Reklama

Reklama

Revue na zakázku

  • Sovětský svaz Ревю по заказу (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ne každá koprodukce, navíc úředně vynucená, měla divácky vděčné výsledky. V tomto ponejvíce trapném příběhu spatříme, jak se mladí umělci připravovali na krasobruslařské vystoupení v honosné sportovní hale, postavené ve vzdáleném Kazachstánu. A nepomohla ani přítomnost úspěšných tuzemských komiků a zpěváků, ani režijní vedení jindy osvědčeného Zdeňka Podskalského. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Matty 

všechny recenze uživatele

Borat naruby. Kaiser s Lábusem cestují do Almaty utužit přátelství mezi socialistickými národy. Nechápou tamější zvyky, dostávají se do (inscenovaných) trapných situací a hlavně nerozumí ani slovo, za což je domorodci odměňují shovívavými úsměvy (sami se pro jistotu smějí jako jelimani nonstop). Se zápletkou nebo návazností scén se nikdo neobtěžoval a jediným použitým pojivem je mimoobrazový komentář obou cestovatelů. Oproti Cestománii, kterou to místy připomíná, se komentář nevztahuje jen k pořízeným záběrům. Společně s dalšími dabéry lezou Kaiser s Lábusem do úst samotným Kazachům, takže se cestopis prolíná s do češtiny dabovanou kazašskou telenovelou. Jindy komentátoři od toho, co zrovna vidíme, úplně utečou (třeba k velbloudům). Výsledkem je řetěz absurdních komediálních skečů. Vydávat Revui na zakázku za film je nestydatým podfukem na diváky. Tak nestydatým, až je to vtipné. Plán se holt na Barrandově musel plnit. I za cenu podniku, který má k filmařině stejně daleko jako kazašské lidovky k progresivní hudební produkci (ale nutno uznat, že choreografii k některým písničkám měli promakanou). 55% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nehorázná, ale nehorázná kravina.Nebýt Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera, byla by Revue na zakázku nejspíše jen dalším z rozporuplných filmů Zdeňka Podskalského, které vznikly v posledním desetiletí jeho života. Jenže zásluhou pánů "Kailábistů" vzniklo něco... Něco nepopsatelného. Výsledek lze přirovnat k o dost ztřeštěnějšímu Trháku nebo ještě lépe (či hůře) k Hodinářově svatební cestě Korálovým mořem. Ano, sledujeme dvojici komiků vyslanou do Kazachstánu organizovat velkou lední revue, ano, jsou tam postavy typu odvážného kazašského náměstka, ano, je to plné ukázek šikovnosti východních soudruhů (ať už jezdí na koních nebo bruslí)... Ale Kaiser s Lábusem to celé tak neodolatelně a k popukání vtipně komentují! Každý, kdo má jejich typický humor rád, by tenhle snímek, který podle mě není ani na minutu myšlen vážně, neměl minout. ()

Rudovous

všechny recenze uživatele

Pomsta sovetskemu svazu v rok Breznevovi smrti - Kaiser a Labus v Cajce-kabriolet ... . Je to az zrudne, ale bavil jsem. Hodnotit to z meho pohledu nelze. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Festival otrlého diváka 2008] I po druhém shlédnutí si film zaslouží plnou palbu. Tohle je bránici trhající absurdní výsměch čecho-kazašský vzájemnosti i důvodu vzniku filmu vskutku montypythonovskejch rozměrů. Surrealizmus. Destrukce. V propadlišti dějin zapomenutý film Zdeňka Podskalského, jednoho z mistrů české totalitní komedie (Světáci, Kulový blesk, Trhák), bývá přehlížen coby na první pohled pochybné dílo. Jeho výroba byla podmíněna koprodukční smlouvou spřátelených komunistických kinematografií, která zavazovala českou stranu k natočení snímku v prostorách sportovního areálu Medeo v Kazachstánu. Na projekt se dále nabalily dobové popové hvězdy Helenka Vondráčková a Karel Černoch a hlavní role převzalo duo Jiří Lábus a Oldřích Kaiser. Jenže za produkcí, která měla pouze dostát požadavkům zdánlivého přátelství a od které diváci očekávají esenciální estrádní zlo přenesené z pozdně normalizační televize na velké plátno, se ve skutečnosti skrývá vpravdě geniální dílo a zapomenutý skvost absurdní kinematografie. Namísto poslušné svazácky lobotomizované poplatnosti film doslova vyrazí dech neskrývanou drzostí a anarchistickým výsměchem všemu od Kazachstánu a socialistické vzájemnosti až po filmové vyprávění a projekt samotný. Snová logika a radikálně všemohoucí postavy vypravěčů spřádají fantasmagorický příběh, v němž prvky totalitní zábavy a povinné folklorní exkurze po Kazachstánu záměrně odhalují svou dementní strojenost a nabývají role nonsensového gagu. Revue na zakázku je film svobodný, až radikální, a náleží do panteonu podvratných sebereflexivních parodií mezi What's Up, Tiger Lily? (1966) Woodyho Allena, Muže z Ria (1964) Philippeho de Brocy a Život Briana (1979) Monty Pythonů. Možná přijde i Jiří Lábus! (oficiální text distributora) PS: Takovej skvost si nezasloužil bejt vysílanej na Novej rok v lukrativním podvečerním čase na Prima family. Tam si diváky nenajde. Na Prima Cool by se rozhodně hodil mnohem víc. ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Brakfets Vysocany 27.11.2010 - po projekci Cerveneho maku jsem byl absolutne presvedcen, ze nic horsiho prijit nemuze, ale stalo se. Jde o dalsi film, o kterem si doted myslim, ze se mi zdal, ze jsem ho nemohl videt a ze neco takoveho nikdy nemohlo vzniknout. Ted ho vsak nachazim na csfd... Dovedu si predstavit, ze prave behem nataceni tohoto bratrskeho snimku si Oldrich Kaiser vypestoval svuj alkoholismus. Ja sam jsem mel v tu dobu v sobe uz 8 dvanactek a 4 zelene, abych byl vubec schopen projekci tohoto dila prezit. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Má-li něco světovou úroveň - je to tento skromný film o česko kazažském přátelství. Absolutní destrukce. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Pod režijní taktovkou pana Podskalského vznikl příjemný, pohodový film na zakázku. Dvojice Kaiser-Lábus opět velmi potěšila a nezklamala, cílem tohoho filmu bylo ukázat další z oblastí Sovětského svazu - Kazachstán a jejich zvyky a to se myslím dokonale povedlo. Navíc celému filmu dodává nostalgický ráz krásná hudba Vítězslava Hádla. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, ale v mnohých ohledech si tato česko-absurdistánská koprodukce získala má sympatie. Kaiser s Lábusem řádí v kazašské stepi a vysmívají se z pozice vypravěčů konstrukci příběhu - někdy křečovitě, ale když se k tomu připočtou opulentní pohybové scény s místními bruslaři, pěvci a tanečníky, které jsou jako pěst na oko vzhledem ke zbytku filmu, vychází mi z toho výsměch celé asijské části štábu a kazachům vůbec. Borat hadr. A už taky vím, kde se ti dva inspirovali při tvorbě toho cestomanického cyklu, který spolu páchali na ČT. Je to blbost non plus ultra a odpadů král, ale je to zároveň otevřené mnohým subverzivním výkladům - jak moc velká nadinterpretace to je, asi nelze vyřešit. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Ohromná blbost. Chvílemi jsem se musel ujišťovat, že to co vídím na plátně se opravdu odehrává. Ovšem je také pravdou, že jsem se u toho šíleně bavil. Zřejmě to nebylo záměrem, ale v dnešní době tento film působí opravdu zábavně. Ty chlapíci v těsných kombinézách, šílený vysloužilý pohraničník či kazachská dvojčata a jejich zpěv jsou opravdu nezapomenutelná. Zajímavý počin. ()

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

Po prvních třech minutách je jasno - nic lepšího dál neuvidíte. 1) 59letý pro mne nečitelný režisér dodal do své sbírky výborných, průměrných a podprůměrných filmů i jeden (další zatím neznám) totální brak. 2) Vyvézt Kaisera s Lábusem (o cimrmanovském Jaroslavu Vozábovi nemluvě) do kazašské stepi a nechat je tam napospas typickému režimnímu scénáristovi Valeriji Karenovi (hrál mj. ve filmu Osvobození), je počin hodný české mystifikace. Komentátoři tu nadšeně řeší, zdali je dílo "zapomenutým skvostem absurdní kinematografie", "otevřené mnoha subverzivním výkladům" či snad jde jen o "ptákovinu". 3) I když jsem se poctivě snažil, nenašel jsem na tomto snímku nic, proč by stál za zmínku. Žádná politická či jiná satira (tehdy ostatně nepředstavitelná), žádné herecké či jiné výkony, žádné zajímavé reálie. Pokud si protagonisté díla dělali z věci srandu, udělali to tak subtilně, že jsem to prostě nezaznamenal. Ani prověrka časem nic zajímavého nepřinesla. Snímek mi připomíná dobový filmový týdeník o návštěvě kazašského družebního města - stejně tak nudný, nic neříkající ve své době ani dnes. ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi nerad davam reziserovi kultovych Svetakov odpad za nejaky film, ale toto bola taka demencia, ze sa na to nedalo pozerat. Ale fakt nedalo, ani so sebazaprenim. 0 % ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu "sada". ´Fakt, že tvůrci mysleli tento svůj počin vážně, je zarážející, ale divák se jím vůbec nemusí znepokojovat. Tuhle absurdní parodii na Kazachstán a českou blbost nelze než vřele doporučit, ačkoliv místy nudí (byť je film stále stejně blbý, občas je tato blbost prostě nevtipná - respektive byla by vtipná jako jednotlivý gag, ale obklopená desítkami dalších daleko zmršenějších scén se pak vtipnost některé jednotlivé blbosti vytrácí). Zajímavé je, že duo - Kaiser/Lábus sice z filmu vytváří hloupou frašku, ale viděno "parodickou optikou" jsou i oni úžasní - komentování děje je velmi netypické, odbočuje od prostého sdělování faktů, ale je doplňováno o různé odbočky, zamyšlení a spoustu pitomých keců. Míra hláškovosti je pak zcela neuvěřitelná, zejména dabing Kazachů či naopak jeho absence je něco zcela nevídaného. Jak už jsem říkal - škoda jen, že místy je film zkrátka nudný. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Nakoukání Jirky Lábusa a Oldy Kajzera do kazašskoj kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu. Začátek s mým oblíbencem Šmeralem a pokuřujícím Černochem dává naději na zábavnou úchylárnu. Poté však následuje hodinová nuda, kterou rozptýlí až závěrečná honička s únosci. ()

Paity odpad!

všechny recenze uživatele

Příšernost, škoda lidí jako Jirka Lábus či Oldřich Kaiser..... že se v tomhle angažovali. Vážně děs. ()

Moskoe 

všechny recenze uživatele

Projekt socialistické spolupráce (Z. Podskalský zřejmě dostal za úkol natočit něco v kazašské stepi), který stojí jen na výkonech Kaisera a Lábuse a absurdnosti příběhu. Kupodivu to ale stačilo k velké zábavě. ()

Reklama

Reklama