Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Recenze (466)

ywo666 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Čakal som, že to bude trochošku akčnejšie a trošku hororovejšie. Preto asi trochu sklamanie. Keď sa ale nad tým zamyslím, tak film o Dorianovi Grayovi by mal takto vyzerať. Rozhodne to nebola len taká zlátanina. Knihu som nečítal takže neviem ako veľmi sa jej príbeh držal. Po neskoršom uvážení som teda spokojný. Ale viac ako na slabé 4* to nebolo. Ale fakt slabé. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Zpočátku slušná adaptace literární klasiky všech klasik se ke konci čím dál víc hollywoodsky ztrapňuje a podbízí (zbytečné počítačové triky, manýristická kamera, neuvěřitelné ďoury ve scénáři, scénář vůbec padající od deseti k nule...), přestože vznikla v sympatických Ealing Studios. Promarněná šance, řekl bych, ale pokud to nějakého teenagera přiměje přečíst si román, tak se snad i dobrá věc podařila... S hodně odřenýma ušima. A nyní trochu literátské agitace: vy, kdož zde čtete můj nicotný komentář, přečtěte si Wildeův román. Dá vám víc -- i vás víc pobaví -- než desítka filmů, které jste viděli v poslední době. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když mladý Dorian Gray (Ben Barnes) přijíždí do Londýna, způsobí poprask - hlavně u mladých slečen, pro které je hezký a bohatý mladík tou správnou partií. Dorian je také obdivován malířem Basilem Hallwardem, který se snaží zachytit jeho hezounkou tvář tak, aby zůstala mladá navždy. Jakmile Dorian uvidí finální Basilovo dílo, zůstane ohromen - podoba na obraze je neuvěřitelná. Dorian by zaprodal svoji duši ďáblu, aby mohl takový zůstat napořád - a sám ďábel jeho prosbu vyslyší - od této chvíle bude stárnout místo Doriana jeho obraz. Jenže napořád je hodně dlouhá doba .... Na film jsem se hodně těšil, zfilmovaná předloha Oscara Wilda by už ze své podstaty nemusela být špatná. I když nejsem úplně zklamán, nadšený taktéž ne. Po herecké stránce není filmu co vytknout - jak Ben Barnes tak jako ďáblův našeptávač Colin Firth jsou ve svých rolích dokonalí. Interiéry, ale hlavně exteriéry starého Londýna (jak toho staršího, tak to mladšího) jsou úžasné. Nicméně hororová atmosféra filmu opravdu chyběla - těch pár laciných lekaček jako horor počítat nebudu. Samotný (a zbytečně natahovaný) závěr taky nic extra ... ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Kniha určitě skrývá mnohem větší potenciál, než tento film a zdá se, že zásadní myšlenky Wildova díla tvůrcům poněkud utekly, vždyť svévolný sex přece nedělá z člověka trosku. Nevěstince, které navštěvoval byly jen kulisou pro mnohem závažnější neřesti, které ovšem tvůrci poněkud zazdili do pozadí - občasná cigareta určitě nestačí! Každopádně takle si to rozhodně nepředstavuji. Knižní předloha vynikající, filmové ztvárnění pokulhává. ()

Tomik. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tak toto je velké zklamání. Trailer byl pecka a samotný film? Slabý odvar. Příběh Doriana Graye je všeobecně známý a uznáváný. Jeho autor jakbysmet. I proto mě tento film lákal. Z části za to samozřejmě může také Colin Firth, který mě uchvátil už v Králově řeči a já se těšil, že mi předvede další kousek ze svého hereckého umění. A toho jediného jsem se vlastně dočkal a to jediné jsem si užil. Jinak se mi nelíbilo téměř nic. Těžko jsem v tom hledal nitky originální verze příběhu, moc těžko. Když se nad tím tak zamyslím, ono ani nebylo kam je umístit. Po většinu doby jsme měli možnost sledovat Dorianův nezkrotný sexuální pud, orgie, hodně zvrácené. Až moc. Nemyslím si, že toto byla originální Wildova pointa. Přesně jak tu už někdo psal a dokonale to vystihl! Bylo to teda wild, ale s Wildem to mělo pramálo společného. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hodně dobré herecké obsazení ;) Příjemná "nepříjemná" atmosféra a námět, který je známý po celém světě. Já jsem spokojená a nemám filmu co vytknout :) A hláška - "Double nebo nic" :D ta mi v hlavě utkvěla s úsměvem :D ()

honz 

všechny recenze uživatele

Film Dorian Gray je oproti knižní předloze ochuzen o některé motivy (a nemám teď na mysli poněkud pozměněný závěr filmu). Dekadentní román Oscara Wildea Obraz Doriana Graye (1891) je více zaměřen na faustovské téma, na eticko - filosofické otázky morálky a "vedení špatného života", je plný fantaskní atmosféry, pohrává si s prvky hororu jako gotický román. Film se zaměřil především na "špatný život" po jeho nezřízené sexuální stránce, ne toliko na onu touhu po trvalé kráse a stálém mládí (se všemi důsledky) jako Wildův román. Když nebudu důsledně porovnávat film s literární předlohou, jde o docela zdařilý snímek, který si zachovává tajemné ovzduší i napětí. Ben Barnes a Colin Firth odvedli velmi dobré výkony. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem spíše přežila než prožila.. Herecké výkony stály za starou belu.. Chudák klasik Oscar Wilde by se obracel v hrobě :-/ ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Vďaka Colinovi Firthovi a ajťakom znesiteľné. Čo si budeme nahovárať. Tento geniálny Wildeov rukopis sa nedá adaptovať. Treba pripomenúť, že je tu fakt vážna slovenská inscenačná adaptácia s Hubom (1988). No a potom za pozretie musí stáť určite tá s Roccom Siffredim (1998)- osobne do toho nejdem, ale bude to určite veľká spoločenská zábava pre tých čo majú radi knihu. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Vyměnit svoji duši za trvalý vzhled dvacetiletého mladíka skoro až do konce života proč ne, ale tohle se bez následků neobejde. Dávám 80% ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra, skvělá hudba, ale nudný scénář. Příliš chladné, nalinkované, málo prostoru vytvořit si nějaké emoce skrz sociální interakce, kterými Dorian proplouvá. ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Opravdu si nejsem jistý, jestli být spokojen s celkem solidním hororem, nebo být rozzloben na autory za prznění Oscara Wilda. Škoda, že film se spíš než na Dorianův psychologický vývoj zaměřil na jeho prostopášnictví. ()

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Tohle mě mrzí, ale kromě posledních 20 minut to byla docela nuda. Knížka je skvělá, ale asi to není nejlepší látka pro film. Nejlépe ztvárněnou postavou pro mě byl lord Henry Wotton. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Přes těžkopádný úvod a poměrně jasné finále (což bylo známě ještě před shlédnutím, což nepovažuji za slabé místo), tak ten film mě bavil. Mám pocit, že snad Dorian Gray byl opravdu Ben Barnes. Navíc snímek vypadá hodně nízkorozpočtově, což se k takovému snímku báječně hodí a nemohl jsem jinak, než spokojeně pokývat hlavout. Hudba je příjemně děsivá a skvěle pasuje. Taky jste měli pocit, že na začátku po úvodních titulcích se ocitáte ve hře Diablo? Ta hudba je tak děsivě podobná, až se mi chce věřit, že snad ano. A utvrdil mě v tom ne jeden odkaz (Hellfire apod.) Celkově myslím krásných 75% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

V hodnocení jsem hodně na rozpacích zdali tři nebo čtyři hvězdy. Je to klasický příběh o pomíjivosti, o dekadentnosti, zvrhlém sexu a bezmyšlenkovitosti. Já myslím, že nemusím říkat, o čem tento příběh je. Protože jestli se k němu filmový divák dostane jen jako k "dalšímu" filmu, nemá ani smysl nic vysvětlovat. Dobově dobře zpracováno, ale stále si myslím, že filmu něco chybělo. To něco sice neumím pojmenovat, ale pocit z tohoto zpracování úplně světoborný nemám. Dílo bylo ale určitě slušně zdařilé. Každopádně nám film říká, že člověk musí být opravdu alespoň trochu pokorný a děkující za každý den, který mu Bůh dopřál. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které mají natolik zajímavou předlohu a atmosféru, že se na ně dá vcelku přijatelně koukat, i když se režisér moc nevycajchnuje. Podobně jako Parfém, dokáže přes polovičatost práce vcelku úspěšně udržet pozornost diváka i Dorian Gray. Škoda plně nevyužitého potenciálu. Nicméně Colin Firth si zde střihl skvělou roli. ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Fantastický Colin Firth a trochu bojazlivý Ben Barnes vytvorili - neviem či hodnovernú - napodobeninu knihy, ktorá sa minimálne po filmárskej stránke viac menej podarila. Každopádne je film občas nudný no občas dokáže naliehavosťou niektorých scén aj vďaka scenáru fakt prekvapiť. Oceňujem aj výborne vygradovaný záber. Chybička je snáď len v občas skutočne nerealistických reakcií postáv, čo ale môže byť spôsobené snahou o verné zobrazenie doby alebo možno nedokonalými spôsobmi vyjadrenia knihy. PS: nadbytok erotiky je rozhodne chybou v dizajne. Mnoho času sa dalo využiť na iné veci - ako napríklad lepšie vyjadrenie hlavného hrdinu a motívov ostatných postáv k niektorým činom. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Vskutku šarmantný mladý muž ten Dorian Gray. =D Filmovo dosť podivne spracovaný, snaha o šokovanie na každom kroku. A vzdychajúci obraz najviac zabil. 50% ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Celý film sa točí okolo mladého aristokrata Doriana Greya, ktorý za vidinou nekonečnej mladosti zapredá svoju dušu a všetko zlé a hnilobné pretaví do autoportrétu. Cesta od mladého ambiciózneho chlapca po skazený, červami prežraný obraz vtedajšej doby. Základná premisa je, že vás vaša minulosť vždy dobehne. To by sme mali k zhrnutiu. Teraz by som si film rád zaradil, ale úprimne neviem kam by som ho zaradil. Neviem o aký žáner vlastne ide. Na drámu je to málo dramatické a nevyvoláva to vo mne skoro žiadne pocity, ako horor tomu chýba atmosféra, ako thriller je tam málo napätia a v podstate je príbeh dosť jednoliato vyrozprávaný. Zostáva mi fantasy a fantasy je to naozaj veľmi priemerné. Aj napriek tomu, že sa herci vymanili zo svojich predchádzajúcich úloh, teda myslím predovšetkým romantika Firtha a princa Barnesa, ktorý evidentne dokážu zahrať aj niečo iné. 47% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není horor. Spíše je to taková strašidelnější pohádka. Jde vidět, že Oliver Parker neměl dostatek odvahy. Vše je polovičaté, nemastné, neslané - prostě to nemá ten správný tah na branku. Přitlačit na pilu by rozhodně neuškodilo. Určitý potenciál tam byl, ten však zůstal nevyužit. Musím uznat, že hudební stránka byla nadprůměrná. ()

Reklama

Reklama