Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během volební kampaně za opětovné zvolení je nepříliš korektní politik Paul Maldvig (Brian Donlevy) nucen se urychleně vypořádat se svojí temnou minulostí. Svoji pomoc mu nabízí známý kriminálník Nick Varna (Joseph Calleia), hlásící se k uznávanému politickému reformátoru Ralphu Henrymu (Moroni Olsen), jehož Paul rezolutně odmítá. Vše se o to víc komplikuje v okamžiku, kdy je Ralphův syn Taylor Henry (Richard Denning), nepolepšitelný gambler a milenec Paulovy sestry Opal (Bonita Granville), nalezen Edem Beaumontem (Alan Ladd) mrtvý na ulici. Nastalé situace plně zneužívá protřelý Nick, když v tisku potírá svého volebního soka Paula, kterého tak nepřímo obviňuje z Talorovy vraždy a očekává, že tak před voliči zneváží jeho politickou kompetentnost. (Conspi)

(více)

Recenze (13)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ve svém posledním velkém románu ponechal Hammett kriminální zápletku na okraji zájmu a soustředil se na analýzu politického zákulisí a charakterů, které se v něm pohybují. Film jede samozřejmě po té atraktivnější (tedy detektivní) koleji, A.Ladd jako Ed Beaumont nepříliš přesvědčivý. Pamatuji se, že v nějakém dávném rozhovoru jej za svou oblíbenou literární postavu (Neda Beamonta, nikoli Alana Ladda) označil M.Vašut, čímž si u mě trochu šplhnul. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Překombinovanost značná, dialogy nejsou tak vybroušené jako u Chandlera a ani Veronica tu není tak sexy jak obvykle, ale pořád jde o solidní noir s jednou naprosto úžasnou scénou (Laddův útěk ze zajetí končící pádem skleněným stropem místnosti na stůl, u kterého se právě jí). 70% ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Víceméně průměrná záležitost, která špičkám žánru nesahá ani po pas. Vzhledem k tomu, že předloha je evidentně víc než komplikovaná by tomu možná slušela delší stopáž, protože při délce 83 minut film působí neuvěřitelně zkratkovitě, a díky tomu ještě více nepřehledně. Pořád je to ovšem noir s poměrně solidní atmosférou, charismatickou hlavní trojicí a několika silnými momenty, takže za vidění to (i přes výše uvedené výtky) rozhodně stojí. 65% ()

erased 

všechny recenze uživatele

Dobový průměr. Nejvíce celému filmu škodí nevyužité herecké obsazení: Veronica Lake je ještě topornější než obvykle, Alan Ladd nevýrazný a takhle bych mohl pokračovat dál a dál. Jediný Donlevy mezi nimi stojí za řeč, jako jediný totiž v nezajímavém scénáři neztratil své charisma, jde vidět že role ranaře mu zde poměrně sedí. Nakonec mi jen úcta k mým oblíbeným tvářím brání v nižším hodnocení. ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

NOIR FILM KOKOŘÍN 2013. Kromě zásadních, slavných a kvalitních filmů-noir existují snímky natočené podle podobných předloh, podobným stylem apod., ale přesto jim něco chybí. Skleněnému klíči chybí především určitá noirová lehkost, což je způsobeno pravděpodobně tím, že se tvůrci snažili dostat do filmu pokud možno všechny motivy Hammettovy předlohy – a ono to úplně nezafungovalo. Je tam toho zkrátka na poměrně malé ploše celkem hodně a není to ani dostatečně dobrá zábava. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film je natočen podle románu Dashiella Hamleta. (Pavlínka9)
  • Ačkoliv se lze v titulcích dočíst jmen herců Edwarda Peila, Alla Hilla a Toma Dougana, ani jeden z nich se ve skutečnosti ve filmu neobjevuje. (Conspi)

Reklama

Reklama