Reklama

Reklama

Mnichov 1938

  • angličtina Munich 1938

Obsahy(1)

Unikátní dokument z roku 1968 - se svědectvím Jana Masaryka a Prokopa Drtiny.  V roce 1968 slovenský režisér Karol Wild v Krátkém filmu Praha realizoval cenný dokument, který krátce poté normalizační "Prověrková komise" poslala na dvacet let do trezoru. Střihový film s dotáčkami je syntézou širokých politických a společenských souvislostí takzané Mnichovské dohody. Připomněl také tehdy poměrně málo známá fakta (například zabrání Západní Ukrajiny a Besarábie sovětskými vojsky). Výpovědi J. Masaryka, P. Drtiny a dalších pozoruhodných osobností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi cenný dokument zejména díky tomu, že zachytil svědectví a názory přímých účastníků oněch dní. Nicméně: že se republika nemohla sama ubránit, a zřejmě by se neubránila ani s tehdejší pomocí ostatních, i kdyby byla dostupná, je zřejmé a není o tom pochyb, ale přesto se bránit měla. Stát je od toho, aby za všech okolností usiloval o své zachování, je to jeden z hlavních důvodů jeho existence. Spočítat dopředu kolik má kdo divizí, a když počty nevycházejí se vzdát - tak se stát, má-li být státem chovat nesmí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál toho, že tenhle kraťas bude ovlivněn komunistickou propagandou, ale je to naopak velmi cenný dokument, který se zaměřuje na zásadní událost v českých dějinách, a to s věcnou přesností a se zajímavými svědectvími osob, které se této události účastnily. Těch 20 minut rozhodně stojí za vidění, a to i v případě, že historii znáte. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Strašně smutný dokument, při jehož sledování se mi několikrát draly slzy do očí. Kdo si myslí nebo věří v nějaké přátele v podobě cizích mocností, na kterékoli straně oceánu, měl by tento dokument shlédnout alespoň dvakrát. Projev prezidenta Beneše, který už věděl, že je vše ztraceno, a přesto vyzýval národ k hrdosti a síle, je naprosto unikátní a dokonalý. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Stručné. Jasné. Výstižné. K Benešovmu postoju: niekomu sa môže zdať ako sraľo čo odmietol so zbraňou v ruke dôstojne sa brániť nacistom. Skôr sa zdá, že šlo o celkom prefíkaného diplomata, ktorému sa podarilo uchrániť územie Česka pred vojnovým besnením, zničením krajiny a devastovaním obyvateľstva vojnovým živorením v začiatkoch II. svetovej vojny. Podobne vybalansoval situáciu v čase po boľševickom prevrate v roku 1948. Sovieti boli totiž odhodlaní vyťažiť urán za akúkoľvek cenu. Beneš dokázal účinne zasiahnuť proti opätovnému vstupu sovietskej armády do Česko-.Slovenska po r. 1945. Vyriešenie konfliktu bez začatia vojny je totiž pre drvivú väčšinu obyvateľstva vždy oveľa väčšou výhrou než vojna. Napriek akýmkoľvek politickým stratám a akejkoľvek totalite. Pretože vo vojne strácajú neprivilegovaní ľudia najviac - zbytočne sú hnaní do boja v prospech politických zmrdov a ich veľmi pochybných argumentov o "spáse a záchrane ľudu a šírení skutočnej demokracie" a iných idiocín oboch strán konfliktu. ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Ano, jak píše 14Neo11, může se stát, že bude-li tento dokument promítán ve školách, vzbudí negativní reakce. Ale následná diskuze mezi žáky doprovázená připraveným učitelem a žáky, by snad mohla ukázat co by kdyby. Samozřejmě, pohybovat se na hypotetické rovině, je pro historii zabývající se výhradně fakty, dosti složité. Nicméně diskuze by mohla podnítit zájem o další studium problematiky Mnihcovské konference. Žáci by též mohli sami zvážit plus a minus a říci, co by případná sebeobrana ČSR přinesla. Jsem pro, aby se tento dokument na školách vysílal, od toho ostatně by dokumenty měly být, Předávat fakta a nic neskrývat. Ať je surové sbe víc. A pak, tento dokument zachytává autenticitu v podobě představitelů čsl. politiky. To je velké plus! Pokud člověk nechce vidět a žít v černobílém světě, pak se jistě s tímto dokumentem nespokojí a bude se zajímat o další souvislosti. Nelze na základě tohoto dokumentu jednotně hodnotit Mnichovskou konferenci jako takovou. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama