Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen díky Peteru Jacksonovi, Georgi Lucasovi, Stevenu Spielbergovi, Johnu Landisovi, Rayi Harryhausenovi a několika dalším světoznámým filmařským hvězdám se vědeckofantastický žánr vymanil z krabičky druhořadých béček a došel až do dneška, do svého Zlatého věku, kdy jsou na natáčení sci-fi snímků vynakládány horentní sumy, mnohdy o několik řádů převyšující rozpočty ostatních produkcí. Cesta k tomuto stavu ale nebyla krátká a už vůbec ne jednoduchá. Výše jmenovaní „sci-fi chlapci“, kteří svorně odrostli na tom nejhorším filmovém odpadu, však nikdy nepřestali snít a nakonec dovedli svoji bujarou představivost až k výsledkům, které ohromily celý svět. A dokumentární snímek Paula Davidse je právě jejich příběhem a pomníkem. Příběhem dospělých kluků, kteří vždy vzhlíželi ke hvězdám a hledali v nich exotické světy plné hrdinů, napětí a dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek chápu jako přínosný hlavně proto, že upozorňuje na osobnosti filmu, které nejsou tolik vidět. Není to jen Ray Harryhausen, ale i Rick Baker a další mistři, i ti starší, také bohužel zesnulí, kteří pro trikový film znamenali tolik. Něco prostě nesmí být zapomenuto a ono okouzlení sci-fi filmem je z každé minuty cítit. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Podle většiny je vůbec nejlepším filmem všech dob Casablanca, ale podle mě jsou to Jason a Argonauti.." ;) Tak i Tom Hanks platí očividně za velkého fajnšmekra, jak dokazuje tahle Davidsova nadšená hodinka dějepisu v podobě naprosto rozkošného dokumentu o zásadních filmových scifi nadšencích - Kteří točí své filmy.. - pro podobně nadšené filmové scifi nadšence.. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nesmyslný český název vytváří očekávání hloubkového ponoru do procesu tvorby sc-fi, The Sci-fi boys jsou přitom sympaticky nadšeneckým dílkem o nadšencích, jež se pod vlivem legendárního časopisu Forresta J. Ackermana vypracovali na skutečné filmové profesionály. Tvůrce u nás prakticky neznámého měsíčníku Famous Monsters of Filmland označil Steven Spielberg za největšího filmového geeka všech dob. Úcta, s jakou o něm ostatní oslovení geekové mluví, dává Spielbergovi za pravdu. Na druhou stranu nemusíte Ackermana vůbec znát, abyste si vychutnali nadšení, jež předcházelo vzniku maximálně amatérských filmečků, z nichž uvidíte krátké, ale výživné ukázky. S dojetím jsem si vzpomněl na rovněž vzpomínaného Eda Wooda. Podobně jako Burtonův Ed Wood je vlastně pojat celý tento dokument, který dokázal něco obdivuhodného – probudit ve mne lásku k přihlouplým sci-fi béčkům. 90% ()

hrafnain 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument, Uncle Forry Dr. Acula Ack Ack Ackerman byl zlatej člověk, a přijde mně, že dneska u nás dost nedoceněnej. A přitom ovlivnil pozitivnim způsobem tolik tvůrců a fanoušků, že to nelze slovy popsat, ale od toho je tu nejen tenhle dokument :] A teď mam tisíc chutí vzít kameru, pár kámošů, a natočit a animovat nějakej 'malej velkej film', vymyslet nějakej úžasnej trik a nebo aspoň něco 'ošvédovat' : ) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama