Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Noční můry jako klíč k dávnému zločinu
Cecilie vidí a slyší věci, které ostatní nevnímají; místa nejednou mění svůj vzhled a lidé tam vlastně ani nejsou. Jedné noci je znásilněna, ale o činu nezůstanou žádné důkazy a žádné stopy. Manžel Mads ji přivede na psychiatrickou kliniku, kde s pomocí psychiatra Pera začíná rozplétat děsivou souvislost mezi svým zážitkem a brutální vraždou, která se stala před více než třiceti lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem je Cecilka z Dánska, která se tu z nenadání vyloupla, ale abych pravdu řekl, tak mě docela zaujala. Příběh jsme tu už viděli kolikrát, nejnápadnější to asi bude u Šestého smyslu, ale zase je to natočené trošku jinak, jinou formou, s jinou historkou a rozdílnou atmosférou, která dokáže dělat divy, i když tohle žádný horor není, sice jsem nahnáno chvílemi měl, ale jako horor mi to zas až tak strašidelné nepřišlo. Cecilie není nic originálního, ale svou atmosféru to má a tou dokáže zajímavě zaujmout. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mix spiritistických "poznatků" přetavený ve film. Ano, svět duchů již pomalu začíná mít své zákony - Principia Spiritualis - a je třeba tyto zákony předvést v modelových situacích tak, aby studenti této, konečně seriózně etablované, nové vědy měli vhodnou studijní pomůcku. Tedy: 1) K reinkarnaci-posednutí dochází v okamžiku smrti a narození zároveň (což je v rozporu s učením církve svaté, viz početí a duše i s teorií relativity, viz současnost) 2) Reinkarnovaný-posedlý musí vyřešit průsery z minulého života 3) Vize jsou nejdříve nesrozumitelné, protože se v mozku musí enkódovat dešifrovací mechanizmus - to stojí nemálo usílí a rozhodně tomu nepomáhá klasická medikamentózní léčba 4) Dobrou terapií je naopak hypnóza 5) Nevěřící skeptikové jsou zpátečníci, pokud je jím navíc manžel, zřejmě trpí lehkou formou láskové nedostatečnosti 6) Osud dovede zařídit, že bývalý dům ducha je volný k nastěhování pro reinkarnovanou; práci též sežene v místě posledního pobytu zabité-ducha 7) Svět duchů není vázán prvním termodynamickým zákonem, bohužel však veškerou práci vykonává pouze na těle a mysli reinkarnáta-posedlého 8) Duch neprahne po ničem než pomstě, která jej pak naplní láskyplným úsměvem 9) Duch je v jistém ohledu hmotný - vakuová bublina vzniklá při jeho odchodu do zásvětí vyvolá implozi, jež se projeví jako závan větru; obdobná je i "exploze" při jeho příchodu 10) K odhalení identity vraha reinkarnovaného dochází v té chvíli, kdy jen on sám se mu může postavit - tak je zajištěno, že si své problémy vyřeší sám a nemusí být nikomu zavázán 11) Problém se obvykle vyřeší, poněvadž jinak by v druhém díle filmu došlo k tomu, že známe identitu vraha a reinkarnovaní duchové jsou dva - s ohledem na to, že záhrobníci se neumí jasně vyjadřovat, by taková situace pro reinkarnáta-posedlého představovala opravdové peklo (i když Medem v Chaotické Anně něco podobného spáchal a prošlo mu to)... Jsou to poznatky veskrze vědecké a vědec má mít odstup od emocí, k čemuž mu dopomáhá ladění snímku dosažené modrou filtrací... Ale vážně, tahle stokrát projetá vyprávěnka, ve které jsou postavy navlečené do osobností beze špetky individuality, s výjimkou hlavní hrdinky, jejíž jedinečné vlastnosti všechny pramení z onoho traumatického zážitku (dívka umřela v ledovém jezeře --> nemá ráda zimu), nestojí za zlámanou grešli (50 Kč je bohužel víc). Snaha o realistické ztvárnění chování postav tváří v tvář příslušnému problému, a k němu i vhodně zvolený herecký projev, již situaci nezachrání, protože nepřináší nic než pocit, že "takhle nějak bych se snad zachoval i já"; navíc i zde se občas šlápne vedle. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento, skôr mysteriózny thriller, než desivý horror, neprináša do sveta filmov s duchárskou zápletkou žiaden posun vpred. Myslel som, že Škandinávci prinesú žánrové osvieženie, film sa ale skôr podobá na štandardný konzumný produkt, ktorý len sem-tam vystraší a vyľaká, ale zvyšok len dookola a naprázdno recykluje staré známe klišé a speje až k nechutne predvídateľnému záveru. Kde-tu prídu dokonca scény, ktoré akoby boli vystrihnuté z filmu úplne inej, vyššej kategórie, ako celok je ale tento film priemerný ako výkon slovenských hokejových brankárov na tohtoročných majstrovstvách sveta. Nepresvedčivý výkon bohužiaľ nepredviedol len scenárista, ale pridali sa k nemu aj herci. Sonju Richter a jej talent v partnerskom vzťahu som mal možnosť oceniť už vo filme 'Elsker dig for evigt', ale tento vzťah s partnerom bol na bode mrazu a ani rola psychicky labilnej ženy nebol uspokojujúci. 50%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mysteriózni thriller o mladej učiteľke, ktorá sa dva roky po jej znásilnení presťahuje do nového domu na okraj lesa malej dedinky. Hneď po nasťahovaní začína mať vidiny o mladej žene menom Kamila, ktorá bola zavraždená v deň jej narodenia pred tridsiatimi rokmi. Kým bola v skutočnosti zavraždená? Mladá dievčina volá o pomoc zo záhrobia. Filmy podobného žánru "The Gift" alebo "What Lies Beneath" boli podľa mňa zvládnuté lepšie. No presto všetko tento nebol sklamaním natoľko aby som ho označil za stratu času. Hlavne záver ponúka nečakané rozuzlenie, aké si človek praje vždy najviac. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Tomuhle žánru se obyčejně vyhýbám, z čehož vyplývá, že nemám moc srovnání, protože jsem skoro nic neviděla. No, bála jsem se solidně. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Seveřané horory točit umí. O tom mě přesvědčili jak Švédové s upírským dramatem/hororem "Ať vejde ten pravý", tak Norové, jejichž oba díly Fritt vilt patří mezi mé nejoblíbenější horory vůbec a s lesními vyvražďovačkami taky nezklamali (Temné lesy, Lovci lidí). První seznámení tentokrát s dánským hororem dopadlo taky na výbornou. Cecilie je opravdu zajímavý a místy velmi napínavý horor se zajímavou tématikou. Rozhodně mě tento horor dokázal zaujmout, jak svojí temnou atmosférou, tak právě onou netradiční myšlenkou. Navíc zpracování bylo více než dobré. Jen tak dál Dánové... 70% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

první polovina měla sice pozvolnější rozjezd, ale zbytek to zachránil... podle mě jde spíš o thriller než horor, takže můžu doporučit i slabším povahám, které raději moc nervy u filmů nenapínají. 70% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem bych asi upozornil, že nejde až tak o horor. Spíš bych to viděl jako mysteriozní thriler. Sice to má pomalejší rozjezd ale mě to i tak sedlo. Nedá se ani tak říct, že se jedná o něco originálního. Prostě taková ta klasika. Všichni si totiž myslí, že Cecilka má vyjebáno v hlavě ona si vak prochází peklem protože vidí co jiní ne. Nechci víc prozrazovat o co tady go a odkud vítr vane. Určitě to i přes svoji "neoriginalitu" svoji atmosféru má. Nechybí tomu ani napětí. Už několikátej film se Sonjou Richter. Zatím nikdy nezklamala. Slabší 4hvězdy. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jak řekl Malarkey nic nového pod sluncem, a při tom se na to dobře kouká. Sice je pravda že film opravdu nepřináší nic nového a konec bych se nebál označit za klišé, ale Dáni si aspon poradily s celkem povedenou atmosférou strachu. NAvíc jsem měl zmatky co je skutečnost a co ne. Pár scén bylo přitažených za vlasy. Ale ostatní věci jsou spíše ke kladu hrdinka ač ne moc pěkná je sympatická, hudba je výborná a na celý film se dobře kouká. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Dobrý severský chladný zážitok. Horor to nie je, najviac asi sedí označenie mysteriózny krimi thriller. Podobných filmov je viac, tento je taký kvalitný štandard. Samozrejme aj s klišé, no aj s fajn zápletkou a dávkou napätia. Mňa osobne si ale film najviac získal jeho sympatickou hlavnou hrdinkou. Sonju Richter si pamätám ako Merete, resp. ženu v klietke a už vtedy ma niečím dostala. Vie hrať, má niečo do seba a úloha Cecilie jej skvele sadla. Rád by som ju ešte v niečom videl. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela ucházející thriller s dobrou zápletkou. Z postav mi byl nejsympatičtější asi ten doktor. Ten se bohužel ke konci vytratil. Jinak ale postrádám víc napětí a taky bych rád uvítal méně klišé momentů, které mají navodit jakýsi pocit, že koukáme na horor. Naštěstí je však všechno podáno poměrně střízlivě, proto mi tam vyloženě nic nevadí. Z pohledu dánského diváka, byl bych asi hodně spokojen. Avšak já se na to dívám obecně, nikoli regionálně, a proto bych to viděl na 60%. Celkově potěší, ale nenadchne. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Docela povedený kriminální thriller o tématu, které mě osobně dost zajímá - reinkarnace. Sonja Richter mě dostala v Otevřených srdcích, tady jsem ji ale téměř nepoznal, což neznamená, že by předvedla slabší herecký výkon. severské kinematografii fandím, díla do ní náležející mají zvláštní, těžko definovatelnou atmosféru. A mám rád krimi, která se zabývají dávnými zločiny, jež přesahují do současnosti. Nemohu ovšem říct, že bych se nějak výrazně bál, za horor bych Cecilii rozhodně nepovažoval. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film se sice opírá o nepříliš originální děj, jenže skandinávci do něj vložili svou severskou duši a šarm, kterým mě doslova dostali. Dokázali to hlavně pomocí skvělé atmosféry, rychle odsýpajícímu ději, který byl plný nečekaných zvratů a melodramatické hudby. Tyto prvky jsou společně s přesvědčivými hereckými výkony tím největším plusem tohoto snímku. Děj je rozdělený do dvou časových úseků, které se vzájemně prolínají a občas je máte trošku problém rozeznat, ale to byl právě režisérův záměr. Nečekejte ovšem žádnou brutální jízdu plnou krve a srdceryvných výkřiků. Tohle tady neuvidíte! Dočkáte se však mysteriózní, psychologické hry s vaší představivostí, kterou vám rádi producenti každým dalším záběrem pěkně naruší. Všechno je navíc doplněné skvělým hudebním doprovodem, který polaská na duši. Po dlouhé době jsem měl možnost se zase u filmu odreagovat a nemuset sledovat trapné efekty a otřesné monstra či vrahy. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se to tváří jako další kruhově zmeškaně hovorová duchařina ve skandinávském podání, ale nakonec to chytne docela zajímavý směr, kde o ducha jako takového ani moc nejde a není zase až tak podstatné. Je to hozené trochu více do psychologického hororu. Má to krásně pochmurnou atmosféru, občas dobrou práci s kamerou a nezvykle zajímavé herecké ksichty a výkony (hypnotizér, starý Michael, psycholog). Naproti tomu hlavní hrdinka je jakoby braná přes kopírák, v podobných filmech se jiné hlavní hrdinky tváří a chovají úplně stejně. Z počátku nic moc, ale od půlky to začíná být zajímavý mystický thriller s příchutí duchařiny. 3,5* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ubohá Cecilie. Má tvář jako Botticelliho anděl... a v hlavě bramboračku (neboli odborně řečeno 'hyperaktivní mozek'). Nebo aspoň se to tak navenek jeví. Však to určitě znáte - ty děsivé přízraky, které ona vidí, opravdu existují, ale samozřejmě jí to nikdo nevěří, ani její manžel, který se jí ještě navíc snaží zavřít do pakárny, mizera jeden. Její cvokař jí předepíše nějaký fajnový klepky, ale i když je do sebe hází jako lentilky, přízraky ne a ne zmizet... No a dál už nic napovídat nebudu, protože bych to celý prozradil. Skvělá oddechovka, slušná filmařina a zajímaví herci, kterým jako absolutistická panovnice nekompromisně vládne Sonja Richter. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková Gothika po dánsku. Problém Cecílie je, že má nouzi o lekačky, strašidlo moc nestraší a v hlavní roli je nevýrazná osůbka, která svym soustavnym bolestivym pohledem leze na nervy. Od Severu jsem čekal víc. 30% ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Keď som zabrúsil na túto stránku, mala ešte Cecília o 2% viac a "červenala" sa (asi od šťastia). A ja blbec som ju začal zháňať, lebo veď horrory sa na tomto našom sajte málokedy červenajú. Teraz, keď som už s Cecíliou stratil 93 minút života, skúšam prísť na to, drahý Watson, čím si zaslúžila také vysoké hodnotenie. Zopár indícií by sa našlo. Väčšina hodnotiacich užívateľov nepatrí do horrorovej komunity a tí asi na tomto filmíku objavili nejaké "iné" pôvaby, ktoré mi akosi ušli (a ktoré som ako horror-fan nepobadal). Ďalšou indíciou by mohol byť tzv. "domino efekt", čo znamená, že na tomto sajte sa stalo dobrým zvykom papagájovať hodnotenia iných "spriaznených duší". Lebo veď...v jednote je sila. Moje 2 hviezdičky sú teda výstražným znamením pre tých (obitusova sqadra), ktorých by mohlo pomýliť to nadšené unisono. Cecília je totiž po všetkých stránkach (podobne ako ďalší dánsky prírastok do rodiny - bratríček Pokoj 205) priemerný, predvídateľný, neoriginálny, japonskými ducharinami odkojený a postprodukčne "namodralý" "trendy" horror, kde mi navyše hlavná predstaviteľka vsugerovala pocit, že je taká hystericky nepríčetná určite aj mimo pľacu. Naozaj nečakajte, že keď Dáni klonujú japonský film, budete drkotať zubami až vám pôjdu oči do šikma... ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Sucasna americka hororova produkcia sa zmieta v srackach tak situaciu musia zachranovat severania. Dobry psychologicky thriller s typicky chladnou severskou reziou, citlivou hudbou a prijemnym obsadenim. 65% ()

Reklama

Reklama