Reklama

Reklama

Děti

  • Velká Británie The Children (více)

Důmyslný nízkorozpočtový horor britské provenience má ve svém klaustrofobním režisérském pojetí, jež mnohé nechává na divákově představivosti, ty nejlepší předpoklady stát se kultovním. Vyvolá vzpomínky na veškerou krvelačnou drobotinu svých předchůdců, od Městečka prokletých po Barbarellu, přesto si dokáže uchovat jedinečnou příchuť. Dvě středostavovské rodiny tráví vánoční svátky s příbuznými v odlehlém venkovském stavení, ale ani veškeré objímání a demokratičnost vzájemných vztahů nedokážou zakrýt skutečnost, že se mezi rodiči a jejich třemi dětmi vyvíjí znepokojivé napětí (jako když dívku v pubertálním věku začne fyzicky přitahovat její strýc). Už druhý den je v chování dětí něco opravdu podivného, nastupují první záchvaty zlostného násilí, které postupně vyústí až ve vraždu. Když se rodiče zdráhají děti za cokoli potrestat, natož aby uvěřili, že jsou schopny zabíjet, situace se dále zhoršuje. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Žánrová lahůdka, která nemá na kilometry daleko obdoby. Těžko říct, zda-li je režisér génius nebo magor, ale styl, jakým kočíruje malé zabijáky, je naprosto dokonalý. Vánoční nálada bere za své u rodinného oběda, kdy se poprvé bodne vidličkou a od té chvíle Shankland sbírá už jenom plusové body. Něco tak nervózního a fyzicky nepříjemného jsem neviděl léta. V momentě, kdy se divák povznese nad otázky ‚proč a jak?‘, musí zákonitě UVĚŘIT tomu, že toho ty děti jsou schopné, stejně tak jako rodičovské pohnutky jsou pochopitelné. Rozdýchvám. 4 a ½. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak tahle děcka kašlou na jakýkoliv příběh a zůstávají absurdní, téměř bezdějovou věcí se slušnou porcí iracionálního děsu. Drobné náznaky o bakteriálním původu bestiální agresivity jsou skoro až na škodu, jelikož bezejmenná anonymita celého masakru filmu nečekaně pomáhá. Samozřejmě, mohli bychom spekulovat o tom, jak se dospělí chovají debilně, jak má tenhle natvrdlou palici a jaká se z támhleté holky během okamžiku stane úderná vraždekyně dětí, nicméně logický podklad tu má zhruba stejný význam, jako ten příběhový. Děti spoléhají především na kontrast dětské tvářičky a brutálního masakru, na zdánlivou absenci hororových prvků a obvyklostí: Drtivá většina filmu se odehrává za denního světla v nevinném prostředí zasněžené usedlosti, obraz je navíc často zahlcen barevností dětského oblečení i hraček. Nepřítomny jsou lekačky i čitelná démonizace. Na přítomnost hororového žánru vlastně výrazněji upozorňuje pouze hudba. Největším násobitelem výsledné kvality je ovšem formální stránka - bezchybné používání kamery a střihu, vhodně obsazené postavy, umná vizuální gradace. Poslední záběr je nádhera. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

MOVIE: „V ručkách pohrabáč a v očích sotva školní léta, po tváři ztéká rudý podpis strachu, skrze závoj sněhu jak v rozvířeném prachu, rajský protlak z tepen vzduchem létá,“ aneb 80 minut dokonalé antikoncepce (nejen) pro teoretické matky. Víte, jsou tři typy vedení hororových příběhů - ten první řízne a nechá ránu pomalu krvácet. Ten druhý řízne a do rány nasype kuchyňskou sůl, aby pulzovala a nenechala vydechnout. A pak ten třetí, který řízne jednou, dvakrát a řeže tak dlouho, dokud je v ději poslední kapka krve - a přesně tohle je případ The Children. Přes poněkud krkolomný, postavami a postavičkami přeplácaný úvod se pod rukama Toma Shanklanda rozpoutá učiněné peklo. Peklo přesahující obvyklé konvence, strhující, všeobjímajícně skličující, nekompromisně psychopatické, mrazivě paralyzující a v kontrastu tématu šokující. Zlo je nejděsivější tehdy, když nastaví svou nevinnou tvář. Tady je těch tváří hned několik, k tomu lze připočítat dynamickou kameru, dobře napsaný scénář, těžící maximum z prostředí i poměrně uvěřitelného obsazení (plus za emo-puberťačku v podání temně okouzlující Hannah Tointon) a jako nezdanitelný bonus znepokojivá, prostupující atmosféra. Už v případě slaboučkého W Delta Z (2007) prokázal Shankland cit pro temný, surový vizuál a tady ho v minimalistických podmínkách (i rozpočtu) dovedl takřka k dokonalosti. Jednoznačné doporučení a příjemné překvapení. MUSIC: Zprvu poněkud klišovitý hudební, neustále se opakující motiv plný ruchů od Stephena Hiltona však postupem filmu nabírá na síle a atmosféru nenuceně doplňuje, podtrhuje. Přesto by silnější melodie, dráždivější hudební formát filmu ještě více prospěl. RATING: atmosféra: 9/10, realizace: 8/10, originalita: 6/10, obsazení: 7/10, hudba: 7/10, vizuál: 8/10, [final rate: 80%] ()

predators 

všechny recenze uživatele

Teda!! Husťárna jako prase. Asi budu mít žaludeční vředy, ale to snad přejde, protože nic podobného asi dlouho neuvidím. Na začátku jsem si říkal, proboha, co se asi tak může stát? A hle... Masakry motorovými pilami, třeba i v pátek 13. jsou oproti "piškotům" Medvídek Pú :-) Spousta lekaček a "dětská fantasie" zde neznají mezí... :-) Zajímavosti: Doporučuju si na začátku zapamatovat, čí jsou kteří "piškoti". Nebudete pak mít ze všeho takový guláš... :-) 85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od tohto hororu som čakal podstatne viac. Keď sa zamyslím, tak mi niektoré 5 hviezdičkové hodnotenia prídu poriadne prestrelené. Idylický vianočný úvod mi pripadal rozháraný a hororový fanda čaká, kedy sa to už konečne začne. Nejaký vírus, o ktorom sa vlastne nič nedozvieme začína úradovať a postupne sa rozbieha aj nevierohodné a miestami až zbytočne hysterické besnenie. Zbytočný krik a poniektoré voloviny( keď nemôže sanitka k nim, tak sadám do auta ja, nevierohodný úraz zo sánkami) ma miestami rozčuľovali. Dobre mierená facka dokáže dieťa priviesť do bezvedomia, v horšom prípade i zabiť, takže založiť hlavnú zápletku na tom, že sa dospelí boja 5 ročného decka mi príde trochu smiešne. Tu režisér chce ešte viac, chce aby som uveril, že sa z nich stávajú vraždiace stroje...Deti v hororoch dokážu vydesiť, ale ide skôr o mrazivý pocit bezmocnosti a strachu skôr v "ducharinách" alebo keď už, tak v horore, ktorý to má podstatne lepšie premyslené ako napr. výborný Orphan. Toto krvavé besnenie som akosi nezožral. To Chuckymu som veril oveľa viac a to bola iba "hračka". Slabé tri hviezdy, uvažoval som aj o dvoch. 50%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Tom Shankland získal zvláštní uznání na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasia v roce 2009 za profesionální přístup k dětským hercům. (Homerking)
  • Film byl natočen v Cookhill Priory, bývalém cisterciáckém klášteře, a v nedalekých vesnicích Cookhill a Alcester v anglických hrabstvích Worcestershire a Warwickshire. (Homerking)

Reklama

Reklama