Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Seriózne, priznávam sa, že viem, že technicky sa tu zrodil príbeh, ale ten príbeh je taký nepolapiteľný, že sa vzdávam. Zároveň smekám pred vyústením, ktoré moje ústa premenilo na dokonalú hokejovú bránku. ! Zdravím užívateľa The Maker, presne toho parťáka, s ktorým by sme o tomto počine neviedli (seriózne) reči. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčný Coenovci. A Serious man by som priradil k rovnakej zvláštnosti akou bol Barton Fink. Možno že s tým rozdielom, že A serious man pôsobí troška minimalisticky. Larry je smoliar. Smoliar s veľkým S. Hlavne preto, pretože nedokáže nič spraviť preto aby sa mal lepšie. Je ústupčivý, nerozhodný a po celý čas nechápe prečo práve on. Hľadá odpovede všade, kde sa dá, ale nikde ich nedostane. Len čo sa dostáva pred morálne a kariérne udalosti, ktorý celý paradox absurdít len viacej pomiešajú a neumožňujú mu zdolať akúkoľvek čo i len nepatrnú prekážku. Typický Coenovský koniec je jedinou črtou, ktorá robí z tohoto filmu Coenovské dielo. Vtipné vskuvky sú brané vážne a vážne zase vtipne. Je to zvláštne prepojenie všetkého čo by tento film mal mať a nemá, ale pritom je tak zvláštne pozerateľný, že pre fanúšikov nemôže byť sklamaným. Dokonca tam nieje žiadne sebakopírovanie a samoúčelnosť ako v predchádzajúcom Burn after reading. Rozhodne to nie je najlepší film, ktorý natočili, ale rovnako ako Barton Fink vám utkvie v pamäti práve preto, lebo ste čakali niečo iné. A kupodivu - a toto je na tomto filme to najlepšie - vám to vôbec vadiť nebude. Dokonca by som tvrdil, že si ho celkom užijete. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film bratrů Coenovic. Bez účasti hvězdných herců, na to jsme poslední nebývali u Coenů zvyklí, natočili velice seriózní film. Humor je zde schován pod poměrně silnou slupkou dramatu. Larry Gopnik je možná největší loser jakého si jen lze představit, žena mu spí s jiným chlapem a on na to vše doplácí, třeba i tím že se odstěhuje z domu. Velice se mi líbila scéna, ve které rabín Nachtner vyprávěl našemu Larrymu zubní příhodu, ze které vlastně nevyplynulo vůbec nic. Ostatně tak jako z celého film. Snímek není nikterak ukončen. Těžko říct jaké vyvolá reakce. Dost možná že spoustě lidí se nebude líbit, přece jen Brad Pitt, George Clooney nebo Xavier Bardem chybí. Ale do Seriózního muže by se rozhodně nehodili. PS: Pořád mi hlavou vrtají ti herci, kdyžtak mě opravte, ale hrál vůbec někdo z této sestavy v nějakém jiném filmu bratrů Coenů? ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Přeci jen bych přirovnání našel. Barton Fink mě donutil předlouhou dobu přemýšlet a postupem času jsem odhaloval další a další tajemství tohoto veledíla. Zde je to stejné. Coenové si získali davy přístupnějšímy filmy a pak je takhle krásně kopnou do hlav. Jak může být něco tak špičkového? Shrödingerova kočka požírá vše. Tohle je FILM! A je celkem slast koukat, jak místní hodnotitelé civí a nechápou. Lehká berlička pro ty ztracené: http://vortexfilm.blogspot.com/2010/08/jak-je-to-se-serioznim-muzem.html ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Při znalosti libovolného množství coenovek bude po prvních pár minutách jasné, že to na nás tvůrčí bratrská dvojice zkouší zase podobně. Nešťastník v hlavní roli (tentokrát zase jednou doslova životní ztroskotanec) má smůlu doma, v práci i všude jinde a divák může jenom čekat, kam ho ta hromada nešťastných náhod a nehod zavede. Vyprávěcí um samozřejmě nechybí, ale záměrná nedořečenost a absurdnost je jenom příjemně originální. Výrazněji zapamatovatelná už bohužel ne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama