Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu nepohádková pohádka, která dětem asi vůbec nic neřekne. Celý námět je spíše "dospělácký", nicméně tvůrci jakoby se během natáčení stále nemohli rozhodnout, zda film bude pro dospělé, nebo pro dětské publikum. Výsledkem je takový "kočkopes", který dětem asi přijde moc "dospělácký", a dospělým prostě nepohádkový. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zas tak špatné to nebylo. Minimálně ta celková poetika díla byla rozhodně příjemná, horší už to bylo s minimalistickými výkony herců, které nestály za nic. Ale na druhou stranu to bylo aspoň napínavé. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem na tom byl v kině. A přišlo mi to divný, i když mi bylo teprve necelých 10... O několik let později potvrzeno... Je to divný... Jen rádoby poetické (trapné žalo(stné)zpěvy) nepřiměřeně brutální, s nemožnými herci, nemluvě o snaze o divadelní dramatičnost (hovory s šaškem)... Slabota... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že by to byla až taková tragédie.Největší chybou filmu je vedle veršovaného jazyka takřka neustálé prozpěvování ne příliš duchaplných textů. Zkrátka ne každý verš o citech je hned Šejkspír. Dcero proč? A dcera začne zpívat o svých citech, které zahubily rytíře. Tohle nepřirozené míchání umění s dialogy mi dokáže kazit spoustu pohádek. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Chce jenom vědět, je-li ten cit ryzí. A není tou, jež lásku zapírá. A mladý rytíř krvavou žeň sklízí... I pro lásku se těžce umírá!" ♥♥♥ Na české poměry velmi neobvyklá rytířská balada, řekla bych, že nejspíš dokonale unikátní. Osobně na ní zbožňuji úplně všechno (možná s výjimkou lesklého saténu a některých paruk). Jeden z mála filmů, kde se můžeme pokochat gotickými (či gotiku silně evokujícími) kostýmy. Příběhem provázející potulní pěvci, motiv opakování, personifikovaný strach a láska, budování vztahu mezi milenci místo "na první pohled", sebeobětování. Ale samozřejmě trvám na tom, že si měla vzít šaška: mají společnou minulost, očividnou chemii, šašek je chytrý, vtipný i citlivý a navíc má přehled o místní politicko-ekonomické situaci, určitě víc než nějaký náhodný rytíř, co jde zrovna kolem. -"Co je láska platná mrtvému?" ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosté dno českých pohádek. Na tomhle není pohádkového absolutně nic a možná ještě míň. To už se radši podívám na Trošku. Od odpadu tuhle záležitost zachránilo jen to, že ten si schovávám na trochu jiné filmy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tuhle pohádku zbožňuju, měl jsem ji rád jako malej, mám ji rád i teď, spojuje to, co jsem měl jako malá ploutev na pohádkách rád, souboje, atmosféru... Navíc má Filipa Blažka, který zde sice tentokrát nehraje prince, nýbrž rytíře, ale pořád je pro mě princem nejikoničtějším a když sme u toho, dokonce i Pomeje zvládl svou roli úctyhodně. Výborná je taky dobová hudba a téměř všechny písničky, obzvlášť scéna turnaje a předávání kytle dokáže způsobit napětí a epičnost větší, než všichni Transformeři dohromady. Atmosféra, skvělé (i pohledem dnešního lachtana) souboje, hudba, píšťaly, sakrastický šašek, smrt,. Jo, tohle je nejen nostalgie. ♫♪ " Já nahý půjdu proti všem, oděných železem " ♪♫ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem si jen tak po návratu z práce pustil ČT s nevyřčenou otázkou čím nás dnes zase bude krmit a hned poznal tu dávnou na mandolínu vydrnkávanou melodii... I pohodlně jsem se usadil a nechal se odnést o více než 20 let zpátky... Zpátky na Krumlov, Točník, Žebrák, Kašperk a vůbec na všechna ta krásná místa kam jsem jezdil na středověké slavnosti. Tam pak vpíjel atmosféru ,,středověku a renesance'' jak jen to šlo... V těch dobách vznikla i tato záležitost. Hudbu nesložil nikdo jiný než Petr Traxler a ,,modří'' již jistě vědí, když napovím Skiffle Kontra. Tento romantický film rozhodně není pohádkou byť mnohé jistě mátly někdy až hrůzné kostýmy. Je to veliká škoda, protože příběh sám je velice poetický, vezoucí se na vlně romantismu. Chápu, že už tehdá mohl působit naivně a to nemluvím o přiblblém dnešku. Bohužel navzdory snaze udělat film výpravným, některé kostýmy (za všechny jmenujme prostředního rytíře - dal jsem mu pracovní název Měsíčník) byly hrozné. Jestli mám na něco vážně averzi je to rytíř ve fialových legínách a je úplně jedno zda v nich běhá Richard Gere nebo Filip Blažek. Měsíčník měl kombinaci zelené se žlutou, případně bledě modrou a bylo to barevně šílené i na devadesátky, které přály hodně barevné módě. Někteří rytíři měli jakési sukně připomínající ubrusy, jeden nebožák měl spodní lem obšit krajkou, byť od pasu nahoru byl oděn v turnajové brnění. Oni vůbec všichni ti zbrojnoši toulající se hradem v turnajovém brnění (tedy brnění určeném k turnajům aby se minimalizovalo zranění) byli k smíchu. Nesedla mi tam ani moc Jitka Ježková, z níž je dnes fešná čtyřicítka, ale tehdy to bylo ještě takové nic s velkýma očima a proklatě prázdným dekoltem .-). Komu to tam naopak slušelo byla Míša Kuklová v podobě lásky. Zvláštní byl i divně rozmazaný obraz, připomínající pohled přes zapatlané brýle a to zejména na skupinky zbrojnošů na slunci. Nevím zda to bylo odlesky od zbroje nebo záměr... Ať tak či tak, MC kazetu s písněmi Traxlera samostatně vydanou a zpívanou jen jeho skupinou, nikoliv herci jako ve filmu jsem měl a měl jsem ty písně i příběh moc rád. Proto jsem u tohoto počinu více než shovívavý. Je to otisk doby doby svým způsobem rarita jíž by dnes už jen těžko natočil. Otisk tehdejšího mládí (herců i mého), otisk nesoucí sebou kupy vzpomínek. Krásných vzpomínek. Čas mezitím poskočil mohutně vpřed, není už ani Petr Traxler, leč balada o krásné paní a třech rytířích zůstává... A tak dávám za tři jednoruční meče. Vím, že je to velkorysé hodnocení, ale ty odpady si to nezaslouží! * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"...i pro lásku se těžce umírá." Co se vám na tom nelíbí????? Mně to nepřijde tak hrozné, krásná hudba od Traxlerů, hezké texty i básně (Jacques de Baisieux), poučný příběh i dobří herci...co máte všichni s těmi odpady!?!?!? To se všichni opičíte po jedné recenzi, nebo co? Navíc, nechápu, co tady píšete o pohádce (Radyo, gouryella, berg.12 a další "borci"), když toto pohádka není, ale "romantický příběh". A takový romantický příběh s dobovým koloritem, parádní hudbou i verši si nechám líbit. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Tak pěkný námět by si zasloužil lepší herce, víc krve a slz, vyšší rozpočet a lepší zpracování vůbec... A lepší (mnohem lepší) hudební doprovod. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Stupidněji napsanou ženskou rolihlavní "kladné hrdinky" v pohádce jsem nikdy neviděla. Ta by zasloužila akorát tak nařezat, ale jinak se mi ponádka líbí :) ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem po dlouhé době zase jednou viděl... a bohužel mě malinko zklamal, protože jsem si jej pamatoval o něco lepší... První věc, kterou je třeba zdůraznit: tohle není pohádka ani historické romantické drama. Tohle je středověká balada. Kromě toho je napsaná ve verších a nasnímaná ruční kamerou, kromě toho se obávám že i (denní scény) i bez jakéhokoliv dodatečného osvětlení. Celý film proto stojí na hereckých výkonech (ať už profesionálních herců, nebo šermířských skupin) a často i na výkonech pěveckých. A to je trochu problém, protože scénář předepisuje Blažkovi i Ježkové zpívat a zde je hodně vidět - slyšet, že v tom nejsou zrovna kovaní... Kupodivu nejsympatičtějšími a dle mého nejlépe zahranými postavami jsou zde Šašek a Ranhojič... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další produkt tehdejší "teplé" kliky, z něhož to teplo čouhá o něco víc než z troškovin. On Drha byl průměrný režisér, častěji za něho točili asistenti a asistentky, když se někde po vláčilovském způsobu posiloval něčím ostřejším, a pan Holomek je takový kameramanský rutinér. K tomu připočtěme vykulenou a tehdy nijak dobře hrající Ježkovou, pár herců dosazených jen díky orientaci, nikoliv pro své kvality, a vyjde nám unylá balada či legenda, hrající si na víc, než na co má svým průměrným až lehce podprůměrným zpracováním a herectvím, kde vyčnívají jen písně Traxlerů jako něco zcela mimo tento (spíše televizní) film. Nevyužité lokace, mizerné zarámování záběrů, divné střihy, to už jsou jen detaily oproti celkové nevyváženosti a neujasněnosti. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, jak je tato "pohádka" slabě zpracovaná, tak v ní nepochopitelně nacházím zalíbení. Nejspíše kvůli tématu... ()

Zoey90 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepostřehla během celé pohádky jakoukoliv zápletku. Teda tuším, že byla asi někdy v době turnaje nebo zásnubní hostiny, kdy krásná panna obsluhovala na své zásnubní hostině v rozedrané krvavé kytli, ale že bych v průběhu příběhu viděla nějakou gradaci děje a akce, se opravdu říct nedá. Věřím, že ani dítě v tom nedokáže najít o moc víc než já. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Keď som bol menší, tak sa my táto rozprávka celkom páčila. Bolo to hlavne vďaka tomu, že rytierov som vždy ako tak kvitoval. :-). ()

Reklama

Reklama