Reklama

Reklama

Česká mše vánoční

Animovaný / Hudební
Česko, 2007, 43 min

Obsahy(1)

Film České televize spojuje slavnou skladbu Jakuba Jana Ryby Česká mše vánoční, hlasy předních českých umělců a animované postavičky Josefa Lady. Nový kombinovaný animovaný film České televize vznikl spojením slavné skladby Jakuba Jana Ryby Česká mše vánoční a Ladova lidového Betlému. V příběhu narození Ježíška a oslavy nového života zazpívají přední národní umělci - Jaroslava Vymazalová, Marie Mrázová, Beno Blachut, Zdeněk Kroupa a Český pěvecký sbor pod vedením Josefa Veselky. Na varhany hraje Milan Šlechta, Symfonický orchestr hlavního města Prahy. Ve filmu ožijí destítky postav z Ladova lidového Betlému, ale i z jeho bohatého literárního a výtvarného odkazu. Mezi vesničany a pastýře spěchá k Betlému i kocour Mikeš, Kmotra Liška, Mulisákův Bubáček, pan starosta , švec, kominík a ostatní postavičky, tak dobře známe z knižních vydání i z televizní obrazovky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ladu mám rád a Hrusice také, koneckonců leží mi na dohled za kopcem. Proto je můj vztah k Mikešovi, Pašíkovi, vodníkům, bubákům ad. postavičkám kladný vztah už od dětství. Spojit J. J. Rybu s J. Ladou se zdálo jako zajímavý nápad. Pominu-li hudební stránku , která je excelentní musím si položit otázku - pro koho to bylo takto uděláno. Asi ne každý divák - byť milovník české barokní hudby zkousne rozpohybované pejsky a opičky kolem jesliček s Ježíškem. A dětský divák, kterého právě ty malovaní animovaní hrdinové budou bavit nejvíce se bude těžko orientovat v písních, jejich textech a významu. Pro běžného diváka by se tak mohla z tohoto díla stát jen taková hudební vánoční kulisa s oživlými figurkami a to je zatraceně škoda... Navíc i ta animace v úvodu (průlety věží kostelíku v Hrusicích atd..) mi už na rok vzniku přapadla zastaralá a dalšími léty bude působit stále archaičtěji na rozdíl od postav Josefa Lady, které jsou nestárnoucí a nesmrtelné. Když to ale shrnu, rozhodně převládá pozitivní dojem. Pokud bych měl nějakému našinci na dlouhou dobu ukotveného v zahraničí měl poslat nějaký dárek, který by mu intenzivně připomněl čas vánoční u nás, pak by to jistě bylo tohle DVD. * * * * ()

Filatov 

všechny recenze uživatele

Jakub Jan Ryba a jeho Česká mše vánoční? Tady není o čem a ve spojení s Ladou je tohle prostě klasika českých Vánoc. Samotná hudba je dokonalá a Ladův doprovod nezaostává ani o píď a je i vtipný a roztomilý, co se týče dění na obrazovce. Některým částem zpěvu je ovšem méně rozumět, takže se člověk musí hodně soustředit, o čem se zpívá a proto trochu snižuji hodnocení. ()

Reklama

DeadRover 

všechny recenze uživatele

Slavná mše J.J. Ryby ("rybovka"), skladba ve vynikajícím podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy, který řídil Václav Smetáček a v roce 1966 ji nahrál Supraphon s nejlepšími našimi solisty. Na varhany hraje Milan Šlechta. Spojením ryze české hudby a animovaných ryze českých lidiček J. Lady vznikl dokonalý obraz ryze českých vánoc. V reálném prostředí filmu uvidíme kostel v Ladových Hrusicích, kostel sv. Filipa a Jakuba v Praze na Zlíchově. V České mši vánoční hraje hudební skladatel Zbyněk Matějů na původní varhany Jakuba Jana Ryby v Rožmitálu pod Třemšínem. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Vánoce takové, jak je vnímalo několik posledních generací (než je převálcoval Santa, sobi a blikačky), utvořil Josef Lada. Pohledy, Vánoční kolekce, betlémy, knížky, filmy, balicí papír......poetika, klid, nádhera. Na filmovém zpracování mi vadí počítačové triky. Tak nějak mi tam nesedí. Klasická animace by mi byla bližší, kouzelnější, méně komerční. Jinak hudba v sepětí s Ladovými obrázky je kouzelná. Pouštíme každoročně při rozbalování dárků. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Není divu, že byla Česká mše vánoční spojena s Josefem Ladou. Vždyť Pavel Kubant tvořil i Honza a beránek a Bubáci a Hastrmani a také zde byl motiv J. L. ať už příběhový nebo výtvarný. Slavný malíř a spisovatel je asi nejlepším poetickým autorem venkovského života. V jeho podání vše vypadá idylicky a kouzelně i pro dospělého. Já jsem asi nejznámější skladbu Jakuba Jana Ryby nikdy neslyšel a v tomto spojení to vypadalo opravdu povedeně. Ovšem hraná hudba ne vždy úplně souzněla s dějem. Zajímavé na tomto filmu také je, že zde byla zkombinovaná hraná a animovaná část. Co se naopak nepovedlo je to, že Josef vypadal jako Ježíškův děda. Tři králové nemohli přijet k novorozeněti v kočáře a dohromady s oděvy působili jak ruští carové. Pravda také je, že animovaná a hraná část dohromady neladila a leckdy postrádala smyslu. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama