Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Platnéřský mistr Tomáš má mladou ženu Alenu, na kterou velmi žárlí. Jednoho dne Alenu spatří pán města a rozhodne se, že ji získá pro sebe. Aby měl volnou ruku k milostným pletkám, pošle mistra Tomáše na zkušenou do Flander. Žárlivý manžel si neví rady jak zajistit počestnost půvabné manželky po dobu své nepřítomnosti a nakonec přijme pomoc čerta, kterému za odměnu upíše duši. Čert v podobě mistra Ondřeje pracuje v Tomášově dílně a pilně hlídá Alenu před různými nápadníky a před pánem města. Nakonec se však do Aleny zamiluje sám a stane se jejím milencem. Za svou lásku je potrestán ztrátou nadpřirozených schopností, a proto Alenu přestane zajímat. A když se po třech měsících Tomáš vrátí, Alena přísahá, že dala čertovi tělo a duši jen proto, aby zachránila vlastního muže. Tímto přiznáním osvobodí Tomáše od smlouvy s ďáblem, ale zároveň se sama odsoudí do pekla. Ďábel získal její duši náhradou za Tomášovu a může se vrátit mezi pekelníky. Po paní Aleně zůstala jen černá díra ve stropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To by bylo, aby ženská vyzrála na čerta…" Poměrně vtipná a svěží pohádková komedie, v níž se čert tak dlouho snaží uhlídat věrnost ženy platnéře Tomáše, až nakonec sám spadne do jejích spárů. Ale pozor každé pohádek znalé dítě přeci ví, že "čert má svádět a ne se nechat svádět…" Kdo tedy nakonec bude mít navrch:  ženská nebo čert? ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Vynikající historická fraška s tradičně kvalitním hereckým obsazením. Historická/historizující látka byla po válce vděčným filmovým tématem. Zde se však povedlo vytvořit opravdu nadčasové dílo, které je svěží i po tolika letech. Vyzdvihla bych také dobové kulisy, které atmosféru filmu posouvají ještě o něco výše. Škoda jen toho "nepohádkového konce". Lstivá Alena sice neprozřela, ale byla po zásluze potrestána. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně rozverná a zábavná komedie, která rozhodným způsobem odpovídá na otázku, zda lze uhlídat záletné choutky vdaných žen. Žena, v tomto případě paní Alena (Miluše Zoubková), dokáže být zároveň andělem i ďáblem. Pro jedny je modlou a nejvyšší možnou výzvou, která již svou existencí volá po zdolání. Pro druhé je to ďáblovo plémě, které je předurčeno ke zradám a hříchům. Přehnaná žárlivost není hezká vlastnost a někdy i samotná žárlivost dokáže vyprodukovat nevěru. A když navíc dokáže žena umně manipulovat s jakýmkoliv mužem, je jí dovoleno téměř vše a kolik darů je jí každý den skládáno k nohám! A třeba uměla něco, co jiné ne. Nebo prostě byla jedinou přístupnou ženou v městečku. Protipólem, soupeřem, hlídačem, ochráncem i milencem Aleny je sám čert, neboli Ondřej z Týnce (dobrý Vítězslav Vejražka). Měl slíbenou duši, bil se za ní ze všech sil a přesto ji prohrál ještě dřív, než započal se samotným bojem o ni. Připustit si svojí vlastní prohru je těžké i pro samotného čerta, ale co získat místo očekávané sladké výhry? Boje se nevzdává za žádnou cenu, a že těch potencionálních amantů je nepočítaně: platnéřský tovaryš Matěj (Rudolf Hrušínský), chudý veselý student (Vladimír Ráž), zlodějský synek radního (Miloš Nesvadba), či pánovo okouzlené páže (Josef Maršálek). Z dalších rolí: Alenin žárlivý manžel a zručný platnéř Tomáš (Vladimír Řepa), který je na chvíli odsunut do zahraničí, laskavá stará chůva a kuchařka Háta (Terezie Brzková), naivní zlatník Mikuláš (Vladimír Hlavatý), Mikulášova manželka Markétka (Jana Romanová), bránící se srovnávání s Alenou, neomezený pán a vládce (dobrý Vladimír Leraus), který si snad jako jediný nesmočí, poživačný a nenajedený kněz Hilarius (Rudolf Deyl ml.), městský radní Martin (Bedřich Vrbský), okrádaný vlastním synem, pánův oddaný komoří (Felix le Breux), zkorumpovaná žebračka (Lola Skrbková), a vystrašení platnéřští učedníci Jirka (Oleg Reif) a Bertík (Libor Baptista). Věrnost ženy není samozřejmá záležitost, zázraky se dějí pouze v pohádkách a v biblických výjevech. Výsledný film je zábavný, hravý a příjemně ironizující. Ach ty ženy, které jsou zkázou mnoha mužů! ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Oficiálněje považována Pyšná princezna za první filmovou pohádku. Pro mě je jí o pár let starší tato historická čertovina. Nejen, že tu máme ještě mladého krále Miroslava, tedy Vladimíra Ráže, ale máme tu u hudbu Dalibora Vačkaře. Navíc tu zazní některé hudební motivy, které později byly použity právě v Pyšné princezně. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělá historická komedie o smlouvě s čertem, který je však na ženskou krátký, ne nadarmo se říká, že žena je plémě čertovské. Jak to tak vypadá, i naši dávní předci měli problémy jako dnešní muži, ženy zahýbaly a zahýbaly :-) U tohoto filmu se člověk nudit nemůže a den se mu jistě bude stát o poznání hezčí, i když bude venku lejt jak z konve :-) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Okrem jedného dňa sa celý film natáčal v Barrandovských ateliéroch. Jediná exteriérová scéna sa natáčala v Podbabskom údolí. (Raccoon.city)
  • Pre scénu pri stole bolo skutočne objednaných 40 pečených kurčiat, ktoré mohli herci následne skonzumovať. (Raccoon.city)
  • Režisér usiloval o to, aby hlavnú rolu Aleny hrala Vlasta Fabianová, ale na príkaz samotného námestníka ministra kultúry bola do roly obsadená Miluše Zoubková, ktorá si po natáčaní vtedajšieho ministra zobrala za manžela. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama