Reklama

Reklama

VOD (1)

Eli putuje postapokalyptickým světem a neustále bojuje s nejrůznějšími gangy, některé z nich jsou i kanibalové. Celou dobu mu dělá společnost jedna kniha, ale on ji nikomu neukazuje. Eli jednoho dne dorazí do města, kde si chce nechat nabít jeden přístroj, ale to bude trvat hodiny. Jde tedy do baru, kde chce vodu, ale než mu ji krásná Solara donese, začnou se tam s ním prát místní. Eli všechny zabije, což udělá dojem na místního „starostu“. Carnegie mu nabízí práci, ale Eli ji odmítá s tím, že musí jít dál na západ. Carnegie ho přesvědčí, aby zůstal alespoň jednu noc. Eli dostane najíst a napít a Carnegie mu dokonce pošle Solaru, aby se s ním vyspala. Eli ale Solaru odmítne, jenže ona zase odmítne odejít, protože její matka žije s Carnegiem a on by jí ublížil, pokud by úkol nesplnila. Solara bude klidně spát na zemi, jak sama nabízí. Eli se s ní podělí o jídlo, ale před jídlem se společně pomodlí. Solara si všimne i toho, že má Eli u sebe knihu. Následujícího dne se Solara vrací k matce a před snídaní se s ní pomodlí. V tu chvíli Carnegiemu dojde, že Eli má u sebe Bibli, což je kniha, po které už velmi dlouho pátrá a za kterou mnoho lidí zaplatilo svým životem. Carnegie okamžitě běží k Elimu, ale ten je už pryč. Carnegieho muži zastihnou Eliho ještě ve městě, ale on je skoro všechny zabije a Carnegie je navíc postřelen. Eli míří z města a přidá se k němu Solara, ale on ji odstrčí. Solara ale pokračuje sama a málem ji zabijí kanibalové. Eli ji zachrání a přibere ji k sobě. Dvojice se na noc utáboří v bývalé chladicí věži jedné elektrárny a Solara konečně vidí Bibli. Chce ji vzít do ruky, ale Eli jí to nedovolí. Dalšího dne pokračují v cestě, ale Carnegie a jeho lidé jsou jim v patách... (TV Prima)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 124)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Žádná hollywoodská ikona nepasuje ke své postavě. Ani hlavní hrdina Denzel Washington, který má v BOOK of ELI velký prostor, ani záporák Gary Oldman, kde bych dal přednost Dennisu Hopperovi! Režie slabší, scénáristicky klišé, soundtrack nulový, postapokalypticky plytké. Tenhle film nikdy neprorazí u nás ve velkým stylu jako Mad Max 2. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

No nastastie to nebolo az take zle, ako som mal obavy, ale trosku zvlastne mi pripadali kamerove zabery, akoby zamerne mierene do svetla, aby som zle videl do tvare hercov, co mi trosku vadilo. Niekedy som mal obavy, ci ten film nie je ciernobiely. Taktiez bol nudny zaciatkok filmu, kedze tam len Denzel niekam prechadzal a bezala akasi nudna hudba, ktora trvala na moj vkus prilis dlho. Avsak od chvile, ked pride na scenu "demonicky" Gary Oldman a Mila Kunis ma to zacalo bavit, ci uz tam bola nejaka akcia alebo dialogy, ale nestacilo to na 4*. Bratia Hughesovci natocili aj mysteriozny thriller s Johnnym Deppom Z PEKLA (2001) o vrazdach prostitutok koncom 18. storocia tzv. Jackom Rozparovacom, ktory sa mi pacil omnoho viac, ako tento film. _______ Denzel Washington - (Eli) +++ Gary Oldman - (Carnegie) +++ Mila Kunis - (Solara) +++ Ray Stevenson - (Redridge) +++ Jennifer Beals - (Claudia) +++ Evan Jones - (Martz) +++ Michael Gambon - (George) +++ Produkcia: Joel Silver, Denzel Washington, Richard D. Zanuck +++ Hudba: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne +++ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby kolem 15. minuty zaklepal u Garyho dveří podomní prodejce biblí, spoustě lidí by to evidentně ušetřilo čas i ateistické nervy, ale já to zase tak jednoznačně neviděl. Hughes Brothers mi nabídly mimořádně kvalitní řemeslnou práci (zobrazení světa "poté", audio stránka, kamerová exhibice při přestřelce u domu v poušti), takže na poslání Denzela, jakožto pastýře, co vyvede slabé brokovnicí a mačetou z údolí temnot a v báglu má místo zboží Marselluse Wallace Knihu knih, jsem nemusel pohlížet jen jako typický český agnostik, nýbrž jako milovník dobře udělaného filmu, který se navíc pokouší o nějakou myšlenku. Sice ne všem uším a očím lahodící, ale člověk si z ní může vždycky vzít jen to, co potřebuje. Ámen.. Podotýkám, že na objednávku psaný bestseller zvaný Písmo svaté v oblibě nemám, protože se v něm objevuje na můj vkus (i Sklepáků) příliš mnoho postav, a hlavně, existují jiné snímky s náboženským podtextem, u kterých se mi otvírá Satanská bible v kapse.. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Neskrývaná celovečerní reklama na křesťanství, která - možná zázrakem, ale spíš omylem - docela obstojně baví. Paralely k westernům (bitka s cizincem v baru, duel na ulici, střelba z gatlingu) tedy nevidíme v post-apokalyptickém subžánru poprvé, ale spolu s WTFózními vtípky a (bůhví jestli záměrně) legrační postavou Eliho, který v sobě kombinuje apoštola Pavla s terminátorem, nám neustále připomínají, že tady o víc jak zábavu pro teenagery nešlo. Jen doufám, že do San Francisca doběhl ještě někdo, kdo zachránil Bhagavadgítu. Jen s jedním náboženstvím by v znovuzrozeném světě byla asi dost nuda. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný akčný postapokalyptický film s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o tulákovi, ktorý tridsať rokov po nukleárnej vojne, ktorá mala za následok smrť väčšiny populácie a úplný úpadok civilizácie prechádza Amerikou z jednej strany na druhú, pričom nachádza len zničený svet a zločincov, ktorí sa nezastavia pred ničím, až narazí na v rámci možností normálne mestečko, ktorého šéf netúži po ničom inom len po Biblii, aby mohol ovládať ľudí. A keď sa dozvie, že ju má tulák, urobí všetko preto, aby ju od neho získal, ale on mu to len tak nedovolí. Spracovanie nie je najhoršie, ale je rozhodne sklamaním. Ešte spočiatku nemám žiadny problém, všetko je pre potreby filmu úplne ideálne, má to tú správnu atmosféru apokalypsy, nesklamú ani nejaké tie strety so zločincami, aspoň po obsahovej stránke, ale po prvej akčnej scéne v meste už začne kvalita filmu upadať, výhodou je, že stále je to podané dostatočne na to, aby to nenudilo, takže sa to dá bez väčších problémov dopozerať až do konca, ale za celú túto väčšinu filmu je už skutočne dobrých len pár scén, už to stratí atmosféru, pocit zničeného sveta prestane fungovať, na to je tu až príliš ľudí, ktorí si žijú pomerne dobre, ale hlavne všetko, čo sa týka Biblie je až neuveriteľne hlúpo podané, síce jeden menší zvrat je celkom zaujímavý, ale inak to celé len pokazilo pôvodné vyznenie filmu a miesto realistického drsného filmu sa z toho stala len taká rozprávka. Akcie je tu priemerné množstvo, ale mám z nej úplne rozporuplné pocity. Tvoria ju hlavne dva súboje a dve prestrelky a k tomu ešte viacero menších akcií, súboje majú zaujímavú choreografiu a potešia slušnou drsnosťou, ale sklamal ma vizuál, ktorý mal pôsobiť čo najviac moderne, hlavne tá otáčajúca sa kamera, ale miesto toho to pôsobí až moc čisto, chýba tomu ten pravý špinavý štýl postapokalyptického sveta a navyše to aj kazí prehľadnosť. Prestrelka v meste je po obsahovej stránke úplne mimo, ale zase tá druhá je celkom vydarená. A tých pár zvyšných maličkostí je už bez problémov, hlavne scény s dopravnými prostriedkami. Takže v rámci akcie sa mi plno vecí páči, ale zároveň ju aj plno iných kazí. Herecké obsadenie je na tom dobre, Denzel Washington v hlavnej úlohe, k tomu Gary Oldman a Ray Stevenson ako záporáci a ani Mila Kunis nesklame. Réžia je celkom obstojná, hlavne v ten prvej fázi, ale potom jej už scenár nedovoľoval viac vyniknúť a technická stránka je vydarená, páčia sa mi kulisy, aj celkový vizuál. A chválim aj dobrú hudbu. Škoda, tá Biblia len pokazila všetko, čo sa dalo a z filmu s veľkým potenciálom, aspoň v rámci žánru je to nakoniec len lepší priemer. 62% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (20)

  • Když se poprvé setkáváme s Carnegiem (Gary Oldman), čte právě tlustou biografii Benita Mussoliniho, italského fašistického diktátora. Jednou z knih, které o scénu později nechává Carnegie spálit, je „Deník Anny Frankové“, v němž autorka popisuje, jak se skrývá před nacisty v Amsterdamu. (Mr. Lobo)

Související novinky

Oldman opět zlý až do morku kostí

Oldman opět zlý až do morku kostí

06.02.2012

Za hlavní roli v špionážním dramatu Jeden musí z kola ven si právem vysloužil nominaci na Oscara. Teď se ale vrací k poloze, která je mu nejbližší. Pamatujete na časy, kdy byl králem hollywoodských… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

Futuristická Bible?

Futuristická Bible?

28.01.2009

Někdy z těch hollywoodských námětů zůstává rozum stát. Ale staré pravidlo pro tvorbu dobrých příběhů praví: „Vymysli co největší šílenost a pak ji publiku naservíruj nejlíp, jak umíš.“ Někdy to vyjde… (více)

Reklama

Reklama