Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hollý se s vervou pustil do svého oblíbeného tématu R-U, na československé poměry konce sedmdesátých let natočil celkem dost syrový film. Pochválit je nutné zejména představitele titulní role Vlado Müllera, dále potom Josefa Bláhu a Jiřího Kodeta, jejich postavy byly nejbarvitější. Zamrzí snad jen to, že Liška vylupuje sám sebe, chvílemi jsem čekala, odkud se vynoří kluk Brůnovic a začne předvádět podřezávání stromků, krku a zápěstí. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší československý film, jaký jsem zatím měl možnost vidět. Tolik hereckých es jsem už neviděl dlouho pohromadě. Skvělý scénář a vynikající psychologie postav, mezi kterýmy vyčnívá cynický realista hejtman König v podání Josefa Bláhy. Výprava a bitevní scény jsou na 80.léta v našich končinách také unikátní. Kaprál Hoferik v podání Vlado Müllera byl i přes svoji drsnou povahu veskrze kladnou postavou a ten konec jsem mu opravdu nepřál. Neschopní velitelé posílají své podřízené na smrt a sami nakonec slíznou smetanu (i když zde je tou pomyslnou "smetanou" paradoxně ruské zajetí). Je trochu s podivem, že tento vynikající (proti)válečný snímek zůstáva, alespoň co se týče zdejšího počtu hodnocení, veřejností opomenut. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Film o tom, kde začíná a končí míra chlapáctví za první světové války. A kde metály a vyznamenání, jako je Signum laudis, nemají cenu, pokud chlap není chlapem. A tím fanatický kaprál Hoferik opravdu není. Drama nabízí poutavý pohled do nitra vojáků, kteří mají válečné vřavy plné bajonety. Je překvapivě dobře natočeno a časté slabiny českých produkcí, jako jsou výprava, kostýmy nebo válečné scény, tady sklízí uznání. Martin Hollý film natočil poměrně syrově, bez velkých příkras a znázornění první světové války probíhá o to víc barvitě a přesvědčivě. Dopomáhají k tomu také vynikající herecké výkony všech zúčastněných. I u nás se točily pěkně hustá válečná dramata z války, která není ve filmech, až tak profláklá. 100% ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

"Tak jsem zařval bodák auf!..a bylo to!" Rakouský vojenský pluk se dostane do obklíčení.Všichni přemýšlejí jak vyváznout se zdravou kůží a jak se galantně vzdají nepříteli.Jen jediný voják na tom nemá nejmenší zájem..kaprál Hoferik.. který svou jednotku povede kupředu tváří v tvář kulometnému ohni za každých okolností...prvoválečná lahůdka plná důstojnických sviní,kořalky a mašinkvérů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obyčejní vojáci umírají v zemi nikoho po tisícovkách a polní maršálové se radují, že tento den zas posunuli svůj štábní bar o šest palců blíž k Moskvě (nebo Berlínu).. Nejen ve válce platí, že horší než blbec, je už jen iniciativní blbec aneb protiválečné drama bez příkras, v kterém v mých očích zastínil V.Müllera hejtman Bruno Josefa Bláhy, jenž měl jako jediný ze všech alespoň na situaci, v které se ocitli, naprosto "střízlivý" pohled. Upozaděný československý klenot daného žánru. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)
  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)

Reklama

Reklama