Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (384)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty mezi Slámou a Najbrtem vyrostlo osobité vyprávění bez zbytečných estrádních příkras (až na pár výjimek). Strašně bych si přál, aby Sedláček natočil čistou žánrovku, která nebude pobíhat kolem globálních společenských neduhů (přičemž všechny jen tak zběžně olízne), ale lépe zacílí podstatu vyprávění. Figurky s polořečenými motivy a všudypřítomné nálepky ho samy o sobě nedělají. V rovině vyváženosti scénář-režie jsou na tom líp Pravidla lži, přesto Muži nejsou krokem zpátky. Spíš někam stranou, kde se za slušné peníze cvičí řemeslo a práce s herci i neherci. Oboje dopadlo skvěle, příště už by z toho mohl vzejít skutečně dospělý a kompaktní film. 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film, který mi způsobil velké potěšení i velký smutek. Potěšení z perfektních postav (ano, včetně Martina "vymetám novácké seriály a mám rád obchod, protože má jasná pravidla" Trnavského) tvořících dohromady kolorit vesnice, která vypovídá o lidech stejně dobře jako Hoštice, avšak její sledování nezpůsobuje rozpad neuronů. Potěšení z řemeslných kvalit výsledného díla a z na komoru trefené sociální satiry. A smutek z toho, že přece jen muselo dojít k úlitbě "průměrnému divákovi", na kterého to i přesto bylo příliš složité, a Muži V Říji v kinech propadli. Mně ty dvě hodiny utekly celkem vzato velmi příjemně, i když jsem musel tu a tam zalitovat roztříštěnosti děje do příliš mnoha dějových linek, z nichž u některých je evidentní, že by potřebovaly ještě nějaký čas, aby z nich něco bylo. Robert Sedláček se na poli filmového umění jistě dopustí velkých věcí. Můžeme jen doufat, že se mu povede získat dostatek peněz a dostatečně volnou ruku, aby mohl natočit nějakou čistou žánrovku - jednotlivé prvky Mužů V Říji dokazují, že by to rozhodně stálo za to. Bohužel jako celek to nefunguje úplně dobře, a svých sedmdesát procent dávám jen proto, že míň by byla křivda - a hlavně proto, že šedesátkové filmy k vidění nedoporučuju, a to rozhodně není tenhle případ. Berte všemi deseti, a popatřte na krásy Jižní Moravy a scény srovnatelné s kusy jako Hoří, Má Panenko nebo Vesničko Má, Středisková. Nepřeháním. Přehánějí lidi, co si proti pokutám potáhnou auto astrálním štítem;) 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Scény, které mě bavily hodně kontra scény, které mě nebavily ani trochu - remíza. 60% Zajímavé komentáře: Marigold, Toj, mortak, marvan, dainio, MartinX. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Uznávám, je to moje chyba. Čekal jsem řachandu a objevil jsem citlivé zobrazení venkova, tak vzdálené Troškovu uřvanému hysterčení. Nebýt určité roztříštěnosti, našel bych rozhodně další věci, kterými se dá kochat (Martin Trnavský!!!) Příležitost mít ale ještě budu, protože už dlouho jsem u hodnocení nebyl takhle rozpolcený a nerozhodný. 70%? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tož, na dědině, né nepodobné téjto, bývám. Ludé sú všude stejní. Po čuni kvůli babě si dajů, o kraviny sa hádajů, dobrého starostu aj prachama nabúchaného podnikatelů majů. Blbé je, že je to takový ten další z řady pokusů o ten ‚venkovský folklóreček‘, který tentokrát překvapivě nedojede na postavy (byť některým pražákům ten postoj ‚seno a vidle‘ prostě neuvěříte), ale na strašlivě ospalé tempo bez ničeho a zbytečnou epizodnost, která vám nedovolí se ničeho pořádně chytit. Za 3 hvězdičky s krvácejícím srdcem, protože Sedláček ční nad typově podobnými kolegy o dvě hlavy, ale nemůžu si odpustit otázku, jak to kdysi ti Formani, Menzelové a Svěrákové dělali… ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já už si skutečně přijdu trapně, když tady musím bránit pomalu každej českej film, co jsem viděl. Vážně. Uznávám, že první část byla celkem nudná, ale ta druhá? Ta byla plná jedné hlášky za druhou. Tolik hlášek jsem v českém filmu neviděl snad ani nepamatuju. Já jsem se bavil, ten film mi nepřišel kdovíjak velkej, ale objevilo se v něm tolik vtipu a známých herců, s čímž jsem se v českém filmu taktéž dost dlouho nesetkal, že ohodnotit tenhle film nižší známkou by byla asi taková chyba, jako poslat americký vojáky do centra Severní Korei. Muži v říji jsou pro mě lidový humor, na který se poslední dobou všeobecně kritizuje, a přitom za komančů byl nedílnou součástí každé komedie. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Zábavná satira i laskavá idyla se silnými postavami a se scénářem, při kterém se člověku nekroutí žaludek. Bez jakékoli přepjatosti, trapné estrádnosti dokázal Sedláček natočit inteligentní film, který se určitými aspekty hlásí k nové vlně (autenticita, slavnost jako prostor satirického vyjevení charakterů), určitými aspekty zůstává veskrze dobový, ale především všemi aspekty baví a trefuje se do obecnějších jevů. Škoda pár momentů, kdy Sedláček začal hledat humor i jinde než v nevzrušivém a nezáludně plynoucím životě malé vesnice. Jinak se mi ale jeho film líbí, navzdory tomu, že chytá spoustu ryb najednou. Záhadným způsobem funguje jako satira, lovestory i vesnická idyla. Spíše než sžíravou formanovskou kritiku věcí veřejných tu hledejme souvztažnost s laskavými taškařicemi Vančurovými či Chevallierovými. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

No nevím, popravdě jsem měl po předchozím Sedláčkově dramatu Pravidla lži a při vědomí očekávané herecké účasti Petra Váši očekávání vskutku převeliká a možná o to větší je teď mé zklamání. Robert Sedláček, sám sobě scénáristou, se chce coby inteligentní tvůrce zjevně vyjádřit k fenoménu české vesnice a komunitního života s ní spojeného. Leč nekoná se ani Hoří, má panenko, ani Dědictví, ani Mistři, natož Vesnička má středisková, možná tak trochu Divoké včely, ale ne tak dotažené a pravdivé, Robert Sedláček chce s pražskými profesionálními herci a mizanscénou dalece odtrženou od reality moravské vesnice vytvořit iluzi života na hony vzdáleného Praze, jejíž zástupci přijíždí v postavách českého premiéra a ministra zemědělství, čímž očividně vzniká prostor pro nanejvýše zajímavou konfrontaci, jako právě v případě Divokých včel...ale neděje se vcelku nic neočekávaného, neřku-li překvapivého...vše tak nějak prošumí a vytratí se do ztracena. Chápu, proč Sedláček své podobenství točil, chápu jeho cíle, ale vůbec nechápu fakt, že vzniklo jen další pokračování Bobulí...sice o řád inteligentnější a promyšlenější, ale absolutně neplnící svou funkci. Prostě komedie téměř bez vtipu, které se o satirickém přesahu může jen zdát... A jestli byl Sedláčkův koncept postaven jen na poetice trapnosti, pak o to víc zamrzí jím volený casting. V ohlase tzv. České nové vlny měli hrát převážně neherci, při vší úctě k pánům Zedníčkovi, Hanzlíkovi, Lábusovi... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Les vábí, les láká, les volá..... A na mistrovství přijede premiér!!!!... MOUŘÍNOV je obec jako každá jiná. MUŽI V ŘÍJI není ovšem český film jako každý jiný. Je jiný. Nikdo se nepitvoří, dialogy jsou normální, (až na výjimky) nikdo nepřehrává. To jsou ale asi jediná (byť veliká) pozitiva. Postupně zjišťuji, že je to ,,takové o ničem“. Obyčejné starosti ,,obce“ nejsou k popukání a odvaha ,,poslat objednaný buzeranty do prdele“ je tím největším skutkem. Postavy- stejně jako děj- nemají čím překvapit (ani pobavit) a třeba role M.Vančurové sice může zapadat do koloritu vesnice, ale k pobavení má stejně daleko, jako příjezd premiéra (jakéhokoliv). Každopádně znovu zdůrazňuji: TEN FILM JE NORMÁLNÍ!!! Ale jednou stačilo! PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne Co uvidíme (možná) příště? Liberec 2009. Mistrovství světa v klasickém lyžování. Hlavní role: K. Neumannová, státní úředníci a firma Syner. Vzniklým tunelem přijíždí premiér…. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Opravdu nesdílím všeobecné nadšení z tohoto filmu. Už po deseti minutách jsem bojovala s potřebou to vypnout, hercům nebylo třetinu filmu vůbec rozumět a co tohle má společného s komedií, to opravdu nechápu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme radost, že pan premiér má radost." Soutěž ve vábení jelenů, protkaná lokálním politickým lobbingem, měla slušné šance skončit v mém soukromém septiku, ale kupodivu se tak nestalo. Je to patrně způsobeno tím, že jsem se nechal navábit na absurdity v podobě týpka chrápajícího celou noc na klaksonu v autě, křesťanského demokrata v čele materialisticky zaměřené země či Ilony Csákové v roli transvestity napodobujícího Ilonu Csákovou. Mně zkrátka někdy stačí ke spokojenosti hrozně málo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Muži v řiti... :-/ . . . Jo a ještě Ilonka Pi... a Zděnda Knedla. A super děcka z Brniska... Jenom nechápu, proč to >troupení< trvá neskutečné dvě hodiny... - - - P.S. A proč ty Vášo? Ále nic... - - - - - (Poprvé a zcela jistě naposled viděno 30.1.2011 na ČT1, hodnocení 1855., komentář zde jako 205., 30.1.2011) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Povětšinou velice slušné, čas od času velice dobré, asi dvakrát nebo třikrát vyloženě výborné... Celkově rozhodně slušný český film, výrazně vybočující z masové produkce a spolu s ním režisér, který se sice ještě hledá, ale rozhodně umí velice dobře psát... Martin Trnavský je naprosto neuvěřitelný... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Když konečně Češi natočí opravdu kvalitní film, spousta lidí to ani nepozná. Robert Sedláček je obrovský příslib do budoucna. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, ještě deset minut po skončení filmu nechápu, co tímhle chtěl režisér říct. Jestli hledal nějakou vyšší pravdu, nebo nám prostě chtěl ukázat, že jakkoliv se snažíme, stejně naše snaha přijde vniveč, když se to pánům (pánovi) z vrchu usmyslí? Linie s politikem vcelku fajn, vtípek s Ilonou Csákovou taky, ale to je vše. Nezbývá než říct, že tohle je hodně zvláštní film. A bohužel, ta zvláštnost mě (v tomhle případě) vůbec nebavila. 40 %. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tož kurva hoši (guten tag), to jsem teda nečekal. Snímek, který je ve svých kárajících připodobněních přímočarý a často též otřelý a povrchní, oplývá humorem založeným z velké části na trapnosti a bizarnosti postav (co s tím měl společného Troška?) a světe div se - ono to nějak funguje. Člověk se výborně baví i uznale kývá hlavou, když se Sedláček trefuje do černého (což se bohužel děje méně často, než by bylo záhodno). Všechna trapnost, upachtěnost a malost zůstává na plátně, kde je vystavena na výsměch, a nepřelévá se do obecenstva ani se nestává charakteristikou samotných tvůrců. O to víc mrzí značná neukotvenost (film se rozlévá v různých polohách a žánrech, ale ani jedné se nedrží) a několik těch stupidních scén, které opravdu zapadjící spíš do Kameňáku (Czáková). Přesto velmi příjemné překvapení...70% (LFŠ 2009) ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama