Záhrada
Komedie / Poetický
Slovensko / Česko / Francie, 1995, 99 min
Martin ŠulíkHudba:
Vladimír GodárPlakáty
Na tridsiatnika Jakuba (Roman Luknár) sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom (Marián Labuda), s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskou starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život... (oficiální text distributora)
Houdini
Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 5 : Nejlepší film, Režie, Herec VR - Marián Labuda, Výprava, Scénář + 6 nominací: Herec HR - Roman Luknár, Herečka VR - Zuzana Šulajová, Kamera, Střih, Hudba, Zvuk(8.9.2004)
gouryella
Poeticky slovensky film si jen tak v pohode ubiha, nic moc se nedeje a divak si znej nic moc neodnese.(8.8.2002)
Radek99
Ryzí poetismus, Kristova léta, počínající krize středního věku, syndrom vyhoření, civilizační stres, magický realismus, slovenská krása... Můj nejoblíbenější slovenský film.(21.11.2006)
Marius
Rozhodne najlepší slovenský film od totáča. Film je dosť pomalý ale trpezlivý divák si prijde nasvoje. Z filmu dýcha Šulíkovská poetika a svojský humor. Svojím spôsobom by to mohla byť taká Americká krása po slovensky, ale to už asi hľadám prílišné paralely. A Zuzka Šulajová je krajšia ako Mena Suvari :-).(27.12.2004)
Flipper
Pokrok nie jenič iné ako úpadok ľudskosti. Šulíková poetika ma chytila už pri prvom zábere konáru, ktorý odpadne zo stromu. Neviem či bola Záhrada akousi parafrázou na rajskú záhradu, alebo manifest navrátenia sa k prírode, no je v nej skoro citelné posolstvo. Človek si ho môže vykladať všeliako a práve preto je to pútavé aj keď treba hľadať významy v symboloch, alebo gestách. Preto to chce pútavého a nie konzumného diváka. Akurát tá nahota bola niekedy prehnaná, ale to väčšinou k poetike patrí a je to akýsi štandard. Krása prírody spojená s krásov Zuzky Šulajovej (ktorá mi nehorázne pripomínala Shirley Mason však pre mňa bola naozajstná rajská záhrada.(2.1.2010)
BadoXXII
Veľmi zaujímavá kamera, hudba a použité filtre. Dobre sa na to pozerá. Tempo je veľmi pomalé, ale nie nudné - skôr upokojujúce. Marián Labuda st. hrá neskutočne sympatickú postavu a vždy keď je na scéne, smrdí obrovskou charizmou. Jeho tanec je nezabudnuteľný, to sa proste musí vidieť. Ja som sa nechal unášať poetikou a bavil som sa kráľovsky. Zuzka Šulajová je nádherná baba. Veľmi milé slovenské prekvapenie. (taký mix medzi Americkou krásou a Dobrým ročníkom). 80%.(1.1.2009)
charlosina
Tak takovouto zahradu bych ráda jednou navštívila... Učitel Jakub v tom zapadlém kraji našel mnohem víc než jen toužebný klid. A já mu to tiše záviděla... Tento poetický snímek pana Šulíka mě opravdu hluboce oslovil, a to zejména svou prostou krásou a silným příběhem. Pro mě rozhodně nezapomenutelný zážitek, který rozjitřil mé nitro.(18.5.2008)
Morien
Neviděla bych to jako návrat člověka k přírodě, ale spíš jako návrat člověka k absolutní svobodě. Krásou idyly je, že nikdy nevydrží. A se svobodou je to jako s idylou, jakmile je běžná, už vlastně není sama sebou. A s tímhle filmem je to stejné. Ať žijí sady a zarostlé zahrady.(14.12.2009)
Bebacek
Měšťácké tláchání o"návratu člověka k přírodě". Člověka, jenž v životě neviděl krávu či slepici.(5.5.2006)
Hunt
HUDBA: Vladimir Godnar(12.7.2007)
venus
Neznám lepší novodobý slovenský film. Je kouzelný, zmate vás a za chvilku to jako by s omluvou vysvětlí jevem nevysvětlitelným :) jste z toho popletení? Já jsem taky byla, ale při tom je to tak jednoduché. Je, anebo není? Atmosféra je jako magnet. Nemůžete se přestat dívat, ale jako by nevíte proč. Hodně zajímavé. Nechci komentovat nijak detailně, myslím, že si v tom každý najde svůj výklad.(22.5.2008)
paascha
Závidím...(7.4.2010)
MIMIC
Mužská a dospelejšia variácia na Alicu v krajine zázrakov. Na druhej strane je tento subtílny magický realizmus prestúpený priam ženskou citovosťou vnášajúcou pokoj, súlad a harmóniu a akési až nadprirodzené chvenie. Aby režisér zvýraznil krehkú vnútornú štruktúru diela (a tiež rytmus, gradáciu i pocit určitej kontinuity), rozčlenil príbeh na kapitoly prednášané rozprávačom, čo by inak nebolo až tak zvláštne, nebyť enigmaticky štylizovanej enumerácie nadchádzajúcich udalostí v archaickej forme slovenčiny 18. storočia. Dobrodružstvá mládenca Jakuba v starootcovskej záhrade sú tu akoby paralelou k dobrodružstvám "mládenca Reného" z prvého po slovensky písaného románu. Filmová sonáta, ktorá sa nedá zapísať do slov, iba ak zrkadlovo obrátených...(1.1.2009)
klerik
Tak trochu "haluzovina", ale má svoju osobitú atmosféru a mystiku. Zvláštny film, ktorý nie je ani komédia ani dráma. Neurazil ani nenadchol. Potešil...(10.1.2007)
WANDRWALL
Jakub jde do přírody. Místo hádek s tátou a frustrujícímu vztahu s vdanou ženou jde tam, odkud jeho táta přišel do města. Objevuje tam vztah člověka k přírodě. Sám sebe a do toho se mu do cesty ještě připlete jedna ženská, s níž se mu vede přiropzeněji,než s vdanou ženou, na níž by ai tak nevadilo, že je vdaná, ale že je to slepice. Takže jakub pochopil, že je nakonec dobře, že je vdaná. A kolem sebe má krásnou krajinu, zahradu, a pěknou, "free styl" užívající si ženu.(1.9.2010)
Šakal
Šulíkova poetika plná symbolů, v které si každý divák (pokud chce a jde snímku naproti) najde to své. V dnešním uspěchaném a přetechnizovaném světě působí tento snímek téměř jako čisté zjevení a "očistec". 33-ti letý Jakub prožívá krizi středního věku a útočiště nachází na opuštěné zahradě svého otce. uživ. RADEK99 to popsal hodně stručně, ale výstižně. Zde je naprosto zbytečné plýtvat slovy, raději se podívejte sami. p.s. Marián Labuda říká: KURVA, ale je tu pěkně. JÁ souhlasím a dodávám: kurva, bylo to ale fajné a pěkné. 4+1/2*(15.1.2011)
Tomco
Pre mňa jeden z najkrajších domácich filmov po roku 1989. Martin Šulík je zručný filmár a toto vizuálne divadlo s ľúbivým príbehom ma totálne dostalo.(5.11.2006)
Tyler:D
Aj keď nerád, musím dať takéto hodnotenie. Tento film ma jednoducho nebavil, asi bol na mňa až príliš poetický. Čakal som komédiu a zasmial som sa možno raz. Nehovorím, že je to zlý film, tie vysoké hodnotenia chápem, ale mne sa na ňom páčila najviac hudba a Zuzana Šulajová.(7.1.2009)
Damiel
Tak nevím... Docela jsem se nudil, nemělo to atmosféru, nic... Nechápu, proč tomu dali tolik Českých lvů.(8.11.2005)
jhrasko
...pretoŽE to bol vždy moj sen (a ten stále trvá), prežiť (a užiť) si podobné leto na chatičke, na záhrade, pookriať, urovnať si myšlienky a nejak takto * * * * *spirituálne * * * * * sa zamilovať a byť presvedčený (s hlavou v oblakoch), že je to láska na celý život...pre duše romantické..che, che, pre mňa. A tak v jednej dlhej vete: MILUJEM záhradu, resp - takto, milujem ZÁHRADU v dobrom i v tom, aká je nedokonalá, chvíľami príliš poetická, chvíľami príliš uletená, úplne mimo atmosféry, stratosféry, troposféry, mezosféry.. a pretože viem, že sme (Slováci) často viac kritickí k tomu svojmu (inak ako bratia Česi) a tu ja chcem byť nekritický. Takže silne subjektívnych * * * * *(7.9.2009)
| V kinech ČR od: | 01.09.1995 |
|---|---|