Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Recenze (181)

Gemini 

všechny recenze uživatele

...aneb jak sympatický žižkovský podvodníček s prvorepublikovou policií a strázněmi života chytrostí a vtipem bojoval. Pohodová komedie s pohodovým Karlem Heřmánkem v hlavní roli, Lubomírem Lipským coby "schizofrenním" takykamarádem a skvělou dvojkou Zedníček - Kozderková:) A opomenout pana komisaře Mourka, který je dobrák, ale svině, to bych zasloužil, aby si mě podala Černá Ruka:)) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bude Vám stačit, když film zhodnotím jednou větou? ..."Nějakej strašnickej pochcánek nebude buzerovat žižkovskýho granda"... Ono to totiž mluví za vše, protože film Fešák Hubert mi byl nabídnut jiným fešákem, který má s Hubertem společné dvě věci, domovinu, tedy Žižkov a fešáctví, na které kdejaký chlap rozhodně nemá a v dnešní době galantní fešáctví už je trošičku passé, bohužel. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fešáku Fešáku.... Karel Heřmánek v ještě kvalitních letech svého života, kdy tvořil slušné filmy. Celá plejáda naších herců. Škoda, že se dneska nerodí tak prosté filmy s takovým obsazeníma každý chce spoustu peněz. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Prijemne odlehcena komedie z obdobi prvni republiky s opet dokonalym Karkem Hermankem, kteremu tento typ roli vyslovene sedne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající starosvětsky laděná komedie s mírným pokusem o definování národního charakterového prototypu. Fešáctví jako synonymum idealizovaně typizovaného českého charakteru a určité variace na švejkovství... S tváří a charismatem Karla Heřmánka, proč ne? ,,Já jsem dobrák...ale svině!" ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejspíš by šlo o úplně špatný film, nebýt obsazení titulní role charismatickým Karlem Heřmánkem. V malé roli je vynikající Lubomír Lipský, ostatní dělají, co umějí, ale řekl bych, že za víc než jedno vidění to nestojí. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek jako žižkovský frajer Fešák Hubert, který z každé pasti elegantně vybruslý. Petr Kostka jako inspektor Mourek je také nezapomenutelný. Parádní oddychová komedie, která dokáže vždy potěšit. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Je to prosté, přátelé - můžete vzít chlapa ze Žižkova, ale nemůžete vzít Žižkov z chlapa. A který blbec by se o to taky pokoušel? ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek by si svůj sex-appeal mohl rozkrájet a vyvážet ho do chudších koutů světa a stejně by mu bylo co závidět. Fešák Hubert v jeho podání je takový kabrňák, že ani ten nejhorší film by mu neubral ani zbla na jeho šarmu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Fešákovi je nejzajímavější, jak dlouho se mi vyhýbal, ačkoliv jde o titul, který se více méně pravidelně objevuje v nabídce televizních stanic třikrát do roka. Režisér Novák použil vizuál a atmosféru ze Sequencových Hříšných lidí města pražského, jen je posunul do komediální polohy. Druhým zdrojem inspirace byla tvorba Karla Kachyni, který se často nostalgicky vracel do doby svého dětství. V porovnání s oběma slavnými zdroji je ale vidět, že výsledek poněkud pokulhává. Působí to spíš jako promenáda prvorepublikových figurek, někdy zajímavých, někdy spíš strejcovsky provinčních. Scénkám většinou schází lehkost a scénář je tak nějak nedotažený. Výsledek zachraňuje spolehlivý výkon osvědčených herců typu Heřmánka, Kostky a Somra. V porovnání s českou tvorbou posledních dvou dekád se ale přece jen přikláním k maličké čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já tě jednou nachytám, Fešáku, a až tě dostanu…“ - „Ale zatím můžete dostat tlustý vod šunky, pane inspektore!“ Nevím, jestli byl Heřmánkův Hubert fešák, ale frajer každým coulem určitě. Tahle postavě mě moc bavila. Ať už jeho přístupem k životu, noblesou či vytříbeným umem bezostyšně využívat nabídnutých situací či je vlastním přičiněním vytvářet. Kostkův inspektor mu sice není rovnocenným protihráčem, ale má své momenty („Já jsem dobrák…ale svině, Wurm!“). Krom postav film dále sází zejména na obrovsky pohodovou atmosféru, která je stejně jako hlavní hrdna pořádně nad věcí (a Hapkova hudba jí pomáhá, seč to jen jde). Pravda, asi jsem čekal, že se zasměju víc, ale zmíněná atmosféra s příjemným pocitem při sledování mi to celkem hezky vynahradily. A úsměvný, povedený konec se k filmu také hodil. Od Nováka jsem toho viděl příliš málo na to, abych mohl nějak srovnávat, ale v tomhle případě za mě spokojenost a solidní 4* navrch. „No a co chceš podnikat?“ - „Vobživa se vždycky ňáká najde…když to není práce!“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Ivo Novák vstoupil na Barrandov již koncem 30. let, dopustil realizaci této nedokonalé retro záležitosti, která se žel vedle výborného sóla Heřmánka honosí naprosto nemožným zbylým ensemblem, včetně otřesného dabingu Keslerové. Je skutečně s podivem, že výkon jediného herce dokázal podržet takto bezradnou záležitost. Nicméně připočtu-li scénu z věznice, mohu výsledek akceptovat jako standardní snahu o rozmarný výlet do periférie 1. republiky inspirovaný nemnoze solidní Žebráckou operou. Dvojice filmů, vedle kterých veškeré tyto pokusy blednou, jsou samozřejmě skvostné Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přezdívky jsou neslušné a blbne se po nich!!! Čím víckrát film vidím, tím se mi víc líbí. Až po několikáté projekci jsem zjistil jak má takřka dokonalý a promyšlený scénář, který graduje od samého začátku a ústí v perfektní pointu. Atmosféra staré Prahy snad nikde nebyla navozena lépe (promiňte mi, "Hříšní lidé...") - kostýmy, prostředí či dialekt. Karel Heřmánek neskutečně válí a skutečně JE Hubertem, přičemž ani ostatní nijak nezaostávají. Dlouho jsem "Fešáka Huberta" považoval za "pouhou" komedii. Pro Žižkováky je tento film biblí. Pro mne je (tedy kromě toho, že je to rovněž náramná sranda) silnou vzpomínkou na zašlou slávu opravdových chlapů, kteří se dnes už zřejmě nerodí. 100%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ušito fešáku Hemánkovi na tělo! Jedna z jeho nejlepších rolí (ty další jsou Zámek v Čechách a Smrt krásných srnců) Je tu elegance, jistá dávka křupanství a lidové bodrosti, dostatek srandy a kouzlo třicátých let. Viděla jsem mockrát a stále se bavím i kochám! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pan Heřmánek měl vždy zcela originální her.projev, to však nic nemění na faktu, že nehrál v příliš dobrých rolích. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Já Žižkovec nejsem a navíc fandím Slavii. To s tím sice nemá nic společného, nicméně na bodech už to nic nezmění do kladu ani záporu...Dívala jsem se na tento film s rodinou přítele (než ten můj spořádal svou porci dršťkové) a snažila se tvářit neutrálně, abych neurazila. Tohle pro mě prostě není... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Takové lehce nadprůměrné pohlazení po duši - jako všechno, co zavoní První republikou, pokud se to úplně nepokazí. ()

Reklama

Reklama