Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pro mne tedy zklamání. Ale jen z toho důvodu, že jsem čekal více. Zaslechl jsem totiž písničku, a u ní, že je to z historického filmu se zpěvy. Tak jsem asi čekal něco jako „Bídníky“ či co, sám nevím. Navíc to veršování, to byl děs. Ale jak to hodnotit? Zase úplně k ničemu to nebylo. Přesně vím, jak bych reagoval jako dítě. S nadávkami bych opustil obývací pokoj i s televizí. Veršovánky a já to nikdy nešlo dohromady. Ale zase mám rád historickou hudbu. Jenže tady to jelo stále na jeden nápěv, a ještě mi to připadalo jako sbor amatérů z ulice za dvě koruny. Takže, protože nevím kudy kam, hodnotím to celé čistým průměrem, ze kterého odečtu deset, aby mne nenapadlo se na to dívat znovu. Ne, že bych to nepřežil. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné - ale rozhodně se to nedá považovat za snímek pro děti (záměrně nepíši za pohádku), už jen pro tu poezii, která nejmladší diváky nenadchne. Na druhou stranu, když to není pro děti, tak pro koho? Dospělého tento film zaujme snad ještě méně... Každopádně Filipu Blažkovi podobné role sedí dokonale a ani tady tomu nebylo jinak. To Ježková, jako princezna, už mi tam seděla méně, ale přežil jsem to... ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem na tom byl v kině. A přišlo mi to divný, i když mi bylo teprve necelých 10... O několik let později potvrzeno... Je to divný... Jen rádoby poetické (trapné žalo(stné)zpěvy) nepřiměřeně brutální, s nemožnými herci, nemluvě o snaze o divadelní dramatičnost (hovory s šaškem)... Slabota... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Teď radostně já půjdu v boj, a lepší nemohu mít zbroj. Než kytlici kterou přijímán, od té kterou nadavše rád mám." Samotný nápad s dialogy ve verších a s doprovodem poetických středověkých písní úplně špatný není. Škoda že ty verše jsou někdy trošku slaboduché. A herecké výkony většiny představitelů (možná s výjimkou Filipa Blažka) takové unylé. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu nepohádková pohádka, která dětem asi vůbec nic neřekne. Celý námět je spíše "dospělácký", nicméně tvůrci jakoby se během natáčení stále nemohli rozhodnout, zda film bude pro dospělé, nebo pro dětské publikum. Výsledkem je takový "kočkopes", který dětem asi přijde moc "dospělácký", a dospělým prostě nepohádkový. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama