Reklama

Reklama

VOD (1)

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (722)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čistá žánrová prácička. Vynikajúca réžia so zmyslom pre atmosféru (Daniela Barbera do roka zlanári Hollywood, dajte na mňa), kvalitné herecké výkony, mimoriadne intenzívne násilné scény. Celú show však kazí scenár, ktorý je poskladaný z klišé, ošúchaných dialógov a ku koncu sa vytasí aj s niekoľkými duchmi v mašíne (jeho jediným výraznejším prínosom je fakt, že policajti tu nie sú vykreslení ako celkom neschopní kreténi). Kvôli tomu Harry Brown rozhodne nemá na Gran Torino, ba ani na Up (keď už sme pri tých tohtoročných dôchodcovských dobrodružstvách), Cainea však ikonizuje efektívne. 7/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Caine podává vynikající výkon v roli starce, jenž nehodlá pouze mlčky přihlížet násilí, které jej obklopuje. Jen nerad bych se dožil toho, že by to třeba v našem městě vypadalo podobně, jako tam, kde žije jím ztvárněná postava Harryho Browna. Film je to do jisté míry syrový, ale o to opravdověji vyznívá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harry Brown je člověk, který by si s poslední postavou Clinta Eastwooda v Gran Torinu určitě rozumněl. Možná ne ze začátku, ale později určitě. To už jste možná poznali sami tím, jak to tu všichni s tím filmem porovnávají. Já tak nemůžu jinak než doporučit, protože ten film je opravdu neskutečná jízda. Ze začátku se možná táhne opravdu příšerně, nebo spíš typicky britsky, ale během chvíle si Michaela Caine oblíbíte jako dlouho ne a budete prožívat každou minutu jeho života. A tak to má být. Film mě má dostat. Obklopit a dostat. Tak jsem celý příběh prožíval jako dlouho ne a bylo mi přitom naprosto ukradené, že je film ve skutečnosti šíleně syrový a krutý. Na druhou stranu, co jiného bychom si také představovali? Mazání medu kolem huby? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7,3miliónaTržby USA $1,818,681Tržby Celosvetovo $10,329,670║ Drsné, kruté a Michael Caine v slušnej forme. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

O Tropa de Elite se obecně soudí, že je to film fašistický, o ideově velmi podobném Harry Brownovi nikdo nic podobného tvrdit nebude, páč v hlavní roli vystupuje milý důchodce s tváří milovaného Michaela Caine. Jinak jsou si ty filmy ale v lecčems podobné – ve vylíčení kriminální spodiny jako primitivního kmene, v nabízení snadného řešení a v jisté jednoznačnosti vidění světa (fér mariňák vs svinská spodina). Nevadilo mi u Padilhy, nevadí mi to ani u Barbera, nedělám si iluze, že to na vybraných anglických sídlištích vypadá o moc líp. Jinak mě ale Harry moc netrefil, sociální tón je spíše nevěrohodný (přišlo mi to až moc aranžované), Barber z Caina nedostal nijak úchvatný výkon a scénář je značně klišovitý, i když to zkouší maskovat za realističnost prostředí... Celkově jsem nějak nepochopil, co to vlastně mělo být – sociální drama či netradiční thriller? Eastwood to dokázal o stupeň přesvědčivěji, i když některé scény z Barberova filmu se mi celkem pod kůži dostaly. Ale ne moc hluboko. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Gary Young .. Dirty Harry Brown. _ Drsná britská odpověď na americké Gran Torino a především poukázání na místní problémy příměstských gangů, terorizujících pro zábavu své okolí. Se slabším scénářem, který nemá žánrově povyšující perličku a výrazným tahem ke krvavé mstě, přesto se spoustou poloh - vsuvky sentimentální, (proti)policejní, akční, .. Technicky i vizuálně precizní režijní práce debutanta Daniel Barber s jednou úchvatnou kamerovou scénou a především vynikající herec Michael Caine (bez sporťáku v garáži). 75%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Na mna az prilis velka, nerealna pakarna. To, ze je britska mladez najhorsia v Europe, to vieme vsetci, ale toto bolo az pritiahnute za hlavu. Jedine casti filmu, ktore by som vyzdvihla: Fetacke doupe a vypocuvanie na policii. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ten závěrečný odskok do "většího měřítka" sice mohl být o něco jemnější (a triky méně okaté), nic to ale nemění na tom, že je Harry Brown velice sugestivním a skvěle natočeným thrillerem s neselhávajícím Cainem v hlavní roli. Opravdu bych nechtěl žít ve světě, kde se něco takového může odehrát. Ou... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna na motorce je nejlépe nasnímaná scéna letošního roku, Caine je nekompromisní jako málokdo v poslední době a vůbec je to po sedmdesát minut na čistých pět hvězd. Jenže pak se to začne kazit a finále v hospodě to zazdí zcela. Zůstat to v "civilní rovině" penzista versus místní omladina před činžákem, tak bych byl ve výsledku mnohem spokojenější. PS: Srovnání s Gran Torinem je chtě nechtě nutné. Ač jde ve výsledku o úplně jiné žánry, tak přeci jen Eastwood pracoval a dost sázel na to, že od něj všichni očekávali právě to, čeho se jim dostane od Harry Browna. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že značná část obětí se připisuje jakémusi osamělému mstitelovi?.... Agresivní výrostci, úmrtí manželky a smrt přítele. To vše přinutí vysloužilého mariňáka M.Caina vyrazit do akce. Ale trvá mu to. Zbytečně natáhnutej úvod, vykonstruovaná hra na city (nebo na co), aby jsme pochopili, že policie je bezbranná. Ubíhající čas nijak nepomáhá rozvoji osobnosti Harryho, od kterého stejně čekám jen pomstu. Nemůže se rovnat s Waltem Kovalskim. Zato gang parchantů by lehce uspěl třeba v komparsu na další díl Death Wish. S přibývajícím časem už policie není jen bezbranná, ale totálně na hovno a její přítomnost vede k nenávisti demokracie. Ještě že je tu Harry Brown. Uteče z nemocnice, všechny zabije a zbytek zachrání. Tento film může skvěle konkurovat v agresivitě (již zmíněnému) ,,Přání smrti“, v ubližování důchodcům třeba filmu ,,Red“, ale v ničem, (V NIČEM !!!) Gran Torinu!!!! Je to jen další film na téma násilí ve společnosti a mstících se penzistů. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Podľa mňa nám robí službu.“ Obávam sa, že veľmi... hm... štandardné. Chcel by som povedať, že Michael Caine to dal, kým režisér a scenárista nie, ale vlastne to nedal ani Caine, ktorého mám rád, ale teraz len stojí v zábere a je skôr Caineom, ktorého si väčšina z nás váži, než že by podával nejaký „extra iný“ výkon. Ostatní sú len do počtu, režisér sa (miestami takmer doslovne) topí v chaotickej noci, takže nevieme, čo sa deje (toto za plus naozaj nepokladám). Záverečná „apokalyptická“ akčná pouličná scéna potom iba potvrdila, že tvorcovia sami nevedeli, o čom chcú rozprávať. Mám rád filmy o pomste. Ale iba ak sú dobré. MUŽA V OHNI pokladám za dobrý revenge movie, detto prvé PRIANIE SMRTI s Bronsonom. HARRY BROWN je však veľmi... hm... štandardný. Zjednodušujúci scenár (je to o „obyčajnej“ pomste, filozofickej otázke „Kde to skončí?“ alebo o tom, že „systém“ nikde na svete nemá šancu ochrániť nevinných?) si tiež nikto z tvorcov zarámovať nedá. Miestami až prehnane pochmúrna snímka chytí tempo raz za 20 minút, kedy Harry Brown chytí odporného mladistvého zlosyna a mučí ho, ale aj tieto scény boli byť tvrdšie. HARRY BROWN je tak len jeden z miliónov filmov kinematografie, kĺžucich po povrchu. Škoda, že má Caine potrebu účinkovať aj v takých (pod)priemerných látkach... ale on ju mal vždy (viď. ČEĽUSTE IV: ODPLATA). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že zdejší komentáře jeden z nejkontroverznějších britských filmů současnosti uctívají jako divácky vstřícnou žánrovku. Narozdíl od obecného přesahu Eastwoodova "Gran Torino" přichází v "Harry Brown" s konkrétní odpovědí na konkrétní problém. Filmové reakce na kriminalitu britské mládeže nejsou ojedinělé (např. Eden Lake), ale tento film k celé otázce přistupuje s vypěněnou radikálností. Za pomoci exploatačních prvků (vyobrazení feťáků jako psychopatických trosek, byrokratická neschopnost policie, populistické ospravedlňování hrdinových činů, křiklavě idylický závěr) a autority ikonického britského herce spojovaného se starými dobrými časy vzniklo vyprávění, které diváky utvrzuje v tom, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Zatímco letitý drsňák Eastwood na stará kolena přijímá cestu sebeobětování a klidné síly dřívější bonvián Caine (Alfie, Italian Job) sahá po zbrani a ve stylu "Rambo: Do pekla a zpět" ukazuje mladým idealistům, že jediným řešením je nelítostný atak. Když se takto vyjadřuje senilní Stallone k situaci na druhém konci světa, lze to brát s pousmáním jako žánrovou stylizaci, ale v případě "Harryho Browna" se jedná o postoj k domácí situaci, který nevíc bude s tamními diváky silně rezonovat. Film nevyjadřuje postoj jednoho sebestředného dědka uvízlého v době své největší slávy, nýbrž odpovídá náladám publika, které již má dost situace ve svém okolí a nevidí již jiné východisko, než to zde předestřené. A právě proto je "Harry Brown" stejně jako brazilská fašistická "Elitní jednotka" mrazivá dobová výpověď a ne nějaká žánrovka. V momentě, kdy společnost dospěje do stádia, že uctívá tento přístup k věcem, nelze než cítit strach a krajní zneklidnění. Z tohoto hlediska je "Harry Brown" stejnou mírou vynikající film i odpad. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tesil jsem se na nejaky britsky Gran Torino, ale to pekny hovno, sice tu mame gangy a nasranyho duchodce, ale tim veskera podobnost konci. Caine se proste msti a tak zabiji cleny gangu, jenze i kdyz okolo sebe mava bouchackou a tvari se nasrane, stejne furt vypada jako rozklepanej dedek, kterej ma problem ujit pet metru, aby se nezadejchal a proste sem mu to zabijeni moc neveril. Ale je fakt, ze gangy jsou zobrazeny hodne slusne, banda desnejch zmrdu, vsichni se jich boji, vsude spina a hnus. A zabijeni je udelany docela realisticky a krvave. Skoda, ze ve filmu o nic jinyho nejde, takle to dava v ramci zanru slusnej thriller, ale chybi tady proste neco navic, takze to vic nez lepsi 3* nebudou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slušný, pozvolný, překvapivě drsný thriller o spratkovském šikanování důchodců a následné vendettě jednoho z nich. 7/10. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak jsem psal v komentáři u mého velmi oblíbeného filmu Death Sentence (2007), existují pocty legendárním filmům či žánrům a existují vykrádačky... Death Sentence byla špičková práce, kterou beru jako poctu a veškerou úvahu na téma subžánru "revenge movies" odkazuji na komentář k tomuto filmu... Harry Brown je vlastně podobný film ... ale je to vykrádačka jak mraky ... Bere si do huby jak absolutní kultovní klasiku Death Wish (1974), tak spoustu dalších filmů, až i konečně naprosto jedinečný film, který do tohoto subžánru nepatří, tedy Gran Torino (2008) ... Všechno poskládáme dohromady a máme z toho kupodivu hodně dobrý, koukatelný, překvapivě drsný a neuvěřitelně zarážjící kousek ... Kriminalita (zejména) britské mládeže byla v posledních letech filmově již několikrát kvalitně nakousnutá, jak již výše zmíněným Death Sentence, tak špičkovým exploitačním horrorem Eden Lake (2008) a několika dalšími filmy... I zde máme perfektně zahrané a představené grázly, prasata a hovada, které nemůže člověk už od pohledu vystát ... jejich herecké výkony vyloženě oceňuji, opět nahánění strach, adrenalin do krve až nenávist ... A máme zde hrdinu, kterému na začátku nevěříme fakt vůbec nic, děda, co se sotva postaví z pohovky, šourající se mezi bytovkami a hledící si svého ... ovšem bývalý člen speciálních jednotek, který kromě té milé stařečkovské povahy má ještě jednu stránku osobnosti a to je jeho výcvik, který se zřejmě nezapomíná stejně jako plavání či ježdění na kole ... Dožil by si vklidu svůj důchod, kdyby mu jeden den nezemřela manželka a druhý den mu grázlové nezabili kamaráda, se kterým hrával v baru šachy ... i to by ještě nestačilo, kdyby na něj jeden z těch grázlů nevytáhl po cestě v noci domů kudlu a nechtěl po něm jeho peníze ... A tady opilému staříkovi šouajícímu se z baru naskočí dávný výcvik a jednoduchým a sekundovým hmatem toho šmejda probodne sám ... A pak už není nic, žádný vývoj postavy, jak jsme zvyklí od 70. let, žádné zvraty ... jen starý Michael Caine se šourá ultra-odporným světem zvrácené kriminální společnosti jako pomalý, ale jistý stroj na smrt a postupně oddělává všechny, kdo se mu z tohoto světa postaví do cesty ... Musím uznat, že se jedná o jednoduchou akční záležitost, nic víc ... žádné stotožnění se s hrdinem se zde nekoná. Caine jen rozsévá smrt a v brutalitě a násilí si nezadá ani s tatíkem masakrující Francii ve filmu 96 hodin/Taken (2008). Jenže ten film je neuvěřitelně zábavný, nemůžu si pomoct, i když tak strašně vykrádá a chvílemi je to fakt "už trochu moc", to prostředí, děj a hlavní postava je prostě klasicky super ... A nejlepší na tom je, že ten děda nakonec nečekaně "vyjebe úplně se všema" ... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Harry Brown vs Dirty Harry? Ani za mák. Dirty má charisma na rozdávání, hlášky, drsné pohledy, spousty vystřelených kulek. Brown je tradiční penzista luštící křízovky, sotva se pohybující, šetřící s každým nábojem, aby zbylo na rohlíky z Tesca. Harry Brown je film, popisující britskou mládež v tom nejhorším světle. Dle filmu je horší, než gangy z Comptonu (největší a nejdrsnější ghetto v LA). To se mi moc nezdá, občas je vykreslena až přehnaně drsně. Například jízda na motorce a zastřelení matky s kočárkem, se mi zdálo až moc přitažené za vlasy. Tento panelákový gang, hlídající podchod pod státovkou, jako největší poklad, mi přišel až moc drsný, aby to mohla být pravda. Michael Caine je až moc starý a rozvrzaný, abych uvěřil jeho schopnosti vůbec udržet zbraň v ruce. Mladší herec by sem rozhodně seděl víc. Caine navíc používá jeden a ten samý pohled, takže při smrti svého kamaráda se dočkáme stejné grimasy, jako při radostném popíjení piva. Film není špatným, až na přehnaný konec a zbytečně přehnané teenagery i uvěřitelný. Hezky kontrastuje doživání důchodce, s následným masakrem. Bohužel záporné vlastnosti filmu, popsané výše, mi neumožňují dát více, než 60%. 03.01. 2010 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Takže Vy tvrdíte, že eskalující násilí má na svědomí bdělý důchodce." No jasně. Za to násilí může děda Harry a jeho rozedma plic. Žádný gangy zfetovaný mládeže, který jsou ozdobou každýho moderního sídliště. Ty za to rozhodně nemůžou. Mě tedy Harryho akční vzepětí docela bavilo, ale přišlo strašně pomalu a hrozně pozdě. Ten pomalej rozjezd mě zkrátka děsně nudil, takže pokud se na to budu chtít mrknout ještě jednou, tak vynechám úvodní slzy i policejní tápání a vychutnám si až Harryho pokulhávající pomstu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale na pana Kerseyho ( http://www.csfd.cz/film/12971-prani-smrti/ ) přes podobný úděl a žánrovou spřízněnost pan Brown teda nemá. A i to chování britských(!) policajtů mi tedy moc nesedlo. Ale jinak je to inteligentně natočený a odehraný thriller. Škoda, Mr. Caine... - - - - - (Poprvé viděno 24.1.2013 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 5622., komentář zde jako pětistýšedesátýdevátý - 21.1.2013) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Plakát jak z Maxe Paynea, ale žádná enormní střílečka se nekoná, v podstatě se jedná o drsný drama, který se s postupem času přesouvá k thrilleru a oživuje vzpomínky na pomstu, kterou kdysi dávno začal Charles Bronson v Touze smrti a tady na ní navazuje excelentní Michael Caine. Sice se to šílený řádění chuligánu ke konci zdá už trošku přitažený z vlasy, ale zároveň to je rozhodně působivý a když se vysloužilej mariňák Caine ozbrojí a vyrazí za odplatou, tak neni co řešit. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama