Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

ybuko 

všechny recenze uživatele

Zacina to zajimave, ale postupne se dej zacne nekonzistentne tristit, a brzo zacne byt jasne, ze si dokument pouze chystal pudu k propagaci utopickeho Frescova Projektu Venuse. Ze si celou dobu pripravoval divaka, kteremu prostrednictvim projektu Venuse vzapeti jakoby nabizi ze vseho, co do te chvili bylo ve filmu ukazano, vychodisko. To neni moc fer praktika, jsou to metody klasicke nepriznane propagandy, ale budiz. Bohuzel jsou uz v samotnem naznacovani jak by mel onen projekt vypadat videt povazlive trhliny (napr. pevnost viry v to, ze povaha cloveka je dana pouze prostredim, ktere ho behem zivota formuje, a proto vytvorenim idealniho prostredi lze vytvorit idealni spolecnost, Frescovi zavidim). Mam pocit, ze Projekt Venuse spis nez dokonalou utopii skonci necim podobnym dnesni scientologicke cirkvi. Lidem, kterym tenhle film "otevrel oci" bych doporucil vic cist a sledovat soucasne svetove levicove aktivisty, politology, intelektualy a filozofy. Vsechno zajimave co je tady je popisovane i leckde jinde, podstatne vic do hloubky a lepsi formou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Filmy Zeitgeist vlastně filmy nejsou, jsou to podcasty, nebo chcete-li rozhlasové pořady, neboť veškerý obsah je pouze mluvený, vizuální stránka se u druhého dílu vytratila zcela. Rozumím tomu, proč se Joseph pokusil o film, lidé nečtou, příliš neposlouchají, ale vizuální informace jsou ochotni vstřebávat. Jenže zde prakticky žádné nejsou. Mám ráda alternativní pohledy na svět, takže obsahově je pro mě Duch doby poutavý. Nejzajímavější je představení autorů Projektu Venus, navíc tato část se nejvíce tváří jako opravdový dokumentární film. Obsahově je druhý Zeitgeist film mnohem zajímavější, než první, ale formálně je ještě mnohem horší. ()

Reklama

Riley 

všechny recenze uživatele

Zajímavá teorie, na které bude jistě spousta pravdy, nicméně je to podáno tak neskutečně fanaticky, až tomu jeden přestává věřit. Každopádně se těším, až budu bydlet ve Venusu a zajedu si na oběd do LA. Takže lidi, nezapomeňte přestat koukat na zprávy, šetřit elektrikou a nepracovat v bance, ať už je to tady. 45% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* další dokumenty Petera Josepha navazují na prvotní Zeitgeist a rozvíjí témata do větších podrobností. Oproti původnímu se rozhodně zlepšilo zpracování, takže je koukatelnější. Takže se tady dozvíte více o současné ekonomice, korporacích a možných směrech dalšího vývoje.Menší výhrady mám k pojetí, protože těch množství informací jsem chvilkami nezvládal pojmout a taky mohli být podány trochu srozumitelněji, ale to není problém si dokument zopakovat. Uvědomuji si, že některé názory jsou utopistické a v dnešním světě neuskutečnitelné, přesto je dobré znát směr, kterým by se mělo lidstvo dát na cestu, aby vývoj byl smysluplný a dlouhodobě udržitelný. Je to agitka, to si nebudeme namlouvat a snaží se nás ovlivnit jako ostatní. Svět vždycky byl, je a bude o tom, že ho budou dál posunovat lidí s velkou mocí a způsoby jejich manipulace můžou být tak krásně skryté. Ale je dobré znát i různé názory a trénovat své kritické myšlení. Proto všechny tyto filmy hodnotím velmi kladně a většinou potvrdil moje názory a pohled na svět [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Určitě zábavný film, se kterým já osobně nemůžu úplně souhlasit a část s Venus projektem je dle mého názoru naprostá utopie. I tak ale musím přiznat, že je hodně osvěžující slyšet alternativní názor na svět v takto polopatické, i když také VELMI manipulativní formě. Smát se tomu je lehké, u obrázků s Iluminátama to prostě jinak nešlo, ale poutavost se tomu prostě upřít nedá. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama