Reklama

Reklama

První den zbytku tvýho života

  • Francie Le Premier Jour du reste de ta vie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film vypráví příběh běžné rodiny, složené z manželů Marie-Jeanne a Roberta Duvalových, kteří mají již tři dospělé děti: Alberta, Raphaëlu a Fleur. Každé z dětí zažívá svůj neobyčejný život. Název filmu pochází z pěti rozhodujících dnů v životě této rodiny, které se objevují ve filmu. Tyto dny výrazně ovlivní chod celé rodiny a po těchto dnech už jejich život nikdy nebude takový jako dříve.
Ve filmu se objevují jak prvky komedie, tak i dramatu a film okoření i akční scény. Tento snímek získal ocenění i v České republice, na Festivalu francouzského filmu v roce 2009, kde drtivě vyhrál v divácké anketě. (adamvojta)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (188)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zde jsem se nechal nachytat, a sice názvem: "první den zbytku života", tvého či mého, to je jedno. Okamžik, od kterého se začíná počítat nebo odpočítávat zbytek -tedy doba mezi ním a smrtí - musí být zlomový. Většinou je to okamžik tragický, ale může se jednat i o zdánlivě běžnou záležitost. V podstatě je to okamžik, kdy tě (mě) přestane bavit život, kdy se žití změní v přežívání. (Bližší je možno se dozvědět třeba od Edwarda Stachury, ale když se podíváte pozorněji kolem sebe, uvidítě spoustu dalších příkladů.) Rémi Bezançon o tom ale moc neví, a tak nám nabízí banální rodinné drama, na jiné, méně relevantní téma (pět rozhodujících dnů v životě jedné rodiny), snesitelné jen díky mé indiánské trpělivosti. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Rémi Bezançon si pomaličku otevírá dveře do mojí top 10 nejoblíbenějších režisérů. Po perfektním Un Heureux événement jsem objevil i tenhle poklad, a musím říct že je snad ještě lepší. Na 112 minutách filmové nádhery mě definitivně přesvědčil že "krev není voda", i když bychom třeba sebevíc chtěli. Děj trochu klame tělem, a opravdu se skládá z pouhých pěti dnů - plus jeden společný den navíc. Ale jakých dnů! Během nich jsem se s rodinou Duvalových tak sžil, jako kdybych jejich osudy sledoval dlouhé roky v nekonečném seriálu. Postupně jsem si oblíbil všechny, i když jsem každého viděl v situacích ve kterých na sebe nemohou být pyšní. Tohle kouzlo je možné díky perfektně napsaným a zahraným postavám, tak i neklišovitým scénám s jemným smyslem pro humor. Celkový dojem ještě vyšperkovala šestihvězdičková hudba, soundtrack je neskutečná paráda. Top 10 za rok 2008. ()

Reklama

runner85 

všechny recenze uživatele

Tento film vo mne zanecháva určité protichodné pocity. Na jednej strane mi prišiel film dosť uťahaný no ale na tej druhej mi dosť chýbalo, že postavy nedostali väčší priestor k realizácií toho, aby sa nám(mne) dostali pod kožu. Predsa len, jedného presťahovanie vo filme spomenuli úplne a druhý sa len priamo objavil vo svojom byte z ktorého aj tak po chvíli odišiel. Nápad skvelý, hudba skvelá, smutných momentov vyvážene ... posolstvo tam vlastne tiež je ... načo sa vlastne sťažujem? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další Francie, která je u mě na plný počet. Poslední dobou se to stává až nebývale často. Na druhou stranu mi to ale vůbec nevadí. Pokud budou přicházet s takovými dobrými nápady, jako zrovna v tomhle filmu, budu ty pěti hvězdy sázet s radostí. Odvyprávět totiž příběh naprosto průměrné francouzské rodiny v rozmezí pěti dnů v jejich životě s tím, že každý den je o jednom členovi, mi prostě přijde totálně super. Do toho je to strašně sympatický, příjemný, nenásilný a naprosto lidský, takže neváhejte ani Vy a pojďte se podívat taky. Tenhle film si to rozhodně zaslouží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný snímek o životních strastech i slastech jedné středostavovské francouzské rodinky. Dospívání, stárnutí, milostné konflikty, citové tápání, usmiřování a odpouštění. S vysokým hodnocením tohohle filmu se ale tak docela neztotožním. Můj problém ve svém komentáři přesně vystihl uživatel boombang, když napsal, že to působí jako dvouhodinový sestřih průměrného francouzského rodinného seriálu o 150 dílech. Ale ano, sestřih toho nejlepšího, navíc solidně obsazeného a zahraného, přesto jsem měl pocit příliš rychlého pádění času a toho, že důležité motivy a postavy se kolem mě spíš míhají, než abych je doopravdy prožíval. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Film, ktorý Albert (Pio Marmaï) a Raphaël (Marc-André Grondin) pozerajú a citujú je Sedem statočných (1960). (toi-toi)

Reklama

Reklama