Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (961)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tak hezky od začátku. Divák, který si nepamatuje děj předchozí trilogie, udělá dobře, když si ji před zhlédnutím čtvrtého dílu zopakuje. Zároveň však musí být obezřetný, aby nebyl namlsaný onou vynikající akcí, která v předchozích třech částech byla. Bourneův odkaz je jiný. Jiný, avšak dle mého stále skvělý. Není dobré porovnávat příběhy s Jasonem Bournem a nynější snímek s Aaronem Crossem. The Bourne Legacy má svůj úvod pomalý, strnulý a upovídaný, ovšem proti nudě slouží prostřihy na Rennera v zasněžené krajině, což je první vlaštovka pro rozjezd akce. Všechny řeči, které se mimoto odehrávají, jsou zajímavé a připravují si půdu pro finální akční scény. Bohužel se stalo jedno, resp. dvě nedopatření. Řečí mnoho, akce ve finále málo. A že jsme ji chtěli víc! Od scény, kdy se Renner dá dohromady s Weisz, tak snímek nabírá spád, souboje natočené v rychlém tempu podpořeném střihem, dynamickou hudbou a roztřesenou kamerou nedávají vychladnout a musím konstatovat, že Jeremy Renner aka Aaron Cross je neskutečně cool! Jediné, co bych tedy vytkl, je stopáž, resp. čas, kdy se "nic" neděje a hodně se mluví (tato pasáž mohla být kratší) a čas, kdy se něco děje, tj. akce (té mohlo být více). Je pravdou, že akční část je tak nějak utnutá, ovšem vytváří se tu tak prostor pro nějaký ten sequel. Konečný dojem mám veskrze kladný a budu k tvůrcům vlídnější než ostatní uživatelé a dám 5* s podmínkou, že se dočkáme dalšího dílu, v němž se objeví jak Jeremy Renner v roli Aarona Crosse, tak Matt Damon s již kultovní postavou Jasona Bournea. To by totiž byl teprve ten správný nářez! [9.8. 2012 v kině; 19:30] ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy si tak dlouho stěžoval, že jeho scénáře pod Greengrassovou režií nevyzní tak, jak by si zasloužily, až vzal kameru do ruky sám - a vykradl všechno, co předchozí trilogie nabídla. A když první půlhodinka nepřipomíná nic jiného, než nějakou pořádně dlouhou vystřiženou scénu z Bournova ultimáta, tušil jsem, že je zle. Při pohledu na překvapivě ukecaného a adekvátně ostrého Rennera to ale pořádně zamrzí. Jeho ruční práce s nepřítelem totiž bere dech a chemie s Rachel Weisz jakbysmet. Bohužel ve chvíli, kdy se tempo druhé poloviny rozpumpuje na maximum, přijde extra hloupý zvrat (Larx) a s ním i vystřízlivění, které v hlavě chtě nechtě bzučí až do konce. U samostatného příběhu bych asi měl mnohem menší problém, ale ono přisátí na profláklé značce celé Legacy zabíjí. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Velmi sa mi pacila spojitost s predchadzajucimi tromi castami a mal som to stastie ich vidiet len nedavno vsetky tri dohromady, takze som presne vedel, co je to projekt Treadstone alebo Blackbriar, o ktorych mi detajlne povypraval uzivatel Yeosol, ktory ma velmi rad filmy o Bourneovi a vyzna sa v nich. Hudba je velmi podobna, ale Howard sa po Johnovi Powellovi snazil trosku viac vyhnut sa melodii, ktora bola pri Bourneovi a nechal tam skor rytmicku napinavu temu, takze aj tak skvela hudba. Jeremy Renner hra velmi podobnu ulohu stvanca na uteku a je rovnako dobry, ako aj Bourne a divak vie, ze sa z kazdej smrtelnej situacie nejako dostane zivy, aj ked mnohokrat len so stastim a tentokrat ma ako pomoc po ruke krasnu Rachel Weisz, ktora tu taktiez zohra dolezitu ulohu. Finalny zaver nahanacky na motorkach a autach sa mi velmi pacila, pre mna nezabudnutelna scena, ktoru si rad zopakujem a dufam, ze bude dalsie pokracovanie... __________ Jeremy Renner - (Aaron Cross) +++ Rachel Weisz - (Dr. Marta Shearing) +++ Edward Norton - (Eric Byer, USAF) +++ Scott Glenn - (Ezra Kramer) +++ Stacy Keach - (Penzionovaný Adm. Mark Turso, USN) +++ Albert Finney - (Dr. Albert Hirsch) +++ David Strathairn - (Noah Vosen) +++ Joan Allen - (Pamela Landy) +++ Produkcia: Frank Marshall, Patrick Crowley +++ (Videl v kine 15.09.2012) +++ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Napriek vychytaným muchám tretieho Bournea, ktorými bola napríklad nejasná akcia a nie príliš ucelený scenár, je štvrtý film nesúci agentovo meno predsa len slabšou náhradou za duo Damon-Greengrass. A to aj napriek tomu, že scenáristický ocino všetkých predchádzajúcich troch dielov sa sám chopil réžie. Dej je trošku prekombinovaný, zo začiatku zbytočne zdĺhavé, viac o slovách ako akcii. Napriek tomu ale nadštandardný thriller, ktorý si stále drží svoje renomé. 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Problémem odkazu není vůbec to, že by byl špatně natočený nebo sehraný, problémem je to, že skutečný Bourneův odkaz nikam neposouvá - Cross má k hlavní příběhové linii trilogie jen volný vztah, sám žádná zásadní témata a zvraty nepřináší a to nejzajímavější (tedy další osudy Pamely Landyové a její souboj se systémem) ujde cestu od "asi se stane něco špatného" k "něco špatného se opravdu stalo". Mezitím sledujeme ne zrovna oslnivou pouť výtečně sehrané postavy bez tajemství za prášky. Konečná otázka "ztratili jsme se?", kterou klade hrdinka hrdinovi, je celkem k věci. Těžko totiž říct, co s postavami bude a zda celý odkaz není jen truc projekt, který má zlobivým odpadlíkům ukázat, že to půjde i bez nich. Našlapování kolem hlavní příběhové linie o tom svědčí. Jinak OK, některé scény jsou skvělé (celá bitka v domě, epizoda na Aljašce), jiné prozrazují, že Gilroy by se neměl tlačit do greengrassovské kinetické jízdy, na níž nemá oko ani míru (celá závěrečná honička s šikmookým Terminátorem). Prostě film zbytečný dost snesitelným způsobem. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Postava Aarona Crosse (Jeremy Renner) se nikdy neobjevila v žádné z knih ze série o Jasonu Bournovi. (ČSFD)
  • Úvodné scény zo zasnežených hôr sa natáčali v Kananaskise v kanadskej Alberte. Točilo sa v divočine, kde bol ťažký prístup. Najdôležitejší členovia štábu leteli vrtuľníkom, zvyšok šliapal pešo. (gogo76)
  • Poté, co od projektu odstoupil režisér předešlých dílů Paul Greengrass, opustil sérii i Matt Damon. Důvodem Greengrassova odstoupení byla krok studia Universal, které spolupracovalo na přepracování scénáře bez jeho vědomí. (S.W.A.T)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama