Reklama

Reklama

Krátká dlouhá cesta

  • Slovensko Krátka dlhá cesta
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Třiašedesátiletý Fedor Gál se spolu se svým přítelem Eugenem Gindlem vydává po trase pochodu smrti z německého koncentračního tábora Sachsenhausen, v němž na jaře roku 1945 nacisti zavraždili jeho otce Vojtecha. Fedor Gál ho nikdy nepoznal, protože se narodil až po transportu do terezínského ghetta, kam se jeho matka spolu se starším synem Egonem dostala po separaci manželů. Eugen Gindl je synovcem muže, který sloužil pro nacistický Slovenský stát jako velitel lágru. Na cestě, jejímž cílem nemá být poznání či odhalení, ale spíše vnitřní dialog s nikdy nepoznaným otcem i se sebou samým, se vynořuje řada otázek provokujících k hledání odpovědí. Začneme-li hledat a třídit důvody, které vedou ke konání zla, stáváme se jeho součástí? Pomáhá nám fabulování vyrovnat se s traumatickou minulostí? A nakolik určující jsou pro naši identitu otázky víry, etnické a národní příslušnosti? Dokument režiséra Martina Hanzlíčka ukazuje problematičnost osobního i veřejného vyrovnávání se s historií násilí, která vstoupila do života mnoha lidí, stejně jako aktuálnost tohoto problému, který zdá se nikdy zcela nezmizí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ušlechtilá nuda. Fedor Gál a další mluvící hlavy vzpomínají na holokaust a slovenský antisemitismus. Tedy, ostatní vzpomínají, hlavní průvodce o tom filozofuje. Filmařsky vyloženě uspávající dílo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument si plyne pěkně pomalu a je pro trpělivého diváka. Mohl se klidně sestříhat na hodinu. Ale téma je zajímavé a Fedor Gál je sympaťák. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument je o dobe, kedy sa vzťahy medzi ľuďmi, susedmi, priateľmi zmenili zo dňa na deň. Zatvárali pred nimi dvere svojich domov, odsadli si od nich od stolu kde roky spolu sedávali, prestali spolu komunikovať. Ale toto sa začalo diať, ďaleko skôr, ako sa v uliciach objavili uniformy nacistov, ďaleko skôr, ako boli prijaté rasové zákony. V období prvej republiky žilo na Slovensku 135 tisíc židov, po Viedenskej arbitráži ostalo na Slovensku 89 tisíc Židov a 46 tisíc prešlo pod Maďarsku správu. Ja osobne Fedora Gála nemusím, dokument približuje osud jeho rodičov. Otec sa zapojil do SNP a po jeho potlačení jeho, mamu a brata odvliekli do koncentračného tábora Sereď a odtiaľ mama so synom Eugenom bola deportovaná do Terezina, kde porodila svoje druhé dieťa Fedora. Otec skončil v koncentračnom tábore Sachsenhausenu kde pri pochodu smrti, keď už nevládal pokračovať v pochodu, bol dozorcami SS zastrelený. Dokument môže byť dobrým do rodinnej filmotéky, ale mne osobne tento dokument nič nové nepovedal a ničím ma neobohatil. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Subjektivne musim rict, ze nejslabsi strankou tohoto dokumentu je jeho hlavni postava. Fedor Gal mi prisel prilis afektovany, na rozdil od sveho bratra Egona, ktery vnima historii jako fakt. Po technicke strance je film na velmi dobre urovni, cernobily obraz byl dobra volba. Tema arizace na Slovensku ci vypoved Nemky, ktera bydlela v blizkosti Sachsenhausenu jsou vice nez zajimave. Osobne jsem tak dobry dokument necekal. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(25/2016) / Špecifický prejav pána Fedora Gála možno nie je pre každého, výpovedná sila tohto dokumentu ako svedectva tragédie jednotlivca, ktorý mal tie gule sa s minulosťou ako tak vysporiadať je ohromná. A v momentálnej situácii, keď osprostený národ nemá problém zvoliť indivíduum ako Kotleba do oficiálnej štátnej funkcie, by som tento film premietal v niektorých hej-slováckych krajoch povinne. (8/10) ()

Reklama

Reklama