Reklama

Reklama

O Budulínkovi

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1989, 9 min

Předloha:

Božena Němcová (kniha)

Obsahy(1)

Loutková pohádka podle B. Němcové. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování klasické pohádky nepovažuju za příliš povedené. Loutka Budulínka je strašně kýčovitá (viz galerie, velké modré oči, slaďoulinký výraz), interiér chaloupky vypadá poněkud odfláknutě a podivně (bílé vysoké hladké zdi s oknem), u scén se bohužel se světlem rozhodně nešetřilo. Kupodivu mi nevadil Molavcové komentář, i když je mi jinak tato herečka už od dětství velmi protivná. Jinak na samotném příběhu se dá krásně ukázat, proč jsem nikdy k pohádkám nezískal vztah. V pohádkách se totiž většina postav chová nelogicky. Třeba u této bylo pro mě nepochopitelné, proč liška pořád a pořád posílá další a další svoje potomky, aby se podívali, kdo to venku dělá takový hluk. Kdyby se jednalo o slepici, neřeknu ani ň, ale liška je všeobecně považována za inteligentního tvora, a přesto jí maximálně po druhém zmizelém liščeti nedojde, že se děje něco zvláštního a nebezpečného? No to mi podrž voči teda. No a taky mi jako dítěti připadalo divné, proč myslivci už dávno nevyměnili na základě této pohádky své pušky za bubínek a trumpetu. Lovit se s nimi dá stejně úspěšně a ještě si můžou přivydělat potulným šumařstvím. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o zlobivém klukovi a liščatech zná snad každý. Nebo že by to o pokémonové generaci neplatilo? Komu hláška „Budulínku, dej mi hrášku, povozím tě na ocásku.“ nic neříká, měl by obětovat devět minut svého drahocenného času a zvolit právě toto klasické zpracování. Krásné loutky, kterým propůjčila hlas Jitka Molavcová, dodnes neztratily nic ze svého kouzla. A být úplně malým dítětem, liščí rodina chodící zásadně po dvou, by mě asi děsila i ve snech. No, babička s dědečkem možná taky... :-) ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Loutkové pohádky, to je parketa českých filmařů. Takže i toto převedení klasické pohádky Boženy Němcové potěší. Liška vypadá skutečně odpudivě. Krásná je animace lesa při cestě dědečka a babičky k Liščímu vrchu. Vhodně zvolená vypravěčka Jitka Molavcová. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Parádní loutkové představení. Z těch lišek opravdu "zamrazí". Ještě že jsem to neviděl jako malé dítě. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama