnou moc a Alena ho nakonec pustí k vodě a nakonec srdce Aleny nebude už patřit nikomu. Bude spáleno v jednom z pekelných kotlů. Určitě doporučuji všem kdo nechce prvorepublikovou klasiku aneb. červenou knihovnu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Režisér usiloval o to, aby hlavnú rolu Aleny hrala Vlasta Fabianová, ale na príkaz samotného námestníka ministra kultúry bola do roly obsadená Miluše Zoubková, ktorá si po natáčaní vtedajšieho ministra zobrala za manžela. (Raccoon.city)
  • Pre scénu pri stole bolo skutočne objednaných 40 pečených kurčiat, ktoré mohli herci následne skonzumovať. (Raccoon.city)
  • Okrem jedného dňa sa celý film natáčal v Barrandovských ateliéroch. Jediná exteriérová scéna sa natáčala v Podbabskom údolí. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama