Reklama

Reklama

Italské zpracování pohnutého životního příběhu Gabrielle Chanelové, jež svým šarmem a nápaditostí dokázala změnit tvář módy. Za zdmi klášterního sirotčince, kde se spolu se sestrou po matčině smrti ocitá, začíná příběh nezdolné odvahy mladé ženy, která se postavila předsudkům a konvencím patriarchálního světa. V osmnácti nastupuje jako švadlena do krejčovského salónu, kde se jen těžko uplatňují vlastní kreativní návrhy. O morálce a pravidlech skutečného světa má jen matnou představu, a tak záhy podléhá svodům krásného plukovníka, své první lásky a mimo jiné i autora její proslulé přezdívky. Coco si ale zanedlouho uvědomí, že aristokratická smetánka, mezi níž se nově pohybuje, ji bude mít vždy jen za nevzdělanou vydržovanou milenku... Po zdrcujícím románku s aristokratickým plukovníkem, jenž Coco bránil v seberealizaci, a navíc ani nenašel odvahu představit ji jako budoucí manželku své snobské matce, se Coco rozhodne jít vlastní cestou. Léta praxe z krejčovského salónu a nezměrná nápaditost jí pomohou k prvním zdařilým krokům. Radost z nich ale vzápětí přebije válka, po níž je třeba začít znovu. Velký návrat, uskutečněný v roce 1954, však Coco definitivně dovede až na prestižní přehlídková mola. Žena, která zrušila diktát spodniček a korzetů, však nikdy nenašla své rodinné štěstí. Za svůj úspěch v patriarchální a konvencemi spoutané společnosti a za svou celosvětovou proslulost totiž zaplatila ztrátou těch nejdražších bytostí... Příběh vyprávěný ve třech časových rovinách nabízí strhující podívanou na obtížné počátky a hořkosladké konce největší z módních ikon. Postava Coco Chanel je výtečně a velmi přesvědčivě ztvárněna Barborou Bobuľovou (mladá Coco) a Shirley MacLaineovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Průměrný životopisně-historický film. Pro muže asi nic moc, ale dámy minimálně ocení hezkou výpravu, oblečení a klobouky. A co mě osobně hodně překvapilo a dozvěděla jsem se to až v momentě kdy píši tento koment, hlavní představitelka božské Coco Chanel, Barbora Bobuľová, je z Československa. Zajímavé... Tak jako tak je to film, na který se podíváte, ale už předem víte, že po roce si jen těžko budete vybavovat jednotlivé scény. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o dvoudílný TV film, oslovil mne více než COCO s Audrey Tautou. Ta byla výborně vybrána typově, což se zase ne moc povedlo zde. Jako mladá moc nekoresponduje s vychrtlostí a typově s opravdovou CoCo. Ovšem neznamená to, že by Barbora Bobulová nějak zklamala, naopak. Obě hlavní představitelky měly něco do sebe, nepůsobí tolik chladně a odtažitě, je z nich cítit, že přes rány osudu v nich koluje temperamentní krev. Přesto zůstanu na průměru, protože určitý whip tomu sházel, ale na TV moc pěkné. ()

Reklama

kisha 

všechny recenze uživatele

Sehnala sem si tuhle Coco pro prosté srovnání s její novější verzí z roku 2009. A asi takhle. Sou zkrátka filmy, během jejichž sledování si pod fousy mumláte něco jako: „Ale jo, v pohodě, příjemný to je, dojemný to je, zajímavý taky, koukat na hezký šaty-proč ne, blablabla.“ Když to skončí, víte, že toto všechno ste viděli hrubym odhadem tak šedesátkrát a že ani štěky Malcolma McDowela to nezachránily. No a poslední fází pak je už jen to, že mozek tenhle film poměrně rychle zařadí do přihrádky “Určeno k rychlému zapomenutí.“ ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První část pojednává o zlaté kleci, ve které se Coco Chanel řízením osudu ocitla poté, co za sebou zanechala nepříliš radostné dětství ... a předtím, než si uvědomila, kdo je - a kým by chtěla být. Poznáte její přirozený cit pro eleganci - i touhu po seberealizaci, po tvůrčí činnosti ... a především její svobodomyslnou povahu - a vzdor, pramenící ze snahy vzepřít se zaběhnutým konvencím, nadechnout se, žít naplno a po svém. Druhá část je zaměřená na její cestu vzhůru, přičemž uvidíte, že samotná píle a vytrvalost mnohdy nestačí: Daleko větší váhu mají finanční injekce, účinná reklama a trocha štěstí - bez nich může být i ten sebevětší talent k ničemu. Jasné 4* ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Coco s tváří Bobuľové a MacLainové je nejkomplexnějším příběhem slavné módní návrhářky. Toto dvojdílné zpracování vypráví story o ženě, která by se sice mohla stavět na hlavu před první i druhou světovou válkou a být úspěšnější než ředitelka zeměkoule, ale pokud by znovu neuspěla i v poválečném světě, byla by definitivně zapomenuta. Jako její dávný souputník Poiret. Nevděk světem vládne, ale na konci cesty, během které jsem zkusila všechny životopisné filmy o Coco, jsem ráda, že jsem o tuto osobnost bohatší. Nikdy bych se asi nepídila za někým, kdo dorazil proměnu Romy Schneiderové z berlínsko-vídeňské hvězdy do italsko-francouzské herečky, ale Coco naštěstí není a nebyla jen návrhářkou jednoho jediného kostýmu z Viscontiho filmu, stejně jako nikdy nebyla jen jménem za slavným parfémem. Příběh Chanel je příběh 20. století, který tolik obdivuju. Takže na počátku je emoční chaos v secesních kostýmech, následuje válečná vřava a posléze nové nadechnutí. A v 50. letech definitivní porážka fenoménu New Look, který stejně nikdy nikomu ve skutečnosti neslušel. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Návrhářka Coco Chanel se vrátila na výsluní po své sedmdesátce. Její představitelce Shirley MacLaine bylo v době natáčení filmu 74 let. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama