Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S poctivostí nejdál dojdeš… do vězení... Satirickou komedii jakoby vystřiženou z doby nejslavnějších filmů Vlasty Buriana či Oldřicha Nového natočil Ján Lacko v roce 1958 podle divadelní hry Ivana Stodoly „Jožko Púčik a jeho kariéra“. Odehrává se v Bratislavě v roce 1930 a hlavním hrdinou je skromný a naivní pokladník spolku Humanitas Jožko (J. Kroner), který se ocitá v obležení lidské proradnosti a pokrytectví. Jednoho dne má do banky vložit vklad čtyřiceti tisíc, ale když u okénka vytáhne obálku s penězi, zjišťuje, že v ní žádné nejsou. Při výslechu se ukazuje, že pachatelem zpronevěry může být kdokoliv, kdo s obálkou přišel do styku. Tedy on, předsedkyně spolku (H. Meličková), správce Rohatý (M. Gregor) nebo sekretářka Věrka (E. Krížiková), do níž je Jožko zamilován. Nikomu se odcizení nedaří prokázat, až na další chybějící dva tisíce, které si správce od spolku vypůjčil a Jožko při své dobrosrdečnosti vezme vinu na sebe jakožto zodpovědný pokladník. Za to má jít do vazby a rázem začne být podezřelý i z krádeže peněz z obálky. Vůbec nikdo mu nevěří a všichni chtějí, ať se raději přizná. Při všech těch prosbách si náhle uvědomí, že by z jeho přiznání každý profitoval, a pomáhat druhým je přece Jožkovi vlastní… (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jožko a jeho definitiva. Skutečně životní událost humanitně smýšlejícího človíčka, řídícího se desaterem a ochotného pomoci komukoli. Snímek o donuceném sebeobvinění. Zde je ovšem místo nelítostného inkvizitora vlastně stejně nelítostná veřejná pověst. Malá nehoda s obálkou a morálním vyústěním ohromných rozměrů. Výborná režie i klasicky poctivé herecké výkony méně známých, slovenských herců, kteří se vedle mistra Kronera rozhodně neztráceli. A kdo by měl náladu na Púčika v podání Milana Lasici, tak je zde možnost od režiséra Petera Opáleného Jožko Púčik a jeho kariéra ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nemôžeme povedať, že životný výkon Jozefa Kronera, lebo každý jeho výkon bol životný. Ale Jožko Púčik v inom spracovaní, to už nie je ono, proste to Kronerovi sadlo neuveriteľným spôsobom. Zaujímavosťou je, že scénka ako Púčik ide cez cestu sa objavila aj v inom skvelom filme - Šťastie príde v nedeľu. Ale kým v Sattočnom zlodejovi je táto scéna čiernobiela a bez zvuku, Šťastie príde v nedeľu už ponúklo farebnú verziu a aj so zvukom. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Tak vážení, ono je to dosť satira na to, aby to "prehrávanie" zo strany hercov - v tunajších komentároch toľko omieľané až pranierované - bolo na mieste!! (akosi vo všeobecnosti platí, že pojem satira je pre výraznú časť CSFD komunity pojmom neznámym) Na strane druhej rovnako tak platí, že sa o viac, než "iba" solídny výkon na poli filmovom nejedná a dnes má tento Jožko Púčik najväčšiu cenu práve v spomienke na starých dobrých majstrov svojho (hereckého) umenia a v záberoch na starú Bratislavu. (...a dávam si do Chci vidět Milana Lasicu). ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Púčik ja Vás dám vyšetriť, vy neiste normálny….“ Púčík normální je, to svět kolem něj jako by se zbláznil. Ráno jde do práce s vyhlídkou na úřednickou definitivu, myslí si na mladou kolegyni z práce a všichni kolem něj jej chválí pro jeho poctivost a příkladný vztah ke své práci. Z hodiny na hodinu z něj však udělají „případ, číslo…“ A kdyby to šlo, snad „řeknou, že kvůli němu byla i světová válka“. :D Musím tedy říct, že ona proměna muže důrazně hájícího svou čest v individuum, které je schopno se přiznat snad úplně ke všemu, mi scenáristicky nepřišla úplně důvěryhodná. Ale po herecké stránce je to koncert Josefa Kronera, v jehož pohledu (v jeho očích) je všechno. Naivita, důvěřivost ale na konci možná i jisté bláznovství smíchané s rezignací. Vždyť „všetko je márnosť“ ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Rola naivného a dobrosrdečného úradníka sadla Kronerovi dokonale. Právom sa dá tvrdiť, že bez neho by dielo stratilo šmrnc. Lacko skvele nasnímal Bratislavu a aj tá čiernobiela sadne, len by som vypustil scénu kde nám pánko veľkomožný z úradu príde do väznice premietať diapozitívy a oznámi hareštantom, že sú farebné :) Každopádne snímke by svedčal originálny názov od Stodolu a nie Statočný zlodej. Morálnej údernosti či spravodlivosti by dostalo ak by tvorcovia záver neupravili, ale ponechali predlohe a ako ničomníka by označili Rohatého, ktorého ináč skvele zahral Martin Gregor. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky Statočný zlodej prebiehalo v Bratislave od 18.11.1957 do 9.1.1958. (dyfur)
  • Natočené podľa divadelnej hry Ivana Stodolu "Jožko Púčik a jeho kariéra". (Raccoon.city)
  • Varianty názvu filmu boli Kariéra Jožka PúčikaJožko Púčik(Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama