Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

topi 

všechny recenze uživatele

Tenhle dnes již kultovní film stojí především na souznění děje s hudbou Svetozára Stračiny, která jede téměř nepřetržitě celou dobu stopáže a utváří tak dohromady neoddělitelnou součást. Parodující linka nemusí sednout každému, ale díky zmíněné hudbě funguje výtečně. Jako malému se mě Pacho přeci jen líbil více, to však nic nemění na tom, že v rámci slovenské kinematografie to je unikát a krom toho i krásná kostýmní stylizace. ()

Jard 

všechny recenze uživatele

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem z velké části nějak nepobíral, ale nejdříve plusy to je zaručeně nějaký ten dobrý vtípek i samotný představitel Pacha. Ale co už není tak pěkné, je ten Slovenskej humor či co to bylo. Některý vtipy byly tak trapný že jsem si musel zavírat uši protože to byla příšernost, i za mínus považuju to že Pacho měl vždycky prostě navrch a tak neměl nikoho kdo by ho ohrozil. To nemluvím o ostatních představitelech nějakých bandytů. Ale zase je pravda že jsem toho tolik nečekal. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zbojnícky film celkom ináč, nejde o hrdinstvo ani žiadne veľké skutky. Ide len o humor a satiru na minulé aj súčasné pomery a Jozef Kroner ako zbojnícky kapitán ozruta je neuveriteľný pre diváka aj pre uhorské panstvo. Zostáva len dúfať, že sa vrátia časy, keď slovenský zbojník bude bohatým brať a chudobným dávať a že sa nikdy nestane, aby frndžalica došla. Záver so zakopanou hlavou a deťmi bol pre mňa v minulosti nepochopiteľný, teraz to už vidím ako pekné podobenstvo. –––– Chceš taky zakopat? Tak vykopat! –––– Pacha, toho nikdy nedostanú... ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

„Daj sem bičík. Nedám bičík. Daj sem bičík. Riť Paľovu.“ Tak toto je Pacho od Matrtajov. Postavička, ktorá prakticky už zľudovela. Rovnako ako výroky z filmu. Páni Lasica a Satinský sa snažili o vtipné dialógy, ale niekedy sa to zvrháva na prízemný humor. Obzvlášť keď si vypomáhajú hrešením. „Ej Hybe, Hybe, podľahli ste svojej chybe.“ Táto paródia na jánošíkovské legendy a povesti o zbojníkoch rovnako pobaví aj pri ďalších vzhliadnutiach. Nemožno ju však hodnotiť nejakým nadpriemerným hodnotením. A preto **1/2. „To je tak: Mojej starej materi na hornom konci – od jej bratranca sesternicin muž... Čuš!“ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)
  • Na scénu, kde Ida Rapaičová (grófka Erdödy) hladí kukuricu, ju musel režisér prehovárať. Zdala sa jej príliš vulgárna. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)

Reklama

Reklama