Reklama

Reklama

Film 13 přináší příběh bezelstného mladého dělníka, který ukradl obálku, jež v sobě ukrývá návod na zázračné zbohatnutí. Mladík se tak nevědomky ocitá ve společnosti nebezpečných tajných hráčů, kteří hrají podivnou hru, kde se dá hodně vyhrát, ale ještě víc ztratit. 13 – to je strhující příběh o štěstí, příležitosti, ztrátě nevinnosti a vztahu mezi mocí a penězi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve Verbalově virtuální honírně. Pohodlně se usaďte a já vám na dnešním semináři z pohledu respektované autority fundovaně filmově-teoreticky ukážu, jak zacházet se skvělým filmem, co si o něm máte myslet a jak se chovat při jeho projekci! Nejdůležitějším aspektem je, jak ho uchopit! Na tomto místě bych rád podotkl, že se v této otázce s některými kolegy teoretiky, preferujícími ryze Deleuze-Bordwellovský úchop, značně rozcházím! Po letech empirických výzkumů se bohužel musím hrubě ohradit a konstatovat, že tento přístup je již dnes značně suchopárný a přežitý a jednoznačně novátorsky doporučuji úchop mezi palec a ukazováček dlaní vzhůru, přičemž zbývající prsty tvoří přirozenou oporu. Tak, úchop bychom měli a nyní plynule přejdeme k následným procedurálním krokům. K umocnění zážitku je nezbytné dokonalé uvolnění, a to především zápěstí a předloktí pravé ruky, u leváků samozřejmě levé (Pro urychlení a plynulost následujícího textu se dále omezím pouze na prostý úzus "ruka"). Toho dosáhneme jednoduše tak, že ruku vztyčíme kolmo k trupu a za současného rychlého kruhového kmitání dlaně proti a po směru hodinových ručiček, necháme ruku pomalu klesat zpět k tělu. Celý postup několikrát zopakujeme a to nejlépe do momentu, až je ruka od předloktí k prstům dokonale flexibilní. Nyní jsme perfektně připraveni na jedinečný filmový zážitek. Můžeme tedy konečně provést úchop dle výše uvedených pokynů a uvolněnou! rukou zahájíme inverzní a reverzní horizontální pohyb, při němž se snažíme využívat setrvačnosti celého předloktí. Pro ty z vás, kteří cítí v tomto okamžiku jakýkoliv diskomfort a nejsou tak schopni dokonalého položení se do projekce, doporučuji do zmíněných pohybů zapojit také zápěstí! Závěrem bych si dovolil upozornit na velice rozšířenou chybu začínajících laiků, kterou je předčasné vyvrcholení, než film vůbec pořádně začne! Je to často způsobeno ukvapeným či lajdáckým přístupem subjektu k látce! I zde nám však filmová věda nabízí účinnou prevenci jak předcházet těmto nežádoucím jevům, a tou je požití 2-4 dcl tvrdého alkoholu před samotným zahájením aktu. Doufám, že dámy prominou můj výhradně šovinistický přístup! Ženský pohled na věc si probereme u dalšího dílu Heryho Potrata. No nevím jak vy, ale já si to parádně užil !!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nevěděl, že tenhle film je remakem pár let starýho kousku, který si natočil tentýž režisér. A ani nevím, jestli tedy ten originál chci vidět, protože mi přijde jako obrovský nesmysl znova koukat na tentýž příběh, s jinými herci a se stejným průběhem. Každopádně to asi vypadá, že jsem si vybral tu horší variantu, i když se známějšími herci. Teď je otázka, jestli dobří herci nutně znamenají dobrý filmový zážitek a tady bych první půl hodinu rozhodně pochyboval. První půlhodina se totiž táhla tak hrozně, až jsem myslel, že film vypnu. Jenže pak se objevila celá pointa filmu a okamžitě film zvolil jiný průběh, daleko napínavější a zajímavější. Přiznám se, že mě takový skok chvíli až šokoval. Každopádně v tu chvíli to začalo být zajímavé a zůstalo to tak zajímavé až do samotného konce. Divim se, že si při té ruské ruletě nikdo nenasral do kalhot. Já bych si nasral...nejednou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,696,000▐ také obsadenie a dej takmer do prázdna, dosť povrchné /40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divně divný thriller, tenhle remake. Casting v pořádku, herci bez připomínek, režie funkční, hudební podkres ucházející, v podstatě všechno funguje tak, jak má, ale námět je tak strašně béčkový, že to celé prostě táhne ke dnu. Točit remaky svých vlastních snímků je stejně dost ujeté, že? :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jeden den a vydělám tolik peněz.....budeme ale potřebovat štěstí...... Tenhle film je o hovně! Ale jestli vás uspokojí adrenalinový ,,závody“ (nemyslím ČKD..), jejichž napětí je cejtit i doma v obýváku, pak se nemusíte bát. Přestože si myslím, že vím, kdo vyhraje, jsem napnutej! A vo to v tomhle filmu jde! Žádný zbytečný keci, prokreslený charaktery, vztahy. Hrajeme O ŽIVOT!! A jednoduše shrnuto – nebejt hry, není o čem psát. TAK DO KRUHU !!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem obdivovatel kultu osobnosti M.Rourka. 2.) Znám lidi, kteří používají dopisní papír s pavoukem (a nejsou Spiderman!). 3.) Jsem hotelový animátor a hledám inspiraci. 4.) Čeká mě velká výhra, a nevím jak zacházet s prachama. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Tento námet som už videl vo filme "LIVE!" . No film 13 mi pripadal o dosť lepšie dejovo spracovaný ako LIVE! ,samozrejme hlavnou pointou oboch filmov bola ruská ruleta no z odlišným dejom. Tiež herecké obsadenie pridáva filmu na hodnote, pretože Jason Statham, Mickey Rourke, Curtis "50 Cent" Jackson, Michael Shannon je kombinácia ktorej sa ťažko dá odolať. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Výborný a napínavý thriller, avšak záver ma dosť sklamal. Niekto tu písal, že je prekvapivý, ja mám žiaľ opačný názor, pretože presne toto som čakal. Ináč fajn, na psychiku diváka to dokáže zapôsobiť celkom slušne. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller s dobrým hereckým obsazením ve vedlejších rolích. Ruská ruleta je celkem drsné téma, ovšem zamrzelo mne, že krve a prostřelených hlav se zde moc nedočkáme což je pro mne velké mínus, protože je film dosti předvídatelný a nedostatečně vzrušující. Místy mi vadil i levnější vizuál, ale na pobavení dobrý. Plusem Statham, Rourke a crazy Shannon. 60% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ne že by mi ten nápad nepřišel celkem dobrý (a originál neznám), ale stejně - film, který od nezáživnosti zachraňuje pouze ta sebranka atraktivních hereckých ksichtů. Bez nich by to byla nuda, s nimi 7/10. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Viz koment uživatele SLASHER, jen mě to ale dostalo ještě o 1* méně ... Každopádně (!!) ta šílená postava "rozhodčího" na těch štaflích byla GENIÁLNĚ ŠÍÍÍLENÁÁ!!! Ten fakt si tu roli fakt dával, totální psychopat a puntičkář zároveň!! Jinak nuda ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Potkám-li někde větší finanční obnos či šanci na získání balíku, tak mi letitá zkušenost velí, abych je nechal bez povšimnutí v klidu odpočívat. On je totiž jistě někdo bude hledat a mne nebaví příjemně trávit volný čas s nabitou bouchačkou u palice. Samozřejmě, že ze mne hovoří hrdost člověka, který nikomu nic nedluží a honbou za penězi ve své podstatě pohrdá. Přesto mne tento snímek docela dost bavil až do první ustřelené hlavy. Pak se změnil v rutinu směřující po vyjetých kolejích k očekávanému závěru a já jsem tentokrát byl ochoten přijmout od něj mnohem víc.. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Není to zas tak pobuřující, že si Géla natočil remake vlastního filmu. Kapely taky remixují svoje songy v domnění, že je dovedou po letech sbírání zkušeností a zrání k dokonalosti nebo je jen předvedou v jiném kabátě. Stejně tak Géla. Nemyslím si, že chtěl předvést něco lepšího, než natočil před lety. Jen nám chtěl ukázat, co dovede s více dolary a se známými obličeji. A ty obličeje dělají hodně. Za zmínku stojí přinejmenším Ray Winstone. Mladík Sam Riley taky válí. Jde vidět, že bere svou práci vážně a snaží se hrát. To se cení. Film jako takový má jakési dvě roviny. Rovinu soutěžní a rovinu - co teď s těma prachama? Rovina soutěžní je vzatá tak nějak hopem a máte pocit, že to asi není stěžejní záležitost celého filmu, že asi ještě něco bude. A tím se přehoupnete do mnohem zajímavější a napínavější závěrečné části, kdy se rozjíždí strhující hra na kočku a myš. Škoda, že to je tak nějak nevyvážené, že vlastně nevím, kam film zařadit. S bídou za čtyři hvězdy, protože atmosféra soutěže vyšuměla kamsi hned od prvního okamžiku, přitom tam náznak strhující a nervydrásající podívané byl. Nikdo neřešil morální dilema soutěžení, které se tady tak trochu nabízelo, protože to má být thriller a ne jen akční. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobnost, že by v hned prvním kole z každého revolveru vyšel výstřel a sázkaři by se museli rozjet ve svých Lambech a Bentleyích zpátky k domovům je velice nízká, ale matematicky ji vyjádřit lze. Ovšem dokáže mi někdo spočítat pravděpodobnost toho, že tam v nejlepším napochoduje Bursík a odšroubuje jim žárovku v pavoučí lampě s tím, že není šetrná k životnímu prostředí..? Na to by nestačila ani Kolmogorova axiomatická definice.. Ve své podstatě je 13 zcela triviální příběh, s do mrtě vyčerpaným námětem (možná jen ten Rourke tam byl navíc), zajímavými hereckými výkony (Winstone, Zayas, Shannon na "empiru") a několika menšími logickými mouchami (proč po výslechu policie třináctku nesledovala a copak asi najde pitva v žaludku kromě projektilů?), ale čert je všechny vem, hlavně že si Jason ve slušivém kloboučku rozšířil svoji sbírku plyšáků.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Obyčejný remake, který dopadl stejně mizerně jako Funny Games od Hanekeho. Američtí dramaturgové vnutili režisérovi pár amerických klišé a je z toho další zbytečnost. I když se herecké hvězdy snaží sebevíc, moc to filmu nepomůže. Výhodou je, že když se podíváte na jeden z filmů dřív, tak si ho oblíbíte a druhý pak následně budete odsuzovat. Záleží tedy na vás, jestli chcete černobílý francouzský originál s skvělým zpracováním, nebo americký remake, kde je jen přehlídka 13ti amerických hvězd. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

jedna dvě... magor jde... nese pytel s kvéry... jde za ním psychopat s pytlem plný "škváry".... Tak nějak by tady mohla znít upgradeovaná notoricky známá písnička.... Inu v tomhle filmu o "normála" nezavadíš..... :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Remake vlastného filmu, ktorý beztak sám o sebe nespravil dieru do sveta filmu nemohol dopadnúť inak, než miernym poklesom kvality. Babluaniho múdry ťah prilákať do filmu hercov, ktorí figurujú v príbehu viacmenej len na prilákanie pozornosti bežného konzumenta a ktorí súčasne do príbehu a tak nevstúpia, sa vyplatil. Určite film týmto ostal v hľadáčiku mnohých fanúšikov zvučných mien a tak sa veľkému záujmu určite tešil. Zároveň však do filmu obsadil hercov, ktorých herecké kvality dokážu posunúť takisto kvality filmu samotného. V tomto prípade teda dostatočne nechápem pokles dôrazu na psychológiu postáv, vďaka ktorej sa na režisérovu čierno-bielu prvotinu pozeralo s obhryzenými nechtami. Vylepšenie logiky príbehu samotného, v určitých scénach logickejšie konanie postáv, to všetko kvitujem, ale nosný prvok filmu sa asi stratil niekde pri prelete z Francúzska do hollywoodskej filmovej zeme. 55%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Originál jsem sice neviděl, ale už podle hodnocení se zřejmě vydařil o něco víc, než tento naprosto nudný film. Slibný námět je tu totiž zabit množstvím klišé a zbytečných postav (Mickey Rourke). Navíc to má celé velmi pomalé tempo a zcela bez nápadu, i když samotné scény, kdy už se hra konečně hraje, jsou docela napínavé. Zajimavé obsazení je ale zcela nevyužité a kromě těch pár napínavých scén tu není prakticky nic zajímavého. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Géla Babluani zremakeoval svoj vlastný film 13 TZAMETI (2005) vo farbe a s hereckou elitou. Jason Statham tentoraz vo vedľajšej úlohe a tak trochu inak, Rourke opäť pokračuje v znovu nabratom dychu svojej kariéry nestrácajúcom sa v šedom priemere. Ako dráma/thriller skutočne obstojí. ()

Reklama

Reklama