Reklama

Reklama

Jeden, tisíc, milión

  • Slovensko One - A Thousand - A Million (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1948, 24 min

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník.
Rozsáhlá kolekce informačních a osvětových filmů z let 1948 až 1959 reflektuje proměny české společnosti 50. let v jejích pracovních zvyklostech i volnočasových aktivitách. (Filmexport)

Recenze (3)

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Člověk to těm sokolům rád věří, zvlášť při představě, co se dělo při sletu a zejména po něm. Svým způsobem velkolepá podívaná na náročnou přípravu a následný výsledek. Když se však dívám na slet a odmyslím si to tak vítané a hezké nadšení (a následný z toho vyplývající protikomunistický tón), vidím davovou záležitost, příslušnost k vyššímu (neomylnému!) celku a ubíjející kolektivismus. A to sice vidět mohu, ale žít nechci. Velká parta je vždy špatně, v demokracii, i v totalitě. Zase na druhou stranu si říkám, že bych moc rád na veřejnosti volal Ať žije president Beneš! ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

Snímek dokumentující přípravy na XI. všesokolský slet od nácviku v tělocvičnách po celé zemi až k praktickým otázkám organizace sletu. Představuje, jak bude v době sletu řešeno ubytování, stravování a doprava v Praze, jak bude nutné upravit stadion, vypočítává počty dělníků, tuny materiálu, ukazuje davy proudící ke stadionu a je zakončen slavnostním zahájením akce. Komentář namluvili Antonín Zíb a Otakar Brousek ()

Zajímavosti (2)

  • V čase 2:33 je oním zmiňovaným penzistou Josef Truhlář, staronový starosta Československé obce sokolské, jenž v březnu 1948 vystřídal ve funkci Antonína Hřebíka. (Grzimek)
  • V čase 23:15 a 23:25 je mužem na můstku Evžen Penninger, náčelník Československé obce sokolské, jenž v březnu 1948 vystřídal ve funkci Miroslava Kavalíra. (Grzimek)

Reklama

Reklama