Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Platnéřský mistr Tomáš má mladou ženu Alenu, na kterou velmi žárlí. Jednoho dne Alenu spatří pán města a rozhodne se, že ji získá pro sebe. Aby měl volnou ruku k milostným pletkám, pošle mistra Tomáše na zkušenou do Flander. Žárlivý manžel si neví rady jak zajistit počestnost půvabné manželky po dobu své nepřítomnosti a nakonec přijme pomoc čerta, kterému za odměnu upíše duši. Čert v podobě mistra Ondřeje pracuje v Tomášově dílně a pilně hlídá Alenu před různými nápadníky a před pánem města. Nakonec se však do Aleny zamiluje sám a stane se jejím milencem. Za svou lásku je potrestán ztrátou nadpřirozených schopností, a proto Alenu přestane zajímat. A když se po třech měsících Tomáš vrátí, Alena přísahá, že dala čertovi tělo a duši jen proto, aby zachránila vlastního muže. Tímto přiznáním osvobodí Tomáše od smlouvy s ďáblem, ale zároveň se sama odsoudí do pekla. Ďábel získal její duši náhradou za Tomášovu a může se vrátit mezi pekelníky. Po paní Aleně zůstala jen černá díra ve stropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Věrnost ženy, to aby čert hlídal. Zvlášť když jsou mezi námi i tak půvabná a něžná stvoření, jež i služebníka ďáblova svedou na scestí. Vynikající atmosféra, humor i sloh a dokonalá vizáž Miluše Zoubkové, která by se neztratila i v temném dramatickém příběhu ze stejného období. To bych si opravdu vychutnal. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Do příchodu ďábla mi Alena až tak zajímavá nepřišla, ale hned co se objeví na scéně, je to ta pravá legrace. Když píši Alena, mluvím samozřejmě o filmu, samotná Miluše Zoubková v titulní roli je totiž velice kvalitní a jde vidět, že jí tato postava baví. Ono kterou nejen herečku by také nebavilo hrát ženu, co přechytračí samotného ďábla. Za zmínku ještě určitě stojí pěkné kostýmy, výprava celkově a povedené dialogy, z nichž si několik hlášek budu zřejmě pamatovat. K vyššímu hodnocení nechybí mnoho, možná při příštím zhlédnutí. 60% ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

Režisér usiloval o to, aby hlavnú rolu Aleny hrala Vlasta Fabianová, ale na príkaz samotného námestníka ministra kultúry bola do roly obsadená Miluše Zoubková, ktorá si po natáčaní vtedajšieho ministra zobrala za manžela. (Raccoon.city) No nevím v těch letech ministr kultury ještě neexistoval, provdaná byla Sosnarová snad to mohl být tento Sosnar...(Gazda je pseudonym) ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Alena je poriadna nevernica a chudák žiarlivý manžel má plné ruky práce, aby od nej odháňal toľkých nápadníkov. Rozhodne sa preto najať čerta (uzavrie zmluvu s diablom), aby tento v jeho neprítomnosti dával pozor na počestnosť jeho ženy. Kto nakoniec zvíťazí, čert alebo žena? Bavilo ma sledovať vynaliezavosť čerta, ako sa celý čas snažil sabotovať neveru ženy a odháňať od nej nápadníkov. Rozprávky síce nie sú moja šálka kávy, ale toto bolo fajn. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná historická veselohra završuje celek českého historického filmu protektorátní éry. Alegorické vlastenectví s jasným protiněmeckým apelem, dojemné i burcující, je nahraženo kratochvilným (humorně odlehčujícím) pohádkovým prvkem scénáře i syžetu. Pro režiséra i řadu hereckých představitelů bylo očividně štěstím, že celé natáčení a posléze i uvedení do kin předešlo únorový puč. Řada dnes zcela zapomenutých, a přitom nikoliv nenadějných jmen je truchlivým svědectvím této bolestné skutečnosti. Jiná se tu napak objevila takřka poprvé a stala se trvalou součástí našeho poválečného hraného filmu. Vedle potměšilé Zoubkové herecky nejvíce ční začínající Vítězslav Vejražka. I dnes má toto dobově nadprůměrné, zdánlivě "lehké" až konzumně působící dílo vnímavému divákovi co nabídnout. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Pre scénu pri stole bolo skutočne objednaných 40 pečených kurčiat, ktoré mohli herci následne skonzumovať. (Raccoon.city)
  • Okrem jedného dňa sa celý film natáčal v Barrandovských ateliéroch. Jediná exteriérová scéna sa natáčala v Podbabskom údolí. (Raccoon.city)
  • Režisér usiloval o to, aby hlavnú rolu Aleny hrala Vlasta Fabianová, ale na príkaz samotného námestníka ministra kultúry bola do roly obsadená Miluše Zoubková, ktorá si po natáčaní vtedajšieho ministra zobrala za manžela. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama