Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

T2 

všechny recenze uživatele

Opäť trefne vystihnutí dokument o tom aké je ľudstvo voči sebe sebecké, arogantné,... a všetko toto prichádza len kvôli tým peniazom točiacim sa v nekončiacom biznise po celom svete. Dokument okrem pohľadu na zhýralé ľudstvo ponúka aj možné riešenia ako by sa dal spraviť svet lepším, pohodlnejším a krajším. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Někdo se směje a někdo přemýšlí. Možná je to všechno jen hromada výmyslů a polopravd, ale i tak to stojí za zamyšlení a z něj (tedy minimálně u mě) neplyne nic příznivého pro dnešní společnost, která doslova díky školství a monetární politice vytváří svět stojící a padající na bankovkách a počtu nul na vašich účtech v bankách. Pokud někdo nevěří pohledu na výrobu peněz ať se zkusí sám zeptat, kde se tedy všechny berou, kde se bere (státní) dluh a další otázky (na výběr jich má opravdu hodně). Celá vize Venus projectu nelze brát doslova, je to utopická vize, která jen představuje jednu možnost, která by znamenala cestu správným směrem od společnosti založené na osobní výdělku a zisku. Největší smutek ve mě vyvolává, jak dokáží někteří uživatelé na celý dokument pohlížet jako na komunistický výplach ... holt někomu stačí nálepka "made in hollywood" a vše je hnedka skutečnější ;). Je škoda, že to co dělá člověka člověkem (a to nemyslím schopnost tvořit, ale spíše myslet) je někdy zavrženo předsudky a samozřejmým "to je pěkná blbost". Pro ty kteří se chtějí zamyslet Zeitgest předkládá dostatek "důkazů" i svých vlastních názorů a nechce za to nic. Jen 123 minut vašeho času a pak je vše na vás... Která ideologie vám tohle dovolí? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Určitě zábavný film, se kterým já osobně nemůžu úplně souhlasit a část s Venus projektem je dle mého názoru naprostá utopie. I tak ale musím přiznat, že je hodně osvěžující slyšet alternativní názor na svět v takto polopatické, i když také VELMI manipulativní formě. Smát se tomu je lehké, u obrázků s Iluminátama to prostě jinak nešlo, ale poutavost se tomu prostě upřít nedá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Prezentace za lepší svět, dle které je centrální banka, systém peněz jako takových a korporatokracie zlo všech pekel, které slouží k našemu porobení, vykořisťování zaostalejších zemí, zadržení přirozeného pokroku a maximalizaci zisku pro ty nahoře. Tak není debat, že potenciál lidstva je veliký, demokracie do určité míry iluzí a zavedený systém nás i brzdí, ale zároveň je na místě být vděčný za to, jak a kdy si aktuálně žijeme... Přesto, že super-utopie a fuck capitalism odboj fakt není můj styl, a ano, přitažení za vlasy je patrný, tak druhý Zeitgeist cením a považuji za lepší a přínosnější než ten první - v mnohém dobrý point a minimálně podnět se zamyslet. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každý dolar ve Vaší peněžence je někdo někomu dlužný." To je ale potěšující informace. Mně nezbývá než doufat, že těch pár imaginárních korun, které bych teoreticky mohl mít v kapse, nikdo nikomu nedluží. Konspiraci a finančnímu terorismu ZDAR! ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Väčšinou sa nepodarí dosiahnuť úroveň prvého originálu, ale Addendum takýto problém nemá. Formu ťaží z dobrého predchodcu, no s vyleštenejšími tématami, a nedáva nám len otázky, ale aj odpovede. Ak by projektu Venus venovali viac miesta na úkor úvodných (krívajúcich) peňažných témat a záverečných mátrixovských vizualít, mohol to byť najlepší dokument posledných rokov. Aspoň premňa. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No to snad....78%??? Část první se v roce 2008 snaží udělat senzaci z peněžního multiplikátoru, kurva to je šlágr! Odpad! Část o americkém finančním systému a jeho historii, byť tahá evidentně za globání nitky, může být (pochybuju) pro našince informačně zajímavá, ale i když se naserete sebevíc, je to sféra, kterou nemáte ani v přibližném dosahu. To, co přijde posléze, to už je opravdovej hardcore. Peníze jsou zlo. Zaměstnání je otroctví za peníze. Zrušením peněz a práce člověk dosáhne svobody. Toto ať promítají barevným menšinám ve frontách na ÚP, nikolivěk mně. Představy rovnostářského světa sice opravdu nutí k zamyšlení, ale člověk s pamětí a rozhledem musí velice záhy dojít k závěru, že tyto levičáské keci vždy ve výsledku směřují k diktatuře, potlačení svobodného myšlení člověka spojeného s totálním omezením možností osobního rozvoje každého jednice. Prostě totální sranec ve slušivém a na první pohled sugestivním podáním. Parchnatů, co si takhle dávli lidi na udičku, už tady bylo....nasrat! Jedinou zajímavou částí s bezesporu pravdivýma, ale také jíž profláknutýma faktama, je část o obnovitelných zdrojích. Tohle teda hodně kleslo oproti prvnímu dílu. 35% ()

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Nejlepší lež je taková, která se protká alespoň úzkou nitkou pravdy. Legrace začíná hned na začátku – peníze jako dluh –, kdy konstatováním všeobecně známých pravd (ale přitom se tváří, jako by objevili bůhvíco) docházejí k naprosto zcestným závěrům. Další sranda je vymývárna mozků, kdy nám neustále servírují slova jako: zkorumpovanost, zkaženost, vykořisťování, otroci atp, snad abychom na to náhodou nezapomněli. A věděli jste, že diktátoři to myslí ve skutečnosti „dobře“? Tak přemýšlím, kdo má vlastně ty klapky na očích? Mnohem průhlednější, naivnější nežli díl první, a nejen proto zasloužený Odpad! Ještě je tu třetí druh lidí. Ti, kteří přemýšlí a smějí se. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Filmy Zeitgeist vlastně filmy nejsou, jsou to podcasty, nebo chcete-li rozhlasové pořady, neboť veškerý obsah je pouze mluvený, vizuální stránka se u druhého dílu vytratila zcela. Rozumím tomu, proč se Joseph pokusil o film, lidé nečtou, příliš neposlouchají, ale vizuální informace jsou ochotni vstřebávat. Jenže zde prakticky žádné nejsou. Mám ráda alternativní pohledy na svět, takže obsahově je pro mě Duch doby poutavý. Nejzajímavější je představení autorů Projektu Venus, navíc tato část se nejvíce tváří jako opravdový dokumentární film. Obsahově je druhý Zeitgeist film mnohem zajímavější, než první, ale formálně je ještě mnohem horší. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Lepší než předchozí Zeitgeist, který připomíná příběh Matrixu, ve kterém vidíme jen obal a ne to co je pod ním. Zeitgeist: Addendum je velice působivý dokument o zastaralém a dnes už nevyhovujicím peněžním systému ve kterém žijeme. Formuluje nás, mění naše chování, brání pokroku a skoncování s bídou. Technologie je budoucnost !!! http://thezeitgeistmovement.com/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování svého předchůdce. Tentokrát jde dokument ještě více do hloubky a kromě obrovské kritiky prakticky celé světové ekonomie přichází také s řešením, které mi ovšem přišlo spíš jako řešení z říše pohádek než že by bylo alespoň malinko uskutečnitelné. Rozhodně je to však dokument sakra zajímavý a jsem si jistý, že každého, kdo ho uvidí přiměje k zamyšlení. Malinko si však dovolím nesouhlasit se zmíněnou využitelností alternativních zdrojů el. energie. Trošku o nich něco vím. Dokonce jsem měl tu možnost mnoho druhů elektráren navštívit a mnoho přednášek na toto téma slyšet a pokud zaměstanci či přednášející nejsou banda lhářů, tak to rozhodně tak snadné, jako se v dokumentu povídá být nemůže. Pokud banda lhářů jsou, tak je to banda sakra dobře sehraná, protože všichni říkali to stejné a jiné informace si snad ani nikde vyhledat nelze. Je však dosti pravděpodobné, že mnoho patentů v zájmu státní bezpečnosti v klidu odpočívá v trezorech. Svoje hodnocení však musím snížit více než tomu bylo v případě předchůdce, protože mám pádné důvody s né úplně vším souhlasit. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Rozhdone iné prevedenie ako 1. diel... Predošlá časť tohto diela bola maximálne chaotická a veľmi "tlačila na pilu", avšak Addendum skrýva hĺbší zmysel a snaží sa zasiahnuť masy ľudí... Kopa vyslovených, ale aj nevyslovených myšlienok, opäť konšpiračné teórie, rozsiahly kontext, skupina ľudí, ktorá zda sa vníma svet okolo nás trochu inak... Hlavná dejová línia tohto snímku ma oslovila, donútila premýšľať a nakoniec na mňa spravila dojem a preto 9/10 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Forma je stejná jako u prvního dílu, tedy už nepřekvapí tolik, fakta se hrnou populární formou prostřílené řadou citátů. K obsahu se musím vyjádřit: z ekonomického hlediska se nedá nesouhlasit. Studuji ekonomii. Ale upřímně - jinak to nejde, ukamenujte mě za to. Systém se vyvíjel tisíci letí, to je výsledek vývoje, než korporacie. Trochu mi vadí, jak z toho ke konci pak udělali: join us (uncle sam watns you to USA army)... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Sice trochu nudnější než první díl, ale stejně pravdivé. Kdo tomu nevěří, tak prostě jen zavírá oči a nechce si přiznat, že peníze a nic jiného než peníze vládnou světu a život v takové společnosti se mu líbí. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Zeitgeist 2 působí komplexnějí a jednolitěji, s obsahem se nedá než souhlasit, těch opravdu "šokujících" informací tam tedy moc není, všechy informace jsou víceméně známé (např. prsty CIA v převratech nevhodně orientovaných států, to že současné zřízení brzdí technologický pokrok, to že ve světe je v současnosti nejvíc otroků v celé historii planety, to že kriminalitu a války produkuje z největší míry nedostatek (chtění, touha, závist, vlastnění, viz. buddhismus, svému sousedovi nezávidím vzduch, ale něco co má jen on) atd... to jsou známé věci a nikdo se o to prosím vás hádat nemusí). Jediný problém s Zeitgeistem tak mám pouze v jeho poslední části, návrh Venus projektu není komunistický, bohužel je něco hůř - téměř naprosto utopistický, jinak bych si nepřál nic jiného, ale takto to prostě nejde a fungovat to nikdy nebude + ke konci se tento dokument zvrhne v aktivistickou agitku a celé to připlácne hnusně nevkusnou a kýčovitou závěrečnou kliposekvenci, která mi to celé dost ničí... Přesto děkuji za další příspěvek ke střízlivému pohledu na naši "dokonalou" společnost, viditelně se z ní nechce zvracet pouze mě... 8/10 PS: bez závěrečných 15 minut 9/10 PS: četl jsem komentář uživatele JOHN.NY - tvé připomínky jsou strašně slabé, jsou jen povrchním napadením celé navržené problematiky, krátce: naprosto jednuduchých věd je spousta (je rozdíl co je jasné a jednoduché X čemu rozumím a v čem se vyznám), ekonomika monetarismu byla vyjádřena ještě docela přehledně (jsem absolvent VŠE, tam to bylo 100x horší :)), to s tím opiem je jen důsledek - na tom dokument nestojí (a určitě ani primárně útok na WTC) - je to ale velmi zajímavé, je jedno kolik korporací má kde sidlo - v dnešní době tuplem, na možnosti získávání geotermální energie se zeptej třeba na MIT - nevidím v tom zase takový problém - když už těžíme suroviny z děr v zemi, můžeme klidně i níž, navíc vulkanická činnost probíhá i v relativně malých hloubkách pod povrchem, pokud hledáš uspokojivě dostačující argumenty na vše ve 2 hodinovém dokumentu napěchovaném informacemi tak potěš, hlavní je začít o tom přemýšlet a malinko se otevřít, souhlasím pouze s tím že celá vize je bohužel dost utopická, ale určitě ne co se týče zisku levné energie z alternativních zdrojů (kdybychom tohoto nedosáhli tak se stejně můžeme jít časem oběsit, takže tohle je spíš budoucí předpoklad než sci-fi), opět odmítám srovnání s komunismem - to je strašně alibistické a jednoduché a o tom to není... PPS: nakonec ještě jedna zkazka, NAPROSTO NEJDÚLEŽITĚJŠÍM POSELSTVÍM OBOU DÍLǓ JE DOPORUČENÍ, ABY LIDÉ O VŠEM PODOBNÉM PŘEMÝŠLELI SAMI, tento fakt je nenapadnutelně pozitivní a jako rada k nezaplacení... dokud toto heslo budou "Zeitgeisty" prosazovat i nadále, není důvod se obávat, že by mohly někoho ovlivnit negativním způsobem... ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Internet je skutočným záchrancom :D ... Tie rady na konci čo začali dávať, že ako máme žiť boli zlatým klincom celého dokumentu. Inak oveľa nudnejšie ako prvá časť. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Túto sériu pozerám od zadu, tretí diel bol pre mňa inšpiratívny, inovatívny a pravdivý. Druhý diel je pre mňa čiastočná pravda, avšak zjednodušovanie, onálepkovávanie a odsudzovanie skoro všetkého z dnešného sveta, tu je poriadne. Ja nesúhlasím s tým odsúdením vecí ohľadom kresťanstva, branie sveta takto, ako tu je podávané mi nedáva zmysel. Veci ohľadom teroristov, terorizmu, vojny v Afganistane, pádu svetového obchodného centra sú pre mňa dosť neoverené veci, skoro by som až povedal, že konšpirácie. Avšak vieme o dokumentoch, o stretnutiach, o vývoji pašovania a pestovania drog, v Kosove a Afganistane v tom majú dosť prsty Američania a aj NATO, či už priamo alebo nepriamo, taktiež vieme o akciách na zvrhnutie vládcov po svete, aj keď mnohí z nich boli diktátori, niektorí robili aj dobré a podstatné veci, ktoré niektorým ľuďom bili do očí. Je ťažko povedať, čo je pravda, pohľad na peniaze však v tomto filme bol vyšperkovaný veľmi kvalitne. Aj keď s mnohými vecami z tohto dokumentu súhlasím, niektorými nie, vadí mi najmä forma a tak sú to u mňa slabšie štyri hviezdy, s tým, že by som vám chcel dať do pozornosti projekt Venus a hlavne si pozrieť túto sériu a urobiť si na ňu názor, ale ako ľudia, ktorí by mali byť kultúrnymi kreatívcami by sme v mnohých veciach mali začať jednať, aby sme zlepšili svet nie pre seba, ale pre všetkých a nepoužívať na to nečestné metódy, lebo žiadny ušľachtilý cieľ nemôže ospravedlniť nečestné metódy, ako povedal jeden známy muž. ()

Revanx odpad!

všechny recenze uživatele

Ako pokus o komédiu by to na 2* mohlo byť, keďže však ide o pokus o dokument tak ten odpad by mal by prirodzený u každého s aspoň priemernou inteligenciou a čiastočnou schopnosťou overiť si fakty. Je až zábavné, ako sa tí, čo sa chvália svojou odolnosťou voči oblbnutiu americkou vládou nechávajú oblbnúť týmto pseudodokumentom. ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Perfektní pokračování. Zeitgeist: Addendum je rozhodně jinak pojatý než první díl. V první půlce dokončuje poselství první části - ukazuje zvrácenost celého peněžního systému. Popravdě řečeno jsem z toho skutečně zděšen, jykým způsobem celý finanční systém funguje. Stejně tak jsem si uvědomil, jak jsem byl hloupý když jsem se nechával manipulovat pohádkami o zlých teroristech, zlých komunistech v Jižní Americe apod. Další část již neodhaluje zvrácenosti, ale nabízí řešení. Po pravdě řečeno mi Project Venus jako ideální řešení nepřijde, ale rozhodně je lepším než současný systém. Pokud by jsme se všichni drželi rad uvedených na konci, také by to tu vypadalo lépe. Ale bohužel, lidstvo je zkažené, a tak je pro většinu z nás příjemnější odmítnout Zeitgeist jako lež a žít dál v nevědomosti. Lež je tak příjemná... ale stále je to jen lež. 95% a 5* ()

Reklama

Reklama