Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná komedie a věrný obraz současného českého venkova a jeho role v nových podmínkách, které nakonec neřeší vlastně nic. Humor je spíš nenápadný, občas vyplynou nejlepší situace jen tak mimochodem, čímž vzniká naprosto přirozený a o to trefnější dojem. Výsledku hodně pomáhá i skvělá paleta herců, mezi nimi i ne tak profláknuté tváře (jako Plesl, překvapil i seriálový matador Trnavský). Některé epizody byly sice trochu nadbytečné a stopáž by šla zkrátit, ale i díky nim mohl dobře vyniknout mikrokosmos jednoho západákova. Co však stojí zato ještě vyzdvihnout je výborná kamera, nápaditá, zběhlá v působivých kompozicích, která činí toto ne příliš ambiciózně působící téma daleko od televizní inscenace. Skvěle zvolená je i svižná variace na moravskou cimbálovku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tož, na dědině, né nepodobné téjto, bývám. Ludé sú všude stejní. Po čuni kvůli babě si dajů, o kraviny sa hádajů, dobrého starostu aj prachama nabúchaného podnikatelů majů. Blbé je, že je to takový ten další z řady pokusů o ten ‚venkovský folklóreček‘, který tentokrát překvapivě nedojede na postavy (byť některým pražákům ten postoj ‚seno a vidle‘ prostě neuvěříte), ale na strašlivě ospalé tempo bez ničeho a zbytečnou epizodnost, která vám nedovolí se ničeho pořádně chytit. Za 3 hvězdičky s krvácejícím srdcem, protože Sedláček ční nad typově podobnými kolegy o dvě hlavy, ale nemůžu si odpustit otázku, jak to kdysi ti Formani, Menzelové a Svěrákové dělali… ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie celkem ušla, ale stejně jsem se po celou dobu nemohl zbavit pocitu, že měla na víc. Poklidnou hladinu malé moravské obce Mouřínov již brzy rozvíří dvě významné události. Mistrovství Evropy ve vábení jelenů a s ním spojený i příjezd premiéra. A hlavně v sázce je schválení výstavby nové silnice vedoucí do obce. Originální nápady tahle komedie solí jeden za druhým, ale bohužel horší už je to s výraznějšími nebo nějakými hláškami, které by časem "zlidověly", jak už to u těchto komedií bývá zvykem. Něco takového Mužům v říji vůbec nehrozí. Humor je zde totiž dávkován v dost limitované míře a prostor pro zasmání není dopřán, a tak jsem se zasmál jen párkrát. Herecké obsazení bylo celkem dobré. Trnavský, Dulava, Hanzlík nebo Bareš občas solidně "zaperlili", ale některým hercům naopak nebylo kvůli moravskému nářečí příliš dobře rozumět (zvukaři práci na filmu vůbec nezvládli). Tuhle komedii si asi hned tak znova nepustím, ale pro její originalitu se dá vidět, ačkoliv absence výrazných gagů a "živelnější" režisérské tempo dobrý dojem citelně kazí. 5/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Povětšinou velice slušné, čas od času velice dobré, asi dvakrát nebo třikrát vyloženě výborné... Celkově rozhodně slušný český film, výrazně vybočující z masové produkce a spolu s ním režisér, který se sice ještě hledá, ale rozhodně umí velice dobře psát... Martin Trnavský je naprosto neuvěřitelný... ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem slyšel veskrze samou chválu, proto jsem se i těšil. A ejhle, zklamán jsem nebyl. Tuhle se mne kamarádka ptala, jaký český film bych doporučil. Jedním z kritérii, dle kterých jsem měl vybírat, byl i fakt, že děj se má odehrávat co nejblíže současnosti a má se k této době nějakým způsobem vyjadřovat. Tehdy jsem si nebyl jist. Po zhlédnutí Mužů v říji bych pravděpodobně neváhal. Samozřejmě, že se zde sem tam najdou mouchy, ale všichni víme, že nobody's perfect. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Při incidentu na železniční trati, možná kvůli vhodnějšímu pozadí pro kameru, je sice točeno na správném (autentickém) železničním přejezdu, ale auto, které na přejezdu uvízlo, travesty skupina Satyr i ministerská delegace přijíždí již ze směru od Mouřínova. (HonzaR.)
  • V jedné scéně, kdy se auto zasekne na železničním přejezdu, je konstatováno, že tady jezdí i Pendolina. Jenže to jsou elektrické vlaky a trolejové vedení na této trati prokazatelně chybí. (Lkprak)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama