Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

xaver 

všechny recenze uživatele

Ještě než jsem ten film viděl a četl jsem různé ohlasy, přemýšlel jsem, jestli nedošlo k dehonestaci slovenského národního hrdinu Jánošíka. Po shlédnutí mohu říct jediné. Nedošlo. Báječná parodie na zbojnické motivy, skvělé herecké obsazení a výkony. Frndžalica a slavná hláška - na koně, koně nemáme, tak utěkajme - zůstanou už navždy v paměti diváků. Takže za 5. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

"Pacho ist nie ein klein Mensch. Er ist ein Ozruta! Ein Slowakisch Herkules!" Tak keď už si niekto dovolí parodovať Jánošíka a zbojníkov, tak nech sú to Slováci. A že sa im to podarilo fajne. Len škoda, že okrem legendárnych hlášok a slovných spojení, ktoré využívajú hlavne nárečia nie je viac, lebo bavia len tie a potom dlho prázdno. A škoda aj to, že film takéhoto zamerania, má len určite geografické hranice pochopenia. No a onééé, tak sa neoňdejte, fľasnite si frndžalice a pustite si Pacha! 75%. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Onééé, kompletne zapomenutá filmová perla mého dětství, smíchy jsem si div neprochcala štrample... a to jsem tehdy nejmíň polovině vtipů nerozuměla a srandovní mi přišel akorát humor situační. Čtvrt století v hajzlu a onééé Pacho se mi v ne úplně souvislých útržcích znovu dostal na oči: na můj vkus moc uječený a místy až absurdně bláznivý (právě tomu jsem se coby smrádě řezala nejvíc), ale našlo se také plno povedených scén, které cynické čůze vytáhly koutky rtů vysoko vzhůru, snad i zuby jsem odhalila! Zatím za 3*, ovšem někdy kouknu na onéé film bez přerušování a třeba nějakou hvězdici přihodím. 66% "Cigán! Ukáž tomu chrapúňovi, ako sa má robotovať na panskom!" "Prosím ponížene, mi robiť nemôžeme lebo sme všetci strašne chorí." ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Výborný Kroner a Labuda st., ale inak to už v dnešnej dobe nestojí za veľa. Je to taký slovenský ľudový film, alebo skôr paródia na vtedajšiu šľachtu. Zopár dobrých hlášok, scén sa nájde, ale musíte mať na takýto typ filmu náladu, ak si ho chcete pozrieť. Mimochodom ten záver mi prišiel vždy trochu čudný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pôvodne priznané štyri hviezdičky v žiadnom prípade. V každom prípade však ide o vydarenú a rýdzo slovenskú komédiu, ktorú môžu dokonale vnímať iba Slováci. Nie je veľa komédií, ktoré dokonalo naštrbili nejaký národný mýtus, nejakú legendu. Vďaka Jarošovmu scenáru, Ťapákovej réžii a Kronerovej našskosti sa to podarilo. Nie sú dôležité zapamätateľné hlášky, netreba ohŕňať nos nad čudnou choreografiou, tento film je zrkadlom bez korekčného účinku na našu nedokonalosť. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Gróf Erdődy (Marián Labuda) v jednej scéne zapáli dedinu Važec. Táto dedina bola naozaj takmer celá zničená požiarom v roku 1931. (ČSFD)
  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)

Reklama

Reklama