Ghajini
Indie, 2008, 183 min
A.R. MurugadossHudba:
A.R. RahmanHrají:
Aamir Khan, Tinnu Anand, AsinObsah
Sanjay je bohatý podnikatel, Kalpana úspěšná modelka se srdcem ze zlata. Ti dva se potkají a okamžitě se do sebe zamilují. Jejich šťastná láska končí ve chvíli, kdy Kalpana zachrání skupinu dívek ze spárů gangstera jménem Ghajini. O několik dní později je sama napadena a umírá, zatímco Sanjay skončí v nemocnici. Po úderu železnou tyčí částečně ztratil paměť, přesto je předurčen k vykonání pomsty. (Festival bollywoodského filmu) -
Sanjay (Aamir Khan) trpí ztrátou krátkodobé paměti a může si pamatovat věci jen patnáct minut. Proto má užitečné informace vytetované na těle. Chitra je studentka, která potřebuje najít zajímavého pacienta pro univerzitní projekt. Když Chitra objeví Sanjaya, najde i poznámky v jeho deníku o jeho milostném životě s Kalpanou. Také zjistí pravdu, kdo Sanjay opravdu je, jaký je jeho aktuální stav a že hledá osobu, která je za to zodpovědná. Chitra mu chce jakkoli pomoci najít chybějící části a nějaké vodítka v jeho příběhu a také zjistit, co se stalo s Kalpanou. (Negatif)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $2,430,627║Tržby Celosvetovo $38,316,564║(14.5.2009)
Shit
Ghaniji využívá sice né příliš originální, ale za to velice vděčnou zápletku o pomstě za zavražděnou milou, okořeněnou ještě o hrdinovu neschopnost pamatovat si něco dýl než 15 minut, jelikož mu nějaký šmejdi řádně rozpárali hlavu železnou tyčí a tak tu na řadu přichází starý známý popsaný fotky a samozřejmě vytetovaný nejdůležitější informace na těle hlavního hrdiny, z nichž ta nejzásadnější je samozřejmě ta, že mu zavraždili holku, což se musí každý ráno dozvědět znovu a znovu. Tahle cesta za pomstou je fakt skvěle udělaná, Aamir Khan tam všechny bije neskutečně agresivně a jak smyslů zbavenej a vypadá při tom jako terminátor, navíc je neuvěřitelně vysvalenej, tahle část v přítomnosti je opravdu dobrá, nicméně je tu bohužel opět ten fakt, že indickej film, co nemá ke třem hodinám, není v podstatě ani indickej film, takže se tu dočkáme klidně 40ti minutovýho romanticko-komediálního flashbacku o tom, jak se hlavní postava potkala se svojí dívkou a co se všechno stalo, což je sice možná nenudící a občas zábavný, ale jaksi to totálně rozmělňuje stěžejní linii pomsty a zbytečně to všechno protahuje a zdržuje, ale finální vyřízení účtů stojí za to si počkat.(8.8.2010)
lenuse
Tak oproti původní tamilské verzi je to rozhodně lepší. Ale zázrak to pořád není.(28.9.2009)
Niktorius
Dobrý je to. Z Mementa si Ghajini opravdu půjčuje jen Sanjayovy potíže s pamětí a s těmi se navíc vlastně vůbec nepracuje a film by se obešel i bez toho. V současnosti se odehrává hrdinova přímočará a krvavá cesta za pomstou, ve flashbacích sledujeme jeho romantické sbližování s Kalpanou. A obojí se dá přes mezery v logice a nezanedbatelnou redundanci v pohodě sledovat, i díky pěkné kameře, solidní práci režiséra a v neposlední řadě tradičně dobrému výkonu Aamira Khana, který se může v minutě změnit z romantického snílka na vraždícího ďábla a slupnete mu to i s navijákem. Rvačky v sobě mají stopu tamilské fyzičnosti a vtipnými jsem je tedy neshledal, jakkoli mlátí do očí jejich dodatečné zrychlování. Proboha, letos jsem už viděl Crank 2, Gamera, Náhradníky a podobné bejkárny, na jejichž stupiditu se Ghajini zdaleka nechytá a ony se zase nechytají na jeho zábavnost a atmosféru. Tak proč bych nadával.(25.10.2009)
.maggie.
Hustej film:-p(31.1.2011)
sochoking
Gay iný začal úplne ostrou lomenicou. Chlap mal všetky bojové sequencie fuckt zmáknuté na jednotku a kamera tiež nelenila a robila svoje divy. Kedˇ sa rozmáchol tými svojimi kladivami , moslimské čiapky džihádu lietali na všetky svetové strany! No a zrazu nabehol 5 minútový videoklip , po ktorom sa pretancovali k sladkej romantickej komédii a ja som nevedel, kde je sever, akoby mi pritankoval jednu tým svojim kladivom ! No a blbostí je tam nad mieru: akože, ženská predá za njákych sto litrov káru, aby mu dala vatu na liečbu jeho máti, ale netankuje ju, že on veselo vypísal šek na 500 litrov na charitu a bez mihnutia oka ! V každom prípade, aspoň mi za tie tri hodiny došlo, prečo sa v Indii točia tak dlhé filmy. Aby zabili čo najviac času v kine a nemysleli na tu biedu, ktorú tam majú. A pacient s krátkodobou stratou pamäti by mal rozhodne viac huliť, nech si rozjasní tú dlhodobú !(4.2.2011)
Petjaa
jak řekla lenuse.... dávám čtyři, když vyjmu ten hloupý konec, nedomyšlené momenty a vtipnou indickou akčnost. Jinak bych musela taky stáhnout hodnocení o polovinu(15.3.2009)
NoFiction
Pro mě indické překvapení roku. A mimochodem herečka alias Kalpana je velice pohledná dívka.(13.2.2011)
Fosgo
Bollywoodská produkce v modernějším hávu , v některých částech dílo silně připomíná film Memento Ch. Nolana. Takřka tříhodinový biják je plný akce, krásných žen, krvelačných nepřátel, v bollywoodských filmech vždy přítomných popových písní a tanců, několika dějových línií, masových scén... ... Vše se odehrává v pro nás zajímavých indických reáliích. Prostě, příběh rozvinutý do mnoha okvětí, nepříliš hloupý a který je umnou směsí slušného řemesla (některé scény jsou natočeny dosti originálně), zdařilých hereckých kreací (kvalitní Aamir Khan v hlavní roli) a určité míry kouzelné naivity. Pro mě dosti milé filmové překvapení …už se těším na další filmeček indické továrny na sny.(20.11.2009)
Achab
Zprvu mi vadila všudypřítomná košile s krátkým rukávem,až s jakousi trapností dávající na obdiv, myslím si, že průměrné paže Aamira Khana, ale celkově to zapadalo do pojetí indického vidění světa v protikladech chudého a přepychového světa. Krásná Kalpana provádí slepého starce po ulici a popisuje co vidí, což povedeně kopíruje Amélii z Montmartru. Neskutečné jsou nekteré záběry a scénky, kde se mísí nádherné scény s nelogickými klipy a zpěvem, dále pak reklama na prací prášek a závěr filmu, ve kterém by i Neo v matrixové trilogii měl co závidět. Přesto hodnotím, a možná i právě proto, velmi pozitivně.(3.4.2010)
BMAXX
V tomhle filmu si každý najde něco. Romantika, akce, nenávist, pomsta, lidská dobrota nebo lidské zlo... Neznámý herec AAmir Khan zde předvádí opravdu nadstandardní herecké výkony. Hlavně ten jeho "nasraný" pohled si budu pamatovat hodně dlouho... :-) Akorát těch přiblblých popových písniček mohlo být o něco míň... Ale co...každému se metalem nezavděčíš :-)))(27.7.2010)
Infantryman
Tak takový nářez jsem rozhodně nečekal.Smekám před tvůrci tohoto díla.Dokázali,že Indie není tak filmově zaostalá jak by si někdo mohl myslet.Spojit krvák s romantikou a prvky humoru... Celé tři hodiny jsem seděl a s napětím čekal jak dopadne tahle strhující cesta hlavního hrdiny za odplatou. Postavy můžou někomu připadat toporné,nebo naopak přehrávající,ale jiný kraj,jiný mrav.Menší chyby snad divák tvůrcům a hercům odpustí.Dokonce se daly přežít ty popové vsuvky. P.S:Kalpana je kost.Asi se stěhuju do Indie ,-)(2.8.2010)
jarmil8
S Mementem má film společného málo a o originalitě zde nemůže být řěč. Nicméně jde o vcelku příjemnou podívanou s vynikajícím Aamirem Khanem.(15.1.2011)