Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladého medika podmienečne odsúdia a vyhodia zo školy pre nedovolenú interrupciu. Vyberie sa do dediny za dievčaťom, ktorému spravil tento zákrok. Túži sa zbaviť vlastného pocitu viny, že mu išlo iba o peniaze, ktoré si týmto skutkom zarobil. Svoj čin odôvodňuje sám pred sebou tým, že chcel iba pomôcť človeku v núdzi. Rozhodne sa zostať v dedine a postupne zisťuje, že je to skorumpované prostredie, v ktorom je dobro prepletené so zlom. Mladý muž postupne odhaľuje rôzne špinavosti. Rozkrádanie, výnosné kšefty a podvody sú na dennom poriadku, no on sa ich odmieta zúčastňovať. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Jordan 

všechny recenze uživatele

najlepší hraný film Dušana Trančíka, skvelá kamera, hustá atmosféra a presne kreslené vzťahy a napätie, na polovicu osemdesiatych rokov pomerne hlboká kritika spoločnosti s demýtizáciou slovenskej dediny (skoro až hororová, tiesnivá atmosféra krčmy . . .), veľmi dobrá plejáda slovensko-česko-maďarskej zostavy hercov na čele s celkom presvedčivým mladým kramárom a aj keď miestami nepochopiteľne použitá, no skvelá hudba mariána vargu ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch těžkých československých filmů z 80. let. Převážně slovenské obsazení i štáb doplňují Adamovská s Chýlkovou, ale zajímavou roli získal i maďarský herec György Cserhalmi (Mefisto, Hannusen, Želary). Síla Trančíkova filmu v hlavní roli s výborným Marošem Kramárem spočívá v realistickém zobrazení nepříjemné situace, ve které mladý lékař přichází o své povolání a hledá vykoupení za svůj přešlap. Zůstává otevřená otázka, co je víc, zda pomoc bližnímu nebo upřednostnění sebe sama. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý dýcha tým dedinským vzduchom z 80. rokov, vidieť a cítiť to všade navôkol. Ale neprekročil svoj tieň, nič viac ako otrepané klišé nedal. Že ľudia na dedine ohovárajú a pijú a majú svoje tienisté stránky. A ďalším taká klišé sa stala žirafa Chýlková, ktorá sa tu nevmestila skoro do žiadnych dverí, pomaly vchod do stodoly jej bol malý. Klišé v jej podaní je nahota, ja si asi nepamätám, v ktorom filme vydržala komplet so šatami. Možno niekde v silvestrovskom programe, ale ani to si nie som istý. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Boj s nespravedlností snad až s kafkovským nádechem. Sice až možná přehnané přirovnání, když si postavím vedle sebe působnost tohoto snímku a německy píšícího autora, nicméně jeden ze znaků tak typický právě pro Kafku zde dokresluje mrazivou atmosféru příběhu – ves je pro nás dlouho bezejmenná a pouze jen tak mimochodem se dovídáme, jak se centrum zdejšího fikčního světa nazývá. __ Důležitým místem v tomto díle je děj a jeho stavba. Bohužel, spíše v tom nepříjemném slova smyslu. Zdejší nedořečení informací totiž vede k pokládání otázek, které se ale nikdy nezodpoví a dokonce se i zdá, že je snad ani není potřeba řešit. __ Jakkoli tehdejší odborné kruhy přijaly snímek s více či méně rozsáhlým nadšením, nemohu jej sdílet právě pro zmíněné díry, snižující věrohodnost celého vyprávění. Možná jsem postrádal více klidu a chladné hlavy. Chlad jsem sice zásluhou atmosféry, dotvářené dramatickým soundtrackem, pocítil velkou měrou, přesto mi právě proto zdejší poselství proniklo mezi prsty, jakkoli jsem jej zřetelně zahlédl. Anebo jsem si vybral pro setkání se zdejším světem špatnou chvilku, i kdyby však časem můj pohled byl příznivější, nedokážu mluvit o „mementu, které není líbivé na pohled, ale jenž se velice nepříjemně zadírá pod kůži“, když budu doslova citovat právě jednu z tehdejších recenzí. (Zkrácená a upravená verze textu, psaného roku 2014 pro studijní účely.) 40% ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Spomedzi DVD kolekcie slovenských filmov 80tych rokov určite jeden z lepších kúskov. Film má pútavejší dej ako predošlé filmy, má dobrú atmosféru, čo si cením a predovšetkým celkom dobrých hercov ba dokonca aj Kramárovi to celkom vyšlo. Vizuál a kamera je slušná, na naše pomery. Film má svoje kúzlo čo sa o niektorých našich filmoch ani nedá povedať. Dalo by sa na tom zapracovať viac, ale na to, že sa na film v tej dobe neutrácali také peniaze a nepracovalo sa na scenári do podrobna a podobne, je to viac než fajn. 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo sa v slovenských obciach Osrblie, Jasenie a Limbach. (dyfur)

Reklama

Reklama