Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisérské duo Debbie Melnyk a Rick Caine míří kamerou na Michaela Moorea v době uvedení snímku Fahrenheit 9/11, během vysokoškolského turné Slacker Uprising Tour a během amerických voleb v roce 2004. Zatímco nepolapitelný Moore jejich snaze o rozhovor stále uniká, jeho bývalí kolegové či protagonisté jsou o mnoho sdílnější. Některé z jejich závěrů jsou poměrně šokující a zpochybňují nejen Mooreovy dokumentaristické metody jako takové, ale i celkovou efektivitu jeho sebestředného přístupu k tvorbě politických filmů. Tvůrci se snaží oddělit fakta od fikce a legend, které Moorea obklopují. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (2)

strougy 

všechny recenze uživatele

Celkem průměrný dokument o tom, jaký je Michael Moore podvodník a manipulátor. Nevím, zda se tvůrci pokoušeli napodobit jeho manipulativní styl, ale dobře polovinu času na plátně pouze někdo vypráví o tom, jak Moora nemá rád či se ukazuje, jaká rozmazlená celebrita se z něho stala, což sice občas zní zajímavě, ale výpovědní hodnotu to má nulovou. Navíc se od začátku táhne dějem linie kterak se dokumentaristé s ním snaží udělat rozhovor a jak se to nedaří, ovšem to nakonec nemá žádnou pointu a pouze vyfičí kamsi do ztracena. Mnohem zajímavější jsou scény, kdy autoři dokazují, že při natáčení dokumentu Roger a já se Moore se Smithem setkal a mluvil s nim či chvíle, kdy vystoupí bezruký voják z Fahrenheita a mluví o tom, jak on s válkou v Íráku souhlasí a že ve chvíli natáčení byl pod práškami. A chvíle, kdy dokumentaristé napodobí Moora a udělají si falešné průkazky, aby se dostali na jeho vystoupení a nakonec je vyhodí dost pobavila. ()

Fifer

všechny recenze uživatele

Jak už v traileru říká jeden z respondent (volná citace): Účel světí prostředky, neříká to už CIA? Svým dílem chce nečeho dosáhnout, něco změnit a nezastaví se před ničím a to mu opravdu nemám zazlé. Já k tomu dodávám: i u nás má M.Moore obrovské množství odpůrců, kteří jeho filmy odmítají právě proto, že manipuluje s fakty. Jenomže proto a jen proto, že manipuluje s fakty, tak se mu daří do svých děl dostat tak zajímavou a divácky atraktivní dějovou kostru, díky tomu jsou jeho filmy tak populární. Tím, že jsou populární, oslovují více lidí a mnohdy jednoznačně pro dobrou věc (boj proti vedení korporací, které byli odpovědné za fin. krach, boj proti Bushovi, boj proti zbrojení.). M. Moore použivá stejné prostředky jako ti, které kritizuje, kdyby točil dokument ve stylu BBC, nikdy by jeho hlas neměl takovou váhu. ()

Reklama

Reklama