Muž, který lže

Man Who Lies, The

Drama / Válečný

Francie / Československo, 1968, 93 min

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(6.5.2006)

Tento film z francouzsko-československé koprodukce je jedním slovem zvláštní. Alain Robbe-Grillet v tomto snímku důsledně popírá konvenční vypravěčské postupy, rezignuje na dějovost ve smyslu logického sledu událostí, uvádí diváka protikladnými pohledy na věc do rozpaků a ve výsledku ho dokonale mate. Hlavní postavou je Boris "Ukrajinec" Varisa (Jean-Luis Trintignant), který má snahu vyprávět svůj příběh, ale s každou scénou vyvrací svá předchozí tvrzení a balancuje mezi zcela protikladnými polohami. Popírá vlastně i sám sebe, když se v samém úvodu filmu představuje jako Jan Robin, z něhož se vyklube Borisův domnělý přítel. Film je komplikovaný a divák se vlastně ani v závěru nedoví, co je lež a co pravda. Robbe-Grillet si hraje s těmito hádankami opravdu důsledně, přechází z reálného prostředí vesnice do představ Borise a zase zpět, aniž by k identifikaci tohoto přechodu dával více indicií než je nezbytné. Muž, který lže je vzdáleně jakýsi Kafkovský příběh, který stylem velice připomíná Resnaisův film Loni v Marienbadu (ke kterému Robbe-Grillet napsal scénář). Muž, který lže je náročný snímek, který není vhodný k sobotním večerům... Pokud se ale divák nechá přemluvit k Robbe-Grilletově hře na hádanky, pak lze v tomto filmu najít nesporné kvality.(2.10.2006)

Perfektní sonda do života zvrhlého "liera"..(13.6.2009)

Velice zvláštní film s naprosto výstižným názvem. V labyrintu lží se ztrácí nejen divák, ale i hlavní protagonista příběhu. Všechny ženské postavy v této vesnici vypadají a chovají se jako z erotického filmu, nezvyklá střihová skladba spolu s nesouvisející ruchovou složkou zvuku udržují diváka ve střehu, kameraman předvádí ukázkovou práci s obrazem a mezi tím vším stojí jako středobod celého snímku skvělý Jean-Louis Trintignant.(19.6.2009)

• Aky

Uznávám, že je to umění,. ale nesjem schopen se přes to dostat až do konce. Poté, co se deset minut dívám na to, jak se docela pěkná ženská tvář podívá zleva doprava a za ní je bílo bílá zeď a nic, nutně v dojdu k závěru, že - nic.(20.6.2009)

Jako kdyby někdo vzal Juráčkovi trumfy, opřel se o ženskou krásu a kasal se vlastní mírou mystifikace. Velice chytrý film, jehož problém je vlastní přecenění a jistá dávka arogance (inu, ti Francouzi). Postupně dochází k obrazové vyprahlosti a opakování motivů, které putují k bohužel "lživému" konci bez motivu. Francouzský režisér ani nepředstírá, že hodlá něco zásadního objasnit, je to jeho hra. Chvílemi tvrdá, často i vtipná, kousavá jen místy. Formálně film nic zásadního neobjevil, v rámci Slovenské části nové vlny jde přesto o originální pokus s nečekaně sarkastickým hlavním hrdinou. Ten lže, ten se ve světě neztratí....(30.6.2009)

Kde je hranica medzi ilúziou a klamstvom ? Ak vobec nejaká je... Čo vidíme a čo nie ? Čo chceme vidieť a čo nie... BRILANTNÉ OBRÁZKY Igora Luthera a KRÁSNE SLOVENKY – Sylvia Turbová a Zuzana Kocúriková, juj, babenky, ale ste…to som VIDEL ja…(15.6.2009)

Štylistické cvičenie v genialite a inovácii naračných postupov. Navyše zábavné. (17.1.2009)(17.1.2009)

• Skip

Já vím, že když člověk lže, tak musí často přeskakovat z jednoho na druhé, jeden vymyšlený příběh se musí zkombinovat s druhým, až je z toho v hlavě zmatek a jen ti nejzdatnější to vše dokáží udržet pohromadě. Chápu dobře, o co tvůrcům šlo a vlastně se jim to i povedlo. Ale co je to platné, když mě to jako diváka šíleně nudilo a neustále jsem se musel do sledování nutit, pořád si říkat, vždyť jde přeci o zobrazení lhaní. Takhle by ale filmy fungovat neměly.(8.9.2009)

• Marthos

Je mi líto, ale nic víc, než absolutní blábol v tom nevidím.(13.6.2009)

Řek bych klasickej psycho film zlatejch šedesátejch... Dějová linie skoro chybí, ale něco mě prostě nutí na to koukat a určitym způsobem mě atmosféra tohodle filmu (stejně jako většiny 60nickejch) fascinuje a hypnotizuje.(13.6.2009)

• doinel

Film, který mi nesednul. Totální vítězství formy nad obsahem, jako školní cvičení zajímavé, jako film to pro mě nefunguje. Dále bych jen opakoval, co napsal Skip.(16.9.2009)

Muž, ktorý luže je názov, ktorý nám povie o filme úplne všetko. Dôvod prečo sa tak deje a prečo ten muž neustále luže sa nedozvieme. Vo filme prevládajú krásne obrazy umocnené ešte aj strihovou skladbou, ale výsledný dojem je aspoň pre mňa rozpačitý. Film je plný odkazov a obrazov a citácií a využíval rôzne štýli ale emóciu som z toho necítil a na zmysel, alebo myšlienku tam bolo tých vecí veľa. Ako slovenský experiment s formálnou a príbehovou stránkou je to výborné, ale chcelo to niečo viac. Niečo podnetné, niečo prirodzenejšie. Všetky pózy a klamanie diváka mi prišlo po chvíli iritujúce a následne nudné. Jeden z tých príkladov, kedy forma zvíťazila nad obsahom vo všetkých smeroch.(31.5.2012)

• Hejtmy

Další československej "uměleckej" film ze šedesátých let, tentokrát režírovanej samotným velkým Alainem Robbe-Grillet. Z mýho pohledu to nic nemění na tom, že stejně jako třeba Sedmikrásky je tenhle film nehorázná sračka. Chlápek v obleku chodí po vesnici, kecá chujoviny a na to já se mám hodinu a půl dívat? Když se dívám na film, tak chci normální příběh, klidně zpracovanej netradičně, ale musí to být o něčem. 10%(14.6.2009)

Neuveriteľný film, po skončení ktorého ešte hodinu rozmýšľate čo ste vlasten videli, čo bola lož, čo pravda a ešte tu chcem vyzdvihnúť úžasný povojnový make-up hlavních predstaviteliek.(13.6.2009)

Zajímavé, znepokojující, ale jen těžko uchopitelné...(22.9.2010)

Název vystihuje vše. Dobrá režie, skvělá kamera, povedený střih a vynikající Jean-Louis Trintignant.(30.8.2009)

Se stylem francouzského Nového románu jsem si nikdy příliš nesedl. A to platí i v případě tohoto bezesporu "jiného" filmu. Z šedivého průměru jej do lehkého nadprůměru pozvedá zejména herecký výkon Jeana-Luise Trintignanta a zajímavá, velice kontrastní kamera Igora Luthera.(13.6.2009)

• LEATHERFAC

Vážení přátelé... Po přečtení obsahu filmu to vypadalo velmi lákavě...bohužel film samotný je téměř nekoukatelný... Nikoliv pro obsah - ale pro formu. Boris se neustále snaží deklamovat svoje partyzánské historky, pořád dokola a všem - pokaždé jinak...nicméně mě tohle všechno brzy přestalo bavit a vlastně i zajímat. A to mám rád novou vlnu i Trintignanta...ale tohle bylo k uzoufání nudné...Asi nemám rád filmy bez příběhu... Po několikátém přetočení jsme přetočili omylem až na úplný konec a shodli se na tom, že nás vlastně vůbec nezajímá "jak to dopadlo"... A bylo vypnuto... Raději jsme si jako náhradu pustili western Velké ticho - rovněž s Tritignantem v hlavní roli navíc dokonce ze stejného roku - abychom si spravili náladu... A nelitovali jsme.(24.2.2010)

Dosť ťažký film, v ktorom sám hlavný hrdina stáca prehľad vo svojích klamstvách, nehovoriac o divákoch...... Režiséri vytvorili veľmi zváštnu atmosféru v ktorej nie je jasné, čo je realita a čo je fikcia. Výborne zahrali herci a ešte lepšie svoju prácu zvládol kameraman......(10.1.2011)