Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

T2 

všechny recenze uživatele

Zábavná paródia na Jánošíka v podobe zbojníka Pacha v nezabudnuteľnom stvárnení Jozefa Kronera, niektoré momentky a hlášky fakt stoja za to, taká klasika pre spríjemnenie dňa. /90%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá slovenská parodie stavící se po bok legendárních filmů pánů Brdečky a Lipského... Film beroucí si na paškál za objekt svého zesměšnění nejenom národní legendy o zbojnících, ale v podstatě i mýtus národního obrození... Pacho je klonem humoru Woodyho Allena (silně mi to připomínalo Allenovské parodie typu Láska a smrt...) s ryze osobitým slovenským ,,folklórním" pohledem - všechna ta frázovitá ,,múdra", ty ,,figury" coby úžasně komponované živé obrazy, doslova geniální stylizace, ta nádherná hudba vytváří pseudofolklorní kontext, který trefně vystihuje komunistickou propagandistickou posedlost a zaujetí národním folklórem... My Češi jsme to zkusili jinak, transponováním zbojnické legendy do folkového muzikálu (Balada pro banditu tak reflektuje spíše ryze český fenomén trampství...), Slováci však ohlasem legend o Jánošíkovi či Šuhajovi nastavili úplně novou kvalitu - Pacho, hybský zbojník paroduje přímo základní slovenské hodnoty... Sebeironie je očistná (hledání Slovenska na mapě u císařského dvora), jen tápu, jak široce je národně akceptovaná... Tenhle skvělý film by mohl mít podobné účinky jako ona bájná frndžalica... Nádherná ohlasová parodie... ,,Nasedajtě na koně!" ,,Nemáme koně." ,,Tak utěkajtéééé!" ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Na Kráľovej holi stojí strom zelený, na Kráľovej holi stojí strom zelený, vrch ma naklonený, vrch ma naklonený, vrch ma naklonený do slovenskej zemi vrch ma naklonený, vrch ma naklonený, vrch ma naklonený do slovenskej zemi......................... Soundtrack Svetozár Stracina: ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Nemám ve zvyku se dívat na slovenské filmy a už vůbec ne na filmy, kde hraje Josef Kroner. Tím nechci říct, že mám něco proti slovenským filmům. Na tenhle jsem se díval kvůli Slávce Budínové. Nezklamal mě - nuda. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Stoj, tristo hrmených! Stoj, tisíc hrmených! Stoj tisíctristohrmených!" Slovenský zbojník musí bohatým brát a chudým dávat, to je zkrátka tradice a Pacho tradice ctí. A ctí je takovým způsobem, že i já jsem si kdysi jednou loknul frndžalice a skončil jsem až na konci světa - tedy v Kežmarku. Na takovou klasiku se nezapomíná. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...a ty si živá hlava? :-) Takový pěkný, tentokráte opravdu slovenský filmek. Nebojme se tří hvězdiček! Míň je nefér málo, víc je hloupá rozmařilost... Dobre. Za tri... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

"Pacho ist nie ein klein Mensch. Er ist ein Ozruta! Ein Slowakisch Herkules!" Tak keď už si niekto dovolí parodovať Jánošíka a zbojníkov, tak nech sú to Slováci. A že sa im to podarilo fajne. Len škoda, že okrem legendárnych hlášok a slovných spojení, ktoré využívajú hlavne nárečia nie je viac, lebo bavia len tie a potom dlho prázdno. A škoda aj to, že film takéhoto zamerania, má len určite geografické hranice pochopenia. No a onééé, tak sa neoňdejte, fľasnite si frndžalice a pustite si Pacha! 75%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hybe je maľebná obec v Liptovsko Mikuláškom chotári. Jej najznámejším rodákom je dozaista Pacho. Malý, rúči chlapík, ktorý sa musel dať na zbojnícke chodníčky. Stal sa vodcom zbojníckej partie a poriadne prikuroval uhorským zemepánom. Ktorýže Slovák by ho nepoznal? "Pacho, hybský zbojník" a jeho frndžalica sa stali folklórom. Táto komédia je vtipnou parafrázou jánošíkovskej legendy. Pacho síce nie je historická postava, ale na Slovensku plne zľudovel. *** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Onééé, kompletne zapomenutá filmová perla mého dětství, smíchy jsem si div neprochcala štrample... a to jsem tehdy nejmíň polovině vtipů nerozuměla a srandovní mi přišel akorát humor situační. Čtvrt století v hajzlu a onééé Pacho se mi v ne úplně souvislých útržcích znovu dostal na oči: na můj vkus moc uječený a místy až absurdně bláznivý (právě tomu jsem se coby smrádě řezala nejvíc), ale našlo se také plno povedených scén, které cynické čůze vytáhly koutky rtů vysoko vzhůru, snad i zuby jsem odhalila! Zatím za 3*, ovšem někdy kouknu na onéé film bez přerušování a třeba nějakou hvězdici přihodím. 66% "Cigán! Ukáž tomu chrapúňovi, ako sa má robotovať na panskom!" "Prosím ponížene, mi robiť nemôžeme lebo sme všetci strašne chorí." ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

To je samé jaba daba daba dam a skutek utek. Jinak nic. Teda ještě jak Kroner pořád někam utíká. Komedií bych to fakt nenazval. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

toto je doposiaľ najvtipnejší film slovenskej kinematografie a to predovšetkým vďaka výborným dialógom majstrom slovenského humoru Lasicu a Satinského a výbornému hereckému obsadeniu, ale všeobecna sa jedná o prípad, kedy sa šťastne zišlo niekoľko priaznivých podmienok a konštelácií, takže občas naďabíme aj na situačný humor a režijne to je zvládnuté v rámci toho, že sa jednalo a stále jedná o prvú lastovičku v rámci žánra komédie u nás, veľmi nadpriemerne; slovenský film a jeho večná jánošíkovská téma vo "woodyallenovskom" vtelení jeho parodického súkmeňovca dosiahla jeden zo svojich vrcholov - ba možno sa dá hovoriť dokonca aj v kontexte slovenskej filmovej tvorby o ojedinelý prípad kultu (hlášky, scény, postavy); ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě lehce sere je menší jazyková bariéra, kvůli které se mi nepodařilo patřičně vstřebat všechny hlášky, které zde lítají jako z kulometu. Je to zkrátka film, který si užijí především naši slovenští bratři a sestry. Nicméně, hlášky které jsem vstřebat dokázal, byly fantastické. Pobavil jsem se mnohem víc, než jsem před zhlédnutím očekával. Velice svižný a úderný snímek, ve kterém nenarazíte na hluchá místa. Stále se něco děje a je to skvělá pokleslá zábava, která dokonale paroduje zbojnické snímky minulosti. [80 %] ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Naaa kooneé! Nemáááme: tak utekajme!" :) Pacho, hybský zbojník je klasika, na ktorú sa nedá zabudnúť. Skvelý Jozef Kroner, tak ako aj jeho družina. Nezabudnuteľné hlášky s nezabudnuteľne veseloú atmosférou... Súhlasim s YURAyura, že Cehuni to možno nepochopia. Hlavné je, že v srdciach Slováku ostane Pacho Pachom a že na IMDB to taktiež pochopili... :)))) Onéééé 5* ()

Reklama

Reklama