Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amanda Price si žije svojím bežným londýnskym životom, len je strašne zaťažená na Jane Austenovú. Jedného dňa sa jej zjaví v kúpeľni žena - Elizabeth, ktorá je oblečená stredoveko, no a Amanda si myslí, že je už z tej austenománie zašibáva. V skutočnosti má však v kúpeľni dvere do Longbournu (panstvo, kde Elizabeth žije) no a keďže Elizabeth si chce trochu povyraziť v našom svete, vymkne Amandu v tom jej, kde sa Amanda stretáva s postavami z Pýchy a predsudku. (Loooki)

(více)

Recenze (35)

elle 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý nápad, který v sobě má hodně potenciálu. První díl je dle mého názoru slabý. Další jsou o trochu lepší, ale nic moc. Obě hrdinky - Amanda i Líza z ní nevycházejí moc dobře. Líza bez vysvětlení opouští rodinu a víceméně lstivě vláká Amandu na své místo. Proč? Nikdo neví. Pan Bennet ani jeho rodina se náležitě nediví. V dobách, kdy dívkám z tzv. dobrých rodin nebylo tolerováno cestovat bez doprovdu, se Líze toleruje, že odjela někam, k někomu, místo někoho a akceptují Amandu jakoby nechumelilo. Amanda tvrdí, že je okouzlena světem Jane Austenové a jeho půvabnými způsoby, ale působí (na mě) dosti vulgárním dojmem. Jedná se spíše o děvče posedlé kultem Colina Firtha či představou, že si zaslouží takového "frajera". Její projevy? Cígo, Darcy ji rajcuje/nerajcuje, když je ve stresu vrhá se na románové postavy (Bingley) a vášnivě je líbá (Bingley vychází z této adaptace jako prvotřídní blb). Je to tuctová holka 21.století, která se nedokáže adaptovat. Amanda podle mě spíš předstírá, že jí jde o uchování příběhu. Její necitlivost k době i citům a důstojnosti ostatních o tom vypovídá. Austenovská doba je dle inscenátorů také trochu - trochu hodně nepřesně interpretovaná. Autoři buď realizují Amandinu zkreslenou představu nebo přesní být nechtějí nebo o tom zas tak moc nevědí. Celkem se mi líbí paní Bennetová, Wickham a zajímavá je herečka, která hraje Lízu. Elizabeth Bennetová ale ztrácí svou identitu. Potácí se v nějaké existenciální krizi, z níž pramení její značná lhostejnost ke své rodině a co jí svým odchodem de fakto způsobila. Darcyho postava je také zničená. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Každá fanynka P&P by si jistě podobný průběh srdečně přála, ale jediné, s čím se v této minisérii ztotožňuju, je komentář hlavní hrdinky, jak by se Jane Austen obracela v hrobě. Nesympatické obsazení, ani na vteřinu nejde uvěřit, že tak jalová, tupě se tvářící, nevychovaná a ničím nevynikající postava by mohla nahradit inteligentní Lizzy a získat si přízeň pana Darcyho. Jedna z nejslavnějších romancí rozkuchaná a přežvýkaná pro moderní divačku, která touží po galantním moderním muži, přičemž sama si nedokáže ani odpustit cigára a neolizovat se po 5 minutách s Bingleym. Musím pochválit za skvělou ukázku toho, proč gentlemani v dnešní době nemůžou existovat, když nejsou k dispozici DÁMY, kterým by se mohli dvořit. Plusové body za tradičně kouzelnou Jane a tentokrát i za charismatického Wickhama. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Jako nápad to bylo velmi dobré, jen to zpracování poněkud pokulhávalo, podle mě by se to dalo udělat zajímavěji. Rozhodně jsem nečekala ten konec, a upřímně se mi moc nelíbil, neměli ten příběh vůbec překopávat. Spoiler Vadilo mi, že se do hlavní, značně nesympatické hrdinky, zamilovali postupně snad všichni důležitý muži příběhu, i když se pak většina, zase odmilovala, nemělo to tam podle mě co dělat. Nicméně dávám 3* na 4* by to muselo být o trochu líp udělané a tolik nepředělané. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

chcela som vidiet nieco, lahke, co ma nezatazi myslienkami, nieco uvolnujuce, prip. vtipne alebo romanticke. Napadlo ma toto. Zamer splneny. Opat som sa preladila do Austenovej doby. Avsak velmi modernym sposobom. Jane Austen a jej stories su take popularne, ze tento maly TV serial im musel priniest nejaku sledovanost! Stavim sa, ze 90% citatelov jej romanikov to napada a trpi myslienkami ako Amanda. Co by bolo, keby.. A tak sa zrazu objavi Elizabeth v jej kupelni a popleteny zchaoseny, kvazi romanticky pribeh zacina. Myslienka skryva ohromne moznosti (zisku, novych napadov moznych zakomponovat do romanu..). Prvotny napad myslim si, bol lepsi ako samotne prevedenie. Vidno to na celkom originalnom scenari.Niektore casti sa samozrejme dali predvidat, no mnohe som zirala.. No nie vzdy v pozitivnom slova zmysle. Angazovanie J. Rooper hrajucej Amandu nepovazujem za velmi stastne riesenie. Svojej postave (neviem, ci to tak bolo napisane alebo to priniesla herecka) dodala ohromnu vulgarnost, neusporiadanost. Nedokazala som sa vcitit do nej. Ako povedala Amanda, fanusikov Austenky pritahjuje k jej pribehom aj vo velkej miere jazyk, sposoby akymi sa postavy vyjadruju. Tak preco sa sprava tak ako sa sprava? Asi to malo byt vtipne, no mne to nedoslo..:(. Na com som sa bavila je sekundova scena ako Darcy vystupuje z jazera:D. Celkovo snaha podobat sa BBC verzii z r. 1995 je absolutne evidentna. /aj napr. - vsimnite si Marry. Ako velmi sa podoba herecke z pred 13 rokov./ Co sa tyka ostatnych hercov: film sa natacal teraz a je televizny. Takze herci su typy postav, kt. sa ludom pacia.Vsetko velmi mladi ludia. Jane skoro prototyp terazsej krasy, Bingley jak by smet ci jak to hovorite:), chudak Darcy je mi taky nesympaticky, ze pri pohlade nanho na bale, ked uvidi Amandu som si pomyslela, ako dobre by sa hodil pre Wickhama:D. Mrs. Bennet a Lady Cathrine su priliz mlade, Lady C. nie je dostatocne autoritativna a dostojna. Nieco cez mesiac filmovania a televizny rozpocet sposobili moderne divne kostymy, zname lokacie a na druhu stranu prehliadnutelne kulisy. Stale tie iste ucesy, Amandine vlasy stale v jednej forme alebo otrasne hupajuce sa z jednej strany na 2.uff Pre mna Amanda nebola vtipna ale moc chaosna osoba. Skoda, keby vybrali namiesto nej a Darcyho niekoho ineho... Bolo celkom zajimave, ako scenaristi vymenili niektore vlastnosti medzi postavami - Elizabethine zrazu mal Darcy a naopak.. __ Celkovo zajimave, rozptylujuce. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

You repel me. Kdo po tomhle neuzná genialitu díla Austenové, měl by se na tohle podívat ještě jednou. Za trest. Původní postavy jsou naprosto mimo své charaktery a je to neuvěřitelně smutná podívaná. Jemima Rooper (nemám ji ráda nikde kromě Třetí dívky, ale tady je tolerovatelná) jen pobíhá od jednoho k druhému a klade jim vinu za to, jak se to zvrhne. Všichni víme, že fanynky jsou prdlé, ale od toho tu máme fanfikci. Kdo chce, tak ji čte, ten zbytek statečně předstírá, že neexistuje. Což o to, mě dobrá fanfikce neurazí, ale tady chyběla jakákoliv úcta k předloze. Paradoxní, vzhledem k tomu, že Amanda prohlašuje, že ji zná nazpaměť. Poslat Charlottu do Afriky, Lizzie do Londýna a Jane do Ameriky... za to bych vystřelila scénáristy na Mars. Musím se přiznat, že mě to do jisté míry perverzně bavilo, na druhou stranu jsem znechucená. Mnozí tu zmiňují Jane Austenovou na drogách, já nedoporučuji zhlédnutí za střízliva. Nedík. ()

Galerie (86)

Reklama

Reklama