Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (1 051)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Zběsilý komediální mash-up Pro hrst dolarů a Tenkrát na západě, který se kupodivu nebojí ani parodování bayovek a dalších klasik. A protože Verbinski akci umí a nechybí mu nápady, je radost na to pohledět. Milovníci osobité animace a westernů tak zřejmě umřou blahem, ačkoliv se na tom odkazování a využívání protřelých motivů mohlo klidně ubrat. A přidat na geniálním indiánovi a na scénách, ve kterých opelichaní farmáři hlásí, že právě proběhla změna paradigmatu :) Už teď je každopádně jasné, kde na jaře hledat hodně stylovou zábavu pro dospělé a také jednoznačné cameo roku. 7/10 s potenciálem na budoucí zvyšování ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ještěrka pokládající si existencionální otázky, ekonomická krize ve zvířecí říší, rotační kulomety pálící kulky s dech beroucí kadencí. Rango má všechno, co neměla Legenda o sovích strážcích a Sucker Punch dohromady – ještěrku v hlavní roli, nápady, hlášky a výjevy, které občas připomínají Dalího obrazy. Animovaný film roku, který PIXAR stěží strčí do kapsy se svými Cars 2. Bay, Spielberg a Leone v jednom filmu, za kterým nestojí překvapivě ani jeden z nich, nýbrž nečekaně Gore Verbinski. Dobrá práce compadre. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný a humorný film. Dobre vymyslené gagy, film pekne graduje, má dobrú hudbu, skvelého hlavného hrdinu a aj zaujímavé vedlajšie postavy. Prečo sa takéto westerny už netočia? Prečo sa nemože natočiť aj poriadny hraný nekompromisný western podla zabehnutých pravidiel? Animák RANGO ukázal, že dodržiavanie sa westernových pravidiel stále funguje. Prináša zábavu pre celú rodinu. Aj keď v tomto prípade sa jedná o niečo špeciálne - je tu množstvo odkazov na klasiky žánru. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Za pasáže kde jde o spaghetti western se vším všudy, který se každým záběrem i každým tónem odkazuje na své kořeny, může Verbinski směle vykopat Leoneho z hrobu a podat si s ním ruku jako rovný s rovným. Zádrhel je v tom, že to celou dobu epizodicky přebíhá od surrealistického animáku pro dospělé narvaného odkazy na ne obvykle odkazované filmy (např. hned ze začátku Strach a hnus v Las Vegas), přes nápaditou groteskami inspirovanou akcí ve stylu druhých Pirátů z Karibiku až po zmíněný regulérní špageťák. A všechny ty pasáže jsou skvostné, ale dohromady neštymují a navzájem si vlastně i dost překážejí, protože každý z těch přístupů by utáhl (a ostatně i zasloužil) vlastní celovečerák. Takže na jednu stranu resuscitace hned několika vymírajících žánrů (nejen westernového či surrealistického, ale i inteligentní nezesměšňující parodie či chcete-li pastiše a i CGI animáků jako takových), na druhou i tak poněkud promrhaný potenciál. Originální znění nutností, ani ne tak kvůli Deppovi jako spíše díky Nighymu a Olyphantovi; navíc po dlouhé době hravé a nápadité (byť hodně volné) titulky. ♫ Hodnocení OST: 5/5 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tohoto ještěra jsem se už nějakou dobu moc těšil, hlavně proto, že westerny mám rád a to hlasové obsazení vypadalo bezchybně. A po včerejším zhlédnutí musím napsat, že už strašně dlouho jsem si u animáku takhle nerochnil. Ranga si užijí především lidé, kteří již mají něco nakoukáno (hlavně již mnohými zmíněné spaghetti westerny od Leoneho) - ti se totiž budou smát téměř u každé druhé scény, stejně jako já. Film jsem viděl v originále a opravdu bylo slyšet, jakou práci si dali herci (Johnny Depp nadaboval Ranga geniálně). Po skončení filmu jsem uvažoval, kdy naposledy jsem viděl animák, který je tak jiný než ostatní a okamžitě mě napadl Fantastic Mr. Fox, zřejmě největší animované překvapení roku 2009. Takže dá se říct, že pokud se vám líbil Rango, bude se vám líbit i Fantastic Mr. Fox a naopak. Já jsem byl naprosto spokojen a doporučuju tento film každému, pro koho pojem "western" neznamená jen nudu. P. S. Cameo westernového Boha bylo dokonalé, jen by mě zajímalo, proč měl hlas Timothyho Olyphanta a ne však vy víte koho? P. S. 2. Během filmu mě několikrát napadlo, kdo dělal k tomuto animáku tu geniální hudbu, která jednak vzdává hold otci westernové hudby Morriconemu a jednak si i (částečně) jede podle svého. A nebyl to nikdo jiný než Hans Zimmer, Bůh newesternové hudby. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • První kocour, se kterým Fazolka v Prachu mluví, je zjevná hlasová imitace westernového herce Pata Buttrama. (c.tucker)
  • Skladbu "End of the Road", která se zazní ve scéně, kdy Rango přechází silnici, nesložil Hans Zimmer, který je autorem soundtracku k filmu, ale Danny Elfman, který ji vytvořil coby hlavní hudební motiv pro film Království (2007). (korect)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama