Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

sud 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová prostě pořád dokazuje, že je skvělá herečka s darem od pána Boha. To se ovšem nedá říci o jejích dcerách. I když pominu fyzickou stránku (fuj!), obě byly nevýrazné až běda. Jinak Igor Bareš byl skvělý, ostatně taky jako vždy. Alice Nellis určitě točit umí, ovšem po scénáristické stránce to vázne. Chvílemi dost. A dalo by se říci ořepanou frází: První polovina nemá chybu, druhá jich má spousty. I humor u mě fungoval tak na 50%. Jisté je, že "Výlet" je dobrý film a určitě jeden z našich lepších porevolučních filmů. Kdyby se více zapracovalo na druhé polovině a scénáři jako takovém, mohlo z toho být víc, než 65%, na které to já vidím. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další,ryze autorský film Alice Nellis,tentokrát o rodinném výletu kamsi na Slovensko,aby vyhověli poslednímu přání zemřelého otce.Alice Nellis opět ukazuje,jak se kolem sebe umí dívat a jak to pak umí jemně vetkat do scénáře,aby to nepůsobilo divně nebo nepatřičně.Opět na úplně jednoduchém příběhu rozehrává příběh jedné rodiny,což je skvělá příležitost zblízka se podívat na vztahy jednotlivých rodinných příslušníků mezi sebou a rozvinout je v celé šíři.Vyprávění je opět lehké,s patřičnou dávkou nadhledu,i když místy může možná působit malinko absurdně(to se ale v životě přece stává,ne?.Opět skvělé dialogy a perfektně vymyšlené situace drží pohromadě celý příběh.Pomáhá tomu také skvělá kamera a hudba.Herci jsou do jednoho skvělí a osobně vyzdvihuji Ivu Janžurovou,Igore Bareše a Naďu Kotršovou,jejíž maminka je opravdu úžasná.Je to film ze života se vším všudy,kde režisérka opět osciluje mezi dramatem a komedií a v druhé polovině filmu místy trochu zbytečně natahuje stopáž.U mě je to o trochu lepší,než"Ene bene",takže dávám výletních 80% a říkám,že tyhle rodinné sešlosti jsou vždy zkouška ohněm. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Filmy Alice Nellis vyprávějí o o lidských, potažmo rodinných či partnerských vztazích a mají jen minimum děje. Dívám se na ně, tohle všechno mnou proplouvá a při závěrečných titulcích zjistím, že se mi to líbilo :-) Tohle platí o Ene Bene i o Výletu - někdo může namítnout, že je to stále to samé (zvlášť při podobném obsazení), mě to ale tak nepřipadne. Tenhle argument podpírá i vynikající Igor Bareš, černočerný humor a Theodora...která je...kočka ;-) Navíc s paní Ivou Janžurovou jsem měl možnost se osobně setkat, je to příjemná, zajímavá herečka, vůbec se nedivím, že si vybírá takovéhle netradiční a přitažlivé herecké příležitosti! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Pěknej janžurovej návrat na plátna kin a docela solidní výtvor Alice Nellis. Nejvíce samozřejmě pobavila jemně černohumorná stránka filmu. Z těch drama věcí mi bylo spíš úzko, ale ženská režisérka vyloženě volá po tom, aby tam byly ty vztahové věci, které osloví právě hlavně ženské publikum. Za mě: ještě že tam byl ten Igor Bareš, protože jinak tam bylo docela dost přebabováno. Tohle je film, za kterej se česká kinematografie nemusí vůbec stydět. Přesto ale zůstane někde vzadu v mojí hlavě, protože v ní mám víc místa na jinej typ filmů. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Kecy, kecy, ostro-kyslý humor zaoblený rádoby road-movie. V tejto hre ide, ale o niečo iné a postupne sa tu odkrývajú rodinné vzťahy a ich tajomstvá. Filmársky je to good, premyslené, s dobrou scenáristickou gradáciou,o hereckých výkonoch Janžurovej a spol. netreba dlho rozprávať, avšak dejová zábava sa tu odohráva pomalým tempom ktoré prevyšje art. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Zatímco do svého debutu Ene bene (1999) obsadila režisérka Alice Nellis do velikých rolí mnoho neherců, v případě tohoto filmu se naopak rozhodla řadu rolí malých ozvláštnit známými lidmi jako Anna Geislerová (slečna ze škodovky), Jiří Macháček (Vítek), Kryštof Hádek (mladík ze škodovky) či Dan Bárta (Lubor). Svůj myšlenkový proces popsala: "Neherce v Ene bene jsem udržovala v minimalistické pozici, ale zato tam byli celou dobu. Fungovali tam jako typy, kterých si můžeme užívat a jejichž podstaty se tím lze celkem snadno dobrat. Výlet je ale docela jiný film než Ene bene. Tady se něco stane, něco důležitého, jinak by to ve filmu nebylo, a my musíme jít rychle od toho. Scény, ve kterých se někdo objeví a pak zase rychle zmizí, jsou velmi důležité a v tu chvíli bylo nutné takovou postavu obsadit člověkem, který bude výrazný typ a který rychle zafunguje takovým způsobem, že ve chvíli, kdy od toho odejdeme, ale budeme se k tomu vracet nějakými odkazy a dalším vývojem spřízněných postav, tak si ho okamžitě vybavíme. Profesionálové, navíc velmi výrazní profesionálové, proto pro mě byli v zásadě jedinou možnou volbou. Dejme tomu Ilona, na začátku vidíme jednu dvě scény s jejím manželem, kdy jsou doma. Pak odjede, nicméně všechno, co dělá, se toho manžela týká. Nemohla jsem dopustit, aby představitelka Ilony celý film hrála o něčem a o někom, koho si divák není schopný vybavit." (NIRO)
  • Z filmového festivalu v Paříži (2003) si Výlet odvezl tzv. Velkou cenu, jež je spojena s odměnou v podobě propagační kampaně pro vítězný film v hodnotě 100 000 eur. (hippyman)
  • Film získal v říjnu roku 2002 cenu na MFF ve španělském San Sebastianu. Cenu v kategorii A pro nejlepší mladé režiséry získala a osobně převzala Alice Nellis. (hippyman)

Reklama

Reklama