Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedejte se mýlit obrázkem, Letiště není nějaký tuctový nablblý katastrofický film (jako byly další díly:)), ale spíš psychologický thriller s živoucími postavami a velmi slušnou atmosférou (prostě jako předloha;)). No a dnes se tomu už říká klasika - hlavně proto, že takovéhle filmy se už nějaký ten pátek netočí. 80%, i když jsem od Jacqueline Bisset čekal něco víc;) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Chicago je totálne zavalené snehovými závejmi, ktoré pokryli letiskovú dráhu, a tak sa momentálne stále čaká, kedy konečne odstránia túto závadu, aby mohlo lietadlo BOEING 707, spoločnosti TransGlobal Airways, vzlietnuť z Lincolnovho medzinárodného letiska, smerom do Ríma, na 7, 5 hodinovú trasu. Pokiaľ sa toho dočkám, uplynie celá hodina, ktorá sa mi neuveriteľne vliekla, lebo som sa prizeral na špecializovanú čatu, ktorá dostala za domácu úlohu, pomôcť zapadnutému mexickému lietadlu, ktoré stálo v ceste. Čiže, medzitým sledujem množstvo postáv, ktoré prejavujú astronomické aktivity, aby sa odpratala táto nepríjemná situácia. Vidím samé napäté medziľudské vzťahy, ktoré ma nijako zvlášť neinteresovali, nezaujímali, skôr mi boli príťažou, až na jednu „čiernu pasažierku” Adu Quonsettovú, a práve táto stará dáma, bude stredobodom pozornosti celého diania. Zariadenie schopné lietať, nakoniec vyštartuje z iného runwaya, pričom na jeho palube sa taktiež, ako zvyčajne, prešmykne i Ada, alebo aj istý pán Guerrero, ktorý so sebou priniesol v príložnom kufríku BOMBU. Je extrémne zúfalý a labilný. Predtým uzavrel poistku. Takže, až odteraz to začína byť zaujímavejšie... Nech sa tvorcovia filmu na mňa nehnevajú, ale pomerne veľa zbytočností namixovali do výsledného produktu, ktorý sa ani nesnaží byť katastrofickým filmom. Množstvo postáv, veľa nezaujímavých hlúpostí, ktoré kazili môj definitívny uhol pohľadu, ktorý zamrzol ! Z kvalitného hereckého obsadenia, ma zaujala IBA HELEN HAYES, v úlohe spomínaného „votrelca na palube” , je to také dramaticko - komediálne stvárnenie charakteru, ktoré ma najviac zaujalo, a pritom snímok disponuje takými veličinami, ako sú Lancaster, Martin, Seberg, Bisset, Kennedy, Heflin, a trebárs Stapleton, ktorá je v úlohe manželky teroristu, veľmi presvedčivá, tak aj ju by som pridal na listinu pozitívnych veci, ktoré film má. Nič neznamená, ak „filmové dielo” disponuje, napríklad 10. nomináciami na Oscara, ak nemá, čo ponúknuť. Bohužiaľ, i LETISKO mi to sprostredkovalo na ledva 60 % ! Zmestilo sa sem, kvôli prostému dôvodu. Skrátka, šupli ho do počtu ! Je to tak zastaraný snímok, ktorý pravdepodobne som videl posledný krát, lebo k tomuto sa mi naozaj už bohvieako nechce vracať ! Dá sa, ale tak maxi na jedno úplne pozretie, ktoré bohato stačí ! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Arthur Hailey - spisovatel knihy - Letiště musel být s filmovým zpracováním jistě spokojen. Dle mého názoru se povedlo, možná i proto, že se celkem striktně drží románové předlohy. A se sestavou elitních herců té doby, by musel být režisér velký packal, aby se to nějak zvrtlo. Nenechte se odradit dobou vzniku filmu, či dnes úsměvnou módou obleků a účesů herců. Je to doba kdy ještě létaly klasické dopravní tryskáče, PAN AM byla na vrcholu a o Airbusech možná snil coby malý chlapec nějaký z jeho budoucích konstruktérů.... Snímek rozhodně stojí za shlédnutí a to nejen pro fandy do letišť a letadel. Je to skvělé drama. * * * * ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy filmové upoutávky měly voiceovery seznamující s dějem a na plátně se při telefonním hovoru rozděloval obraz, abysme viděli oba telefonující zároveň. Na mě hrozně melodramatický... Koho proboha zajímají všechny ty rozpadající se manželství, milostné trojúhelníky a narcistní piloti zbouchávající naivní letušky? Ale minimálně linie s bombou byla dobrá - dojemná a napínavá. Což mi ale připomíná tu příšernou kakofonickou hudbu, kterou se v některých scénách pokoušeli dodat napětí. Ale s ohledem na mizerné další díly... No, prostě hodně smíšené dojmy. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • George Kennedy v role Joea Patroniho je jediný herec, ktorý sa objavil v tomto filme aj vo všetkých jeho troch pokračovaniach. (Arsenal83)
  • Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu. (džanik)
  • Skutečná hvězda tohoto snímku, letadlo Boeing 707, bylo pro záběry exteriérů zapůjčeno společností Flying Tiger Line (nyní sloučenou s Fedex). Po dokončení filmu byl stroj vrácen Flying Tigers a později byl prodán a prošel rukama několika majitelů. Skončil tragicky, nehodou během přistávání 21. března 1989 v brazilském Sao Paulu. (džanik)

Reklama

Reklama