Reklama

Reklama

Muž v pozadí

(seriál)
všechny plakáty
TV spot

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílná televizní hra Františka Pavlíčka byla inspirována osudem skutečné historické postavy Josepha Fouchého, francouzského politika, ministra policie pěti rozdílných režimů a zakladatele novodobé tajné policie. Pozice nejinformovanějšího muže Francie spojená s talentem pro spřádání politických a diplomatických intrik z něho učinila muže, který ovlivňoval události převratně bouřlivé doby po vypuknutí Velké francouzské revoluce. Byly to šokující změny: konec království, omamné sny pod heslem "rovnost, volnost, bratrství", období teroru a direktoria, poprava Ludvíka XVI., nástup Napoleona, stodenní císařství až po Waterloo v roce 1815. Fouché celou sérií státních převratů procházel jako člověk, který programově stál v pozadí, který "tahá za nitky". A jeho svědomí se nepříčilo přísahat věrnost a oddanost vždy jinému vítězi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (26)

waits 

všechny recenze uživatele

Výborná miniserie, hlavně díky scénáři zkušeného rozhlasového a televizního matadora Františka Pavlíčka (jeho prací, čítaných na desítky, mohlo být víc, nebýt věznění a zákazů v 60.letech i po podpisu Charty) a ztvárnění Foucheho Františkem Němcem. Lze jen litovat některých nedotažeností, které už byly v komentářích zmíněny. Ano, Lukavský nemusel být viděn, Postránecký možná nebyl nejlepší volbou pro Napoleona a divákovi může být líto, že jde jen o interiérovou nízkorozpočtovou záležitostí. Mít tak tenhle scénář a Františka Němce v bohatě dotovaném historickém velkofilmu i se scénami z exteriéru, kterých by nabídla doba Francouzské revoluce dostatek! Kdo by si chtěl užít životní etapu Josefa Fouchého ještě trochu jinak, lze doporučít Vinklářovo skvělé podání čtené knihy Stefana Zweiga: Josef Fouché. Portrét jednoho bezpáteřního politika ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh muže, který dokázal přežít sebe sama jako symbol směsi bídáctví, machiavellismu i lásky a úcty. Pavlíčkův Fouche jde dále než Zweigův a jaksi mimochodem za vydatného přispění režie Pavla Háši tvoří televizní drama srovnatelné s F. L. VĚKEM nebo SŇATKY Z ROZUMU. Přiměřená výprava je doprovozena excelentními herci a herečkami, jimž vévodí František Němec. ()

Reklama

Phex 

všechny recenze uživatele

Špičkově obsazené drama z nejbouřlivějšího historického období Francie - pád Bastilly až znovurestaurování Bourbonovců a v něm mistr intrik Fouché, který přežije vše a ještě mají vládci pocit, že bez něj by to nešlo. Škoda mluvených vstupů od R. Lukavského, které spojují co by v kulisách kavčích hor asi natočit nešlo, to je snad má jediná výtka. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Ale ano, velmi slušný průměr, ale nic víc, než průměr, který nezapře televizní tvorbu s různými nedotaženostmi. I když je co říct, když se ČT pustí do historie až takhle, ale vždy z toho čouhá, jak sláma z bot, málo peněz na výpravu. Tuhle dobu Francouzské revoluce mám dost načtenou a zejména napoleonskou dobu. Nejvíc mi iritoval Postránecký, který představoval Napoleona v neměnné podobě po celou jeho kariéru. Přitom existuje dost obrazového materiálu, aby pan režisér Háša věděl, že generál Bonaparte vypadal úplně jinak, než Napoleon coby Konzul a jinak, než Napoleon císař. Výkon Němce byl ale excelentní! Tomu jsem jeho roli věřil. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je patrné divadelní zpracování, které mi moc v televizi nikdy nesedělo, ale udělám výjimku a musím uznat, že navzdory jevištní výpravě nabízí miniseriál skvělý zážitek. K tomu nepochybně přispívá i výkon Františka Němce, role politického chameleona Josepha Fouché mu padla jako ušitá. Rovněž Jan Hartl v roli Filipa Ferney byl výborný. Ještě snad dodám, že jsou tu dobře zohledněná známá historická fakta. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama