Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Severní Afrika uprostřed 2. světové války. Major Donald Craig z britských pozemních sil je v roce 1942 zachráněn ze zajetí skupinou židovských bojovníků a dopraven na velitelství plukovníka Johna Harkera. Ten mu vysvětlí, že ho jako experta potřebuje pro misi, jejímž úkolem je přejít libyjskou poušť do Tobruku a zpomalit postup nacistů tím, že vyhodí do vzduchu Rommelovy zásoby paliva. K tomuto úkolu je vytvořena devadesátičlenná společná jednotka britských speciálních sil a německých židů. Mají v plánu proniknout do Tobruku jako německý konvoj s britskými zajatci. Skupině se během cesty podaří těsně uniknout několika střetům s nacisty i italskými jednotkami. Když se ale podaří utéct dvěma zajatým nacistickým vyzvědačům, uvědomí si Harker s Craigem, že mají mezi sebou zrádce. (TV Nova)

(více)

Recenze (33)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, přikláním se k ostatním, jedná se o standardní takový průměrný válečný film z oné doby, jakých bylo natočeno mraky..Viz třeba Play Dirty, který je ale trochu jinak zaměřen.Britské komandos s německými židy musí za 2. světové války bojovat s pouští, německými jednotkami i se zrádcem ve vlastních řadách, aby splnili úkol na této sebevražedné misi.Herecké výkony byly zdařilé, film nestrádal v napětí ani v bojové akci..Ta na konci zničením německých skladů pohonných hmot v Libyjském Tobruku byla už jen třešničkou na dortu. Fascinující byl pohled i na přístav plný tanků. Mimochodem na straně spojenců, tenkrát bojovalo asi i na padesát tisíc Čechoslováků. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O válce v Africe a Tobruku už jsem pár filmů viděl, ale tenhle měl zatím největší drajv. Skupina Britů spolu s německými Židy se vydává na pochod pouští k Tobruku, aby vyhodila palivové sklady do vzduchu a zastavila postup Rommelových jednotek. Jejich plán je hrát si na německou kolonu se zajatci a zkoordinovat útok s pomocí námořních a leteckých sil. Je tu velitel židovských jednotek, který myslí na budoucnost a Izraelský stát, britský velitel který Židům zrovna nevěří a také expert na poušť co se do hrdinství moc nehrne. Cestou se neustále něco děje - němečtí špioni, minové pole, agilní britský letec či "přátelské" jednotky Němců, Italů či Arabů. Navíc v jednotce je zrádce. Pravá zábava ale vypukne v Tobruku, kde přichází strhující akce plná tanků, děl, brutálních obětí a také finální ohnivé peklo. Zajímavé postavy, vynikající rozmanitá akce a důležitý cíl na konci. Suma sumárum solidní válečňák na 4*. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Bohužel jen průměrný válečný snímek z pouštní války za druhé světové. Britsko - židovské komando převlečené za Němce převážející britské zajatce jede zapálit v Tobruku zásobníky benzínu pro Rommelovy tanky. Sem tam akce, konec výborný, ale chybělo mi tam lepší prokreslení postav a trocha emocí do toho válčení. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=34ChizO_Ju0 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem génius na to, co se mělo udělat." Tak to já taky a navíc se umím skvěle orientovat v ději. Tento je snadný - Kanadského majora, zatčeného spolu s italskými zběhy, unesou Francouzům němečtí Židi z britské armády. Jak prosté. Pak se trošku zamotá, hodně se přemisťuje, tak nějak se klame tělem a dost to bouchá. Za mě to znamená přiměřenou spokojenost, i když zrádce byl od začátku tak křišťálově jasný. Na druhou stranu mě rozhodně zaujal kapitán Bergman s plamenometem, hláškující odsouzenec Alfie a závěrečný rozhodnutí plukovníka Harkera bylo hodně chlapácký. Tak je správné, tak to má být, dovolte mi odejít. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Valecny Tobruk je vdecne tema a uz jsem si myslel, ze tohle bude jen dalsi verze Sahary, coz se nastesti nepotvrdilo. Fiktivni pribeh o utajenem utoku na palivove nadrze v Tobruku byl zajimavy a vyuziti nemeckych zidu ve sluzbach Jejiho velicenstva rovnez. Peppard se svym hranym nemeckym prizvukem mile prekvapil, naopak anglani byli dost takovy moc anglansky a spiona jsem odhalil hned, bylo trapny, ze na to nikdo z nich neprisel. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Místo dobové vojenské techniky je ve filmu použita až poválečná. Objevují se tak například tanky M 48. (dydy79)

Související novinky

Jaká to rozkošná válka

Jaká to rozkošná válka

30.04.2006

Režisér a producent Václav Marhoul, jenž se svým scénářem filmu Tobruk inspirovaným knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy uspěl v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize pro tvůrce z… (více)

Reklama

Reklama