Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na rusovlasou kabaretní sboristku Rusty Parkerovou (Rita Hayworthová) se jednoho dne usměje štěstí v podobě vítězství v konkurzu na dívku titulní strany časopisu Vanity. Díky všemocným médiím a okouzleným mogulům showbyznysu se Rusty přes noc stane hvězdou na Broadwayi. Za Brooklynským mostem ovšem nechává zlomené srdce majitele své domovské scény Dannyho McGuira (Gene Kelly). Výchozím materiálem pro restaurování slavného muzikálu, který získal Oscara za nejlepší hudbu, byl originální tříbarevný negativ vyvinutý společností Technicolor. Pro digitální restaurování Vidorova filmu se společnost Sony Columbia rozhodla i z důvodu mnohem přesnějšího zaznamenání každé z barev, než umožňoval tradiční fotochemický proces. Po úplném digitálním vyčištění včetně odstranění škrábanců či poškozených políček byl vyroben nový 35mm negativ a z něj vyvolána filmová kopie. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nic proti Ritě, ale přijde mi trochu zvláštní věnovat tolik muzikálového prostoru herečce, která musí být přezpívávána profesionálkou. I když v důsledku je to pro kvalitu filmu samozřejmě v podstatě jedno. Cover Girl má každopádně několik vynikajících a překvapivě nápaditých tanečních čísel a nakonec předvede Rita i docela překvapivě přesvědčivé herectví. Ale kdyby to bylo dějově přehlednější, asi by mi to nevadilo ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film je fikcia...Herec,Herečka majú scenár,na pokyny režiséra nakrúcajú jednotlivé scény,pokiaľ rejža nie je spokojný,toto povolanie vyžaduje mať dve tváre: pred kamerou a súkromie počas vypnutých kamier,t.j ich druhá tvár,teraz netvrdím,že to vyznie akoby trpeli schizofréniou,je to profesia,ktorá robí z herca niečo,čo v skutočnosti byť nemusí... Tak napríklad z herečky Rity Hayworth som unesený ako z jej pôvabu,krásy a nie je to len o tom vidieť film s krásnymi herečkami,to ma síce extrémne baví,tu je pomerne dosť pekných báb s dlhými nohami,len tieto babenky nie sú potrebné na to,aby som videl ich nohy,čo najväčší priestor tu má Rita,ktorá sa dostane na pekné hrejivé miestečko,z ktorého sa začína pohybovať v kruhoch,ktoré jej sú po srsti,ale proti srsti jej sú okolnosti,ktoré ju dovedú k oltáru... Alebo,kto by nechcel byť aspoň na chvíľu Genom Kellym,t.j spievať,tancovať,stepovať s najkrajšími partnerkami,aké sa mu možno vyrovnajú,ja som totálne drevo,ale na tu chvíľu byť v jeho koži,prečo nie...? Príbeh je primitívny,jednoduchý,pekné dievča zo školy skúseného tanečníka,choreografa atď Dannyho McGuira(klasika Gene Kelly) pod ním vystupuje to spomínané dievča Rusty Parker(kúzelná krásavica Rita),ktorá prichádza na casting pre exkluzívnu obálku časopisu Vanity,vyhrá to,je zrazu všade,na každej možnej aj nemožnej titulke,tým pádom sa jej mení život,otvárajú sa dvere do inej spoločnosti alebo do cesty sa pripletie starý nápadník jej babky,pred 40 rokmi... A človek Danny je odstrčený na druhú koľaj,What Next? Rita je sexsymbol,ktorá zrejme nikdy nevymizne z pamätí oboch pohlaví,z jednej strany sú dôvody celkom jasné,z tej druhej by každá žena chcela byť na chvíľu ňou?Čo snímok,to väčšie nadšenie a závislosť pripomínať si ju. Modelka je podľa mňa jednou z tých jej najlepších rol,kde sa dá obdivovať aj herecké nadanie. Gene Kelly sa ešte len pomalšie rozbiehal,to najprevratnejšie Coming Soon...Ale je to majster svojho remesla. Okrem hercov výborne fungujú aj ďalšie dôležité prvky filmu,t.j oscarová hudba,nominovaná kamera,výprava. Sú aj lepšie zrežírované muzikály,napr..niečo z dielne Gena Kellyho,či The Wizard of Oz,ale tento počin sa môže pochváliť síce jednoduchšími číslami,no Rita je Rita. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Čas od času mě nějaký hollywoodský muzikál úplně mine, naposledy se mi to stalo u Bílých Vánoc. Oba filmy jsou natočené bez špetky invence (Vidor a Curtiz jsou klasičtí rutinéři, kterým se občas podaří něco výjimečného), zato s pořádnou dávkou kýčovitosti a patosu. Modelku zachraňuje pouze Kelly - zvlášť jeho "duet" se sebou samým. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie. Sú filmy, ktoré nestarnú a je Dievča mesiaca. Neviem, prečo som dúfal, že sa tento film kvalitou aspoň priblíži k Američanovi v Paríži a Spievaniu v daždi. Ku koncu som si ho už púšťal dvojnásobnou rýchlosťou, aby som nemusel počúvať stupídne dialógy ošumelého príbehu. Aj tanečné čísla potom vylúdili úsmev na mojej tvári, veď to mala byť komédia. Ďalší z filmov, u ktorých ma najviac potešil pohľad na záverečné titulky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Robert Anton Wilson o tom písal v knižke Ištarin návrat a tento film to len potvrdzuje: hollywoodský film bol dlhé roky prudérny až hanba. Až na jednu plavkovú scénu (aj tam tie plavky sú tak dômyselne volánikovito skonštruované, že z pŕs Rity Hayworthovej neukazujú takmer nič - žiadny hmatateľný obrys sa nekoná) mi to skôr príde ako z nejakého podivne konzervatívneho prostredia, kde všetky ženy robia všetko preto aby potlačili svoje prsia. Neviem, či to bol pozostatok nechvalne známeho cenzúrneho tzv. Hayesovho kódexu, ale pôsobilo to divne. Našťastie hravá farebnosť a tanečné scény toto nešťastie aspoň trochu zachraňujú. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (1)

  • Lauren Bacall se měla objevit ve filmu jako dívka z obálky Harper's Bazaaru, na které se skutečně v březnu roku 1943 objevila. Této příležitost však nevyužila kvůli natáčení filmu Mít a nemít (1944), díky kterému se nakonec proslavila. (Oblivion)

Reklama

Reklama