Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Muže v říji s dědictvím či dokonce se Slavnostmi sněženek by bylo velmi troufalé, ale právě atmosféra života v obci na konci silnice, jež Sedláček vystihl skvěle, mi dala zavzpomínat na tyto skvosty. Musím uznat, že suchý humor mi sedí a několikrát jsem se upřímně zasmál (a potom jsem si pro sebe řek: "Ježiš, to je píčov*na", ale myšleno v tom nejlepším slova smyslu). Právě tento kontrast řadí Muže v říji mimo všechny kategorie a přiznávám se, že dávám 3* jen proto, že netuším jestli to bylo dobré nebo vyjímečné. Každopádně pocit, že se jedná o další pravý český film mi možná jednou donutí zvýšit mé hodnocení, tohle potřebuje čas. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Samotný pan režisér se nás diváků ptal, proč nemáme jeho filmy rádi. Odpovědi se však nedočkal, protože ti, co jeho filmy nemají rádi, ze sálu už odešli :) Já jsem tak do poloviny filmu měla podobné zaječí úmysly, nakonec jsem ale zůstala ze zvědavosti, jak film dopadne. Bohužel mi nesedlo pomalé tempo, zdlouhavé scény a nedotažené příběhy hrdinů - přiliš postav a všechyn měly velmi málo prostoru k projevení charakteru. Nejde popsat, v čem mě Sedláčkovy filmy štvou. Tento konkrétní byl jakýsi mix Hoří, má panenko (v pohledu na vesnickou zábavu) a Kaurismakiho filmů (hrdinové nic nedělají, jen čumí a divák si jejich pocity sám uvodí) a nakonec byl natočen podivým stylem, kdy kameramanovi vůbec nevadí, že má v záběru 2 minuty záda hrdiny a nic jiného... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který se rozjíždí docela nenápadně, aby po příjezdu premiéra a jeho početného doprovodu vygradoval v opravdu zábavnou satirickou komedii. Ono už to, že je česká komedie zábavná, je takový malý svátek, ale Robertu Sedláčkovi se nějak povedlo, že film ani příliš nepřipomíná žádný jiný český film. Jakoby si v komediálním poli našel svůj vlastní prázdný prostor, který se rozhodl zaplnit. Některé věci či postavy sice nebyly tak zajímavé (Petr Váša), ale i tak je to pozoruhodný počin (70%). ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tož kurva hoši (guten tag), to jsem teda nečekal. Snímek, který je ve svých kárajících připodobněních přímočarý a často též otřelý a povrchní, oplývá humorem založeným z velké části na trapnosti a bizarnosti postav (co s tím měl společného Troška?) a světe div se - ono to nějak funguje. Člověk se výborně baví i uznale kývá hlavou, když se Sedláček trefuje do černého (což se bohužel děje méně často, než by bylo záhodno). Všechna trapnost, upachtěnost a malost zůstává na plátně, kde je vystavena na výsměch, a nepřelévá se do obecenstva ani se nestává charakteristikou samotných tvůrců. O to víc mrzí značná neukotvenost (film se rozlévá v různých polohách a žánrech, ale ani jedné se nedrží) a několik těch stupidních scén, které opravdu zapadjící spíš do Kameňáku (Czáková). Přesto velmi příjemné překvapení...70% (LFŠ 2009) ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Se spetkou konvencnosti, treba ze to zni strasne, to mohla bejt jedna z nejlepsich komedii za poslednich X let. Takhle se ale nejde ubranit obcasnejm rozpakum, protoze styl "nova nova vlna" nefunguje stoprocentne. I tak jsem se ale kralovsky bavil a par konverzacnich segmentu je tam pro me na hranici geniality. Sedlacek velkej respekt. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Filmový Mouřínov je skutečný (nedaleko Bučovic), doopravdy zde končí silnice. (M.B)
  • V jedné scéně, kdy se auto zasekne na železničním přejezdu, je konstatováno, že tady jezdí i Pendolina. Jenže to jsou elektrické vlaky a trolejové vedení na této trati prokazatelně chybí. (Lkprak)
  • Při incidentu na železniční trati, možná kvůli vhodnějšímu pozadí pro kameru, je sice točeno na správném (autentickém) železničním přejezdu, ale auto, které na přejezdu uvízlo, travesty skupina Satyr i ministerská delegace přijíždí již ze směru od Mouřínova. (HonzaR.)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama