Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní dramatizace románu A. V. Šmilovského přibližuje postavu osvícenského učence Josefa Dobrovského a dobu, v níž se probouzelo české národní vědomí z třistaleté poroby. Poutavý příběh z klasického odkazu české literatury natočil v roce 1970 režisér Václav Hudeček a do hlavních rolí obsadil řadu vynikajících herců. Jako Josefa Dobrovského uvidíte Radovana Lukavského, jako hajného Mrštinu Ladislava Peška, hraběte Černína hraje Martin Růžek, obročního Konipase Ilja Prachař, kaplana Fabiána Eduard Cupák, mladou zamilovanou dvojici Václav Postránecký a Zuzana Ondrouchová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasický historický televízny film o akomsi mne neznámom učencovi, ktorý sa nosí ako šľachtic, ale rád počúva obyčajných ľudí a oroduje za nich. Všetko v pozadí českého národného obrodenia, do ktorého tvorcovia dokázali vsadiť aj ideologický základ - iba obyčajný človek pochopí obyčajných ľudí, iba obyčajní ľudia môžu dokázať prerod (rozumej triednu revolúciu). Stopáž príjemná, škoda iba, že sa príbeh väčšinou týka svatby zamilovanej dvojice. Na televízne spracovanie bohaté obsadenie, z ktorého samozrejme vytŕča Lukavský ako protagonista hl. role. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Při srovnání s tou starší verzí která byla otřesná mě tato mile překvapila. Dialogy nebyly moc šroubované, mělo to děj a hlavně výborné herecké obsazení. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Obrana jazyka českého v idealizovaném podání abbé Dobrovského. Ale proč ne, naivní je to tak akorát, aby to nezačalo nudit a sem tam se dokonce objeví vydařený vtip. Navíc, tato televizní inscenace byla natočena ve stejné době jako legendární seriál o F. L. Věkovi, z něhož ostatně otevřeně cituje (!). Plejáda vynikajících českých herců v hlavních i vedlejších rolích opět dokazuje, jak výjimečnou uměleckou generací tito dnes již namnoze zvěčnělí velikáni české Thálie byli. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Václava Hudečka vnímám jako vynikajícího divadelního režiséra (jeho natočené hry Jindřich IV. a Brouk v hlavě hodnotím jako skutečně mimořádné), ale současně velmi průměrného televizního režiséra. Jeho počiny pro ČST z 70./80. let jsou v protikladu k těm divadelním naopak většinou rutinnými záležitostmi, bez tvůrčích nápadů, bez většího spádu, v případě inscenace Za ranních červánků ještě vše završuje poněkud nevýrazná předloha. Navíc mi trochu uniká větší smysl jejího vzniku a natočení, protože v těch nejzajímavějších dialozích doslova vykrádá soubežně točený seriál F. L. Věk, který v režii Františka Filipa představoval mnohem vyšší level kvality. Co budu zapírat, z mého znudění mne pravidelně dokázali vzbudit k pozornosti jen pánové Lukavský a Růžek. Osobitě jsem si pak všiml čerstvě zesnulého Jana Skopečka v roličce uniformovaného strážnika, který byl zde příjemným odlehčením. Jenom díky hercům tři hvězdičky a 55%. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama