Hvězdy a hvězdičky
Působení médií na českou společnost. Vzestupy a pády mediálních hvězd v posledních deseti letech.
Ideální svět
O vlivu médií na českou společnost aneb Jak změnila reklama české prostředí v devadesátých letech. (oficiální text distributora) -
Hvězdy a hvězdičky
V roce 1994 vtrhla do krotkého českého mediálního prostředí první soukromá televizní stanice Nova, tvář veřejného života začaly formovat i bulvární deníky a týdeníky. Parametry hvězdy získaly náhle zcela nové rozměry... Robert Sedláček se spolu se sociologem Janem Kellerem a ve spolupráci s mediálními analytiky, politology a pracovníky médií zamýšlejí nad tím, jak se po revoluci začal stírat rozdíl mezi politiky a baviči, jak vznikaly a formovaly se krátkodeché mediální fenomény a jak falešné byly naše představy o nás samotných jako seriózních, vzdělaných a myšlenkově neplytkých bytostech. - Iva Hejlíčková
Ideální svět
Druhá část dokumentu začíná tam, kde první končí - u bulváru. Jeho hvězdy a hvězdičky nás totiž informují nejen o svých láskách a rozvodech, ale v 90. letech vstoupily i do reklamy, aby se staly tváří výrobků či aktivit. Reklama, ta dokonale propracovaná a silně návyková forma iluze o lepším těle, rodině, autu, jídle. Nákladný útok na naši mysl, který předestírá ideální svět a vnucuje nám myšlenku, že touha stát se jeho součástí je nezbytná. Jak se ptá průvodce dokumentem: "Mají nás za pitomce, nebo jsou naopak proroky doby?" (Zajímavé může být srovnání s dokumentem Eriky Hníkové Ženy pro měny, 2004.) - Iva Hejlíčková (Letní filmová škola)
flanker.27
Jeden z nejlepších dokumentů o současné ČR. Dodnes si pamatuju to krásné zparodování reklamy "Jdeme na pivo".(24.7.2009)
lena60
Zhlédnuto deset let od vzniku dokumentu. Takže mi Sedláčkův sestřih archivních televizních materiálů doplněný rozhovory s politology, pracovníky médií či českými "celebritkami" posloužil především k oprášení vzpomínek na mediální scénu 90. let (počátky vysílání TV Nova, rozmach bulvárních plátků, účinkování známých osobností v reklamě...). Úsměvná podívaná.(8.8.2011)
snaked
Po 10 letech od vzniku ještě zajímavější než tehdy. Oba díly mají nespornou informativní hodnotu a jsou zároveň zábavné. I když někdy je viděné spíše k pláči. Ach ty náš rybníčku...(20.8.2011)